Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Bezúzott keresztekből is készül a sétány Palotán

Csanádpalota - Augusