Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Az M43-as régészei kormánydöntésre várnak

Csongrád megye - Maximum 200 millió forintot lehet költeni a nagyberuházásokat megelőző régészeti kutatásra: az új törvény alól csak a kormány adhat felmentést. Az M43-as régészei ilyen döntésre várnak.
Az örökségvédelmi törvényt tavaly novemberben és idén áprilisban módosították annak érdekében, hogy elsősorban az uniós támogatással megvalósuló állami nagyberuházások előkészítését gyorsítsa és költségeit csökkentse. Így a régészeti feltárásra költhető pénzek plafonját projektenként 200 millió forintban, az idejét 60 napban maximálták.

A feltárások több mint felét már elvégezték az M43-as autópálya nyomvonalán. Archív illusztráció: Szabó Imre
A feltárások több mint felét már elvégezték az M43-as autópálya nyomvonalán. Archív illusztráció: Szabó Imre


– Emiatt 20 nagyberuházás került veszélybe az országban, az egyik ilyen az M43-as nyomvonalának feltárása Makó és az országhatár között – fogalmazott Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke. – A törvény ellentmond a gyakorlatnak és a nemzetközi egyezményeknek, hiszen az örökségvédelemre vonatkozó előírások ettől még érvényesek, vagyis a régészeti leleteket menteni kell. Ezzel a jogszabály lehetetlen helyzetbe hozza a kivitelezőt és az alvállalkozóit, és előfordulhat, hogy egyik napról a másikra „véletlenszerűen" eltűnnek a lelőhelyek, hogy ne okozzanak problémát. A Magyar Régész Szövetség ezért minden fórumon egyeztet. Márciusban előkészített egy törvényjavaslat-tervezetet, amellyel pontosan tervezhető és előzetesen kiszámítható lenne az ásatásra fordított idő és pénz. Az örökségvédelemre nincs egységes uniós szabályozás, de egy ország sem engedheti meg magának, hogy a közös gyökereket eldózerolják.

Az örökségvédelmi törvény szerint a 200 millió forintos összeghatár fölötti ásatás folytatásához a kormány döntésére van szükség. Az M43-as sztráda régészeti feltárása ilyen kormányhatározatra vár.

– Az M43-as Makó és az országhatár közötti szakaszán eddig 60 százalékban elkészültek a régészeti ásatások, még hozzávetőlegesen 260 ezer négyzetméter feltárása van hátra – tájékoztatott Fogas Ottó megyei múzeumigazgató. – Az ásatás legutóbbi, közel másfél éves szakasza során a megyei múzeum a beruházást koordináló Nemzeti Örökségvédelmi Központtól több mint 1 milliárd forint értékben kapott megbízást a feltárásra. Ennek az összegnek nagyjából 60 százaléka a gépi-kézi földmunka, a többiből fizetjük a geodéziai és térinformatikai feldolgozást, illetve a szakmai munkatársak bérét, valamint ebből biztosítjuk a feltáráshoz szükséges szakmai eszközök beszerzését, működtetését.

A sztrádaásatás az építést nem befolyásolja, a nyertes kivitelező az elkészült szakaszon már dolgozhat. (Megírtuk: jelenleg a kivitelezői pályázatok vannak folyamatban. Az autópályát a tervek szerint 2014 szeptemberében adják át.) Az örökségvédelmi törvény korlátozó rendelkezései csak ezt az egy nagyberuházást érintik a megyében. A Móra-múzeumnak 15 ásatásra van megkötött szerződése; ezek elvégzéséhez nincs szükség külön kormányhatározatra.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Egyolvasó 2012. július 11. 11:50
  „" ki a múltat háborgatja, folyjon ki a félszeme! Aki viszont elfelejti, annak mind a kettő." Szolzsenyicin”
 • 24. lukrecia 2012. július 10. 13:24
  „A cikket csak a sok komment miatt olvastam el. Mindjárt az első hozzászóló mondanivalójával egyetértve, (stílusával nem) . Valamilyen szinten szükség van a múltat feltárni, de a vadkapitalizmusra való áttérésben , "vadrégészet " is kialakult. Az autópályák nyomvonalai sok mindent kihoztak a régészetből , (sokszor csak a szakmaiságot nem) Közpénzekből gazdálkodnak, és ez itt a lényeg. Felszólalt itt egy két szakmabeli is, csak a társadalmat érdeklő egyéb dolgokról nem tettek említést. Zsíros költségvetésből élnek, és eredmény megközelítően sem akkora. Olyan ez mint az árvízvédelem. Évente sok milliárdot elszámolnak, de igazán nem látja senki mire is költöttek ennyit. Prioritás szerint , a régészetre felét sem lenne szabad költenünk. Műemlékvédelem . Múzeum felújítások 60 milliárd Ft-rt a napokban.......”
 • 23. polgár 2012. július 10. 09:48
  „Uraim, mielőtt tovább ócsárolják a régészeket, két dolgot megemlítenék:

  1 - (ahogy a cikk is írja, ha végig olvasnák) "A sztrádaásatást az építés nem befolyásolja, a nyertes kivitelező az elkészült szakaszon már dolgozhat." Akkor miért is nem halad? Azért mert:

  2 - még nem hogy szerződés nincs aláírva a kivitelezővel, de a nyertes kivitelező sincs még meg!

  Innentől kezdve miért is a régészek hátráltatnak? Miről beszélünk?”
 • 22. czindi 2012. július 10. 09:03
  „ivancsomkin! "Örülök neki,hogy nem süllyedt le az én szintemre így hát nem kell látnia azokat az állapotokat ami az ön kollégai hagytak maguk után az M43-as nyomvonalán." Oka van mindennek. ( mint a lepényevésnek?!) Tavaly olyan hirtelen, vagyis azonnali hatállyal kellett abbahagyniuk a munkát, hogy semmire nem maradt idejük: mikor a napi munka-végeztével bejöttek a szállásra, közölték velük, hogy holnap már ki se mehetnek. Ennyi.
  Egyebekben menyhártzsuzsanna -val értek maximálisan egyet.”
 • 21. Egyolvasó 2012. július 10. 05:46
  „Megváltozna mindenki véleménye, ha Magyarcsanádon, Apátfalván lakna, a makói Szegedi utcát már nem említem, ugyan is ott megszűntek azok az áldatlan állapotok amik a 2007-es Román, Bolgár Eu csatlakozással kialakult forgalom jelentett.”
 • 20. kutyuskavilaga 2012. július 09. 19:13
  „Kedves DÓZER, tótkomlósi és hasonló IQ bajnokok!
  Nagy örömömre szolgált hogy ilyen magasröptű hozzászólásotok volt a fenti cikkhez. Valóban kártékony "Kenyérpusztító, ocsmány egy banda" ez a régész szakma. Sőt roppant "káros a tevékenységük a nemzetgazdaság számára". Ha egy kicsit is ismernétek a fent említett nagyberuházást, akkor nem írnátok ekkora orbitális hülyeségeket. Van fogalmatok arról hány környékbeli szerzett ezeken a feltárásokon munkát, amelyre esélyük sincs az idei évben? Hány család marad bevétel nélkül az elmaradt munka miatt? És ez csak egy kis szelete a dolgoknak. Olyan magasröptű dolgokról mint a történelem és a különböző kultúrák megismerésének igénye, mint magasabb rendű szükséglet az ember életében , már nem is beszélek.... Gondolom 20 és 30 év közöttiek vagytok, és életetekben egy kapavágást sem végeztetek, így azt sem tudhatjátok mit jelent egy ásatás a 40-45 fokban.....Mert akik kint vannak nem a seggüket vakarják egész nap, hanem megpróbálják a TE HAZÁD NEMZETI ÖRÖKSÉGÉT MEGŐRIZNI. Nem Nektek természetesen, mert Ti ívelten le.....tok, hanem abban a reményben hogy esetleg a gyermekeitek egyszer okosabbak és bölcsebbek lesznek Nálatok, és lesznek kérdéseik a múltról, mit ezek a ténykedések próbálnak felfedni kishazánkban!”
 • 19. ivancsomkin 2012. július 09. 17:52
  „Tisztelt csaklit !
  Örülök neki,hogy nem süllyedt le az én szintemre így hát nem kell látnia azokat az állapotokat ami az ön kollégai hagytak maguk után az M43-as nyomvonalán.
  Könyörgöm a széthagyott megtépázott toi-toi-kat vigye már el valaki addig amíg a szél át nem viszi őket románba.”
 • 18. menyhártzsuzsanna 2012. július 09. 17:25
  „15. csaklit, nem vagyok régész, de Veled értek egyet. Amelyik nép nem tiszteli a múltját, az nem érdemli meg a jövőjét. Szerencsére kevés "csőlátó" van az országban, a többség érti, miért kellenek a kutatások. És valóban, gazdasági haszna is van, értelmesebb munkát végeznek, mint a seprűnyélre támaszkodó közmunkások...én még a Csörsz árkát is kiásatnám velük ( haszna is lenne: hajózható összeköttetés a Tisza és a Duna között, víztározó a száraz napokra, horgász és üdülő-paradicsomok, és lehet, még Attila sírját is megtalálnák...)”
 • 17. Mignon 2012. július 09. 16:35
  „A regeszetröl nekem mindig Trogmayer Otto professzor ur jut eszembe.

  1970-ben bementem hozza a Muzeumba.
  Irodaja, lent a földszinten volt a szökökut fele.
  Mondtam neki:
  -"Professzor ur!
  Regesz szeretnek lenni!"

  Erre Ö, a mely, gyönyörü, baritonos, szinte "mennydörgö" hangjan:
  -"Fiatalember!
  Elöször erettsegizzen le, olvasson sokat, utana jöjjön ide hozzam.
  De nem eleg a törtenelem!
  A kemia is fontos!"

  A "kemia" hallatan, elment a kedvem az egesztöl..."
  :)”
 • 16. babar 2012. július 09. 16:34
  „15. csaklit
  "hogy bizony a régészetre fordított pénzek jelentős része nem magára a régészetre költődik, hanem olyan tevékenységekre, amelyek nagy része a gazdasági szereplőknél csapódik le. Hiszen ide köthető a gépi munkaerő alkalmazása"
  Mondjuk ki nyíltan: visszajut a megbízó zsebébe!!!
  Ez van! Érdemes megnézni milyen autók parkolnak a múzeum lábánál.....
  Egyébként van még M.o-n pár tízezer négyzetkilométer kutatható terület...
  Kérdezem, hogy miből él a régész amikor nincs állami megrendelés?”
 • 15. csaklit 2012. július 09. 15:37
  „Az egyik kedves kolleganőm hívta fel a figyelmemet a cikkre és vele együtt a többnyire rosszindulatú, ismét a régészetet/régészeket pocskondiázó hozzászólásokra. Sokat gondolkodtam, hogy hozzászóljak az "Egyolvasó", "ivancsomkin" és társaiknak megfelelő szinten, de aztán rájöttem, hogy magas szakadék választ el tőlük. Még megütném magam, ha az ő szintjükre süllyednék.
  Nem tagadom régész vagyok. Az elmúlt félévben a két törvénymódosítás okán a magyar régészszakma többször, több fórumon is kifejtette véleményét azzal kapcsolatban, hogy egyrészt magának az örökségvédelemnek is rossz a törvény, de másrészt kivitelezhetetlen is abból kifolyólag, hogy olyan határidőket és összegeket határoz meg, amelyek miatt a munka nem lesz elvégezhető, emiatt a kivitelezés sem indulhat meg. Így eloszlatnám azok hiú ábrándjait, akik szerint a munka hamarosan elkezdődik, mert nincsenek meg az előkészületek és a magyar törvények szerint büntetőjogi felelőssége van annak, ha valaki nemzeti örökségünket teszi tönkre. Kíváncsian várom, hogy mely kivitelező veszi magára, hogy rögtön az első kapavágásnál rendőrségi feljelentést kapjon?
  A másik nézőpont, hogy sokan érvelnek azzal, hogy a régészet felesleges, sokba kerül stb-stb. Ezek a jól ismert érvek, amelyeket éve óta ismételgetnek. De csak két dologra szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik gazdasági. Ha figyelmesen elolvasták a cikket, akkor abból kitűnik, hogy bizony a régészetre fordított pénzek jelentős része nem magára a régészetre költődik, hanem olyan tevékenységekre, amelyek nagy része a gazdasági szereplőknél csapódik le. Hiszen ide köthető a gépi munkaerő alkalmazása, akkor ide kapcsolódik azon munkaerő alkalmazása, akik valószínűleg másként nem tudnának elhelyezkedni, csak ásatási munkásként, ide vehetjük a geodézia cégeket és még sorolhatnám. Ezek gazdasági érvek.
  Eddig tartott a hidegvér. Azért mert a többi érzelmi és nem gazdasági érv. Először sem tagadtam és most sem tagadom: régész vagyok. Jelenleg a világ egyik legszegényebb és részben jelenleg is háború sújtotta országában dolgozom. Ennek több oka van: kalandvágy, az otthoni lehetetlen viszonyok stb. De árulják már el kedves hozzászólók, hogy van az, hogy ez az ország, amely az egyik legszegényebb a világon 60 millió dollárt képes az Önök által annyira lekicsinylett, lenézett, szükségtelennek tartott régészetre költeni? Utána lehet számolni, de testvérek között is 13 milliárd forint!!! Hogy van az, hogy otthon arra hivatkoznak, hogy elég a 200 millió egy beruházásra, itt pedig egy beruházásra 60-szor annyit költenek. Pedig itt nem Simicska- és Mészáros-féle kispályások diktálják a feltételeket, hanem a világ egyelőre második, de hamarosan első gazdasági hatalma, a Kínai Népköztársaság. Hogy van az - pedig ő megtehetné, hogy nem foglalkozik holmi régészettel, ami a világ legnagyobb rézlelőhelyének útjában áll -, de mégis tiszteli a múltat, még más ország múltját is, sőt még áldoz is rá?
  Talán azért mert tudja, hogy mindaz ami a mának szól múló másodperc alatt eltűnik, de ami a holnapot jelenti az nem tegnap kezdődött, hanem évezredek óta. És mindenki arra vágyik, hogy amit alkotott arra ne csak holnapig, hanem mindig emlékezzenek.
  Na ezen lehet elgondolkodni a BMW-ben!”
 • 14. apuka 2012. július 09. 13:59
  „Én sem értek azzal, hogy a régészet felesleges lenne. Az viszont biztos, hogy a régészek zsarolják a kivitelezőket és pont ilyen közhelyekkel próbálnak operálni (5. 7.).”
 • 13. Egyolvasó 2012. július 09. 11:27
  „8. Mignon 2012.07.09. 09:02

  Miért is????
  Most olvasok egy könyvet, több mint érdekes és megbotránkoztató, hogy a múlt politikai elitjei mit meg nem engedtek maguknak. Nos ilyen alapokra én nem építkezem, inkább hajléktalan maradok.
  A könyvet egyébként Bokor Imre írta, ajánlom mindenki figyelmébe és mindenkinek világossá válik, hogy miért került ilyen helyzetbe az ország, és sajnos a sorok között a leírt szövegben még a mai napig is megmaradtak olyan cselekedetek amit akkor követtek el.”
 • 12. TELSTAR 2012. július 09. 10:36
  „Kormánydöntésre?? Csak nem akarnak 2014-ig várni ?? :-))”
 • 11. ivancsomkin 2012. július 09. 10:03
  „A régészek levonultak,ott maradt utánuk a szemét és a gaztenger.még a mobilbudijaikat sem vitték el. Ott fújja a szél ősz óta! Aztán majd kérünk lóvét állambácsitól új mobilbudira mert hát sz.....-ni azt ugye kell valahová.”
 • 10. tzs_szeged 2012. július 09. 09:52
  „"A törvény egyébként érthető: idő és pénzkorlátok közé kívánták szorítani a határidő nélküli tesze-toszaság miatti időcsúszásokat."

  Hoztak egy törvényt, amelynek
  - van időbeli plafonja - méretfüggetlenül
  - van pénzbeli plafonja - méretfüggetlenül
  Ja, és szakemberek kapacitásától sem függ.

  Nem biztos, hogy a méret időre vagy pénzre váltható, de hogy semmitől ne függjön? - Nem vagyok szakember, annyit tudok a kérdésről, amennyit megírtak róla.”
 • 9. Mignon 2012. július 09. 09:32
  „Szeged es környeke regeszeti feltarasat,
  a hagyomanyok, legendak, mondak gyüjteset tekintette elete fö hivatasanak!

  Ti lennetek Mora Ferenc mai gyermekei...?”
 • 8. Mignon 2012. július 09. 09:02
  „6. Egyolvaso!

  Az olyan lenne, mintha egy epületet akarnal epiteni-,
  alapok nelkül...”
 • 7. pirosmanci 2012. július 09. 09:00
  „No, DÓZER! Az ilyen eszmefuttatásra szokta mondani a haverom, hogy "a pénzagyúak logikája már megint felütötte a fejét". - Egyébként mit olvastál utoljára?”
 • 6. Egyolvasó 2012. július 09. 08:56
  „Nem a múltat kellene siratni, (állandóan vissza tekinteni) hanem a jelenben élni és a jövőt építeni.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cirkusz a Hagymatikum Fürdőben

A Minimax Kölyökstrandon varázslatos volt a hangulat vasárnap
Tovább olvasom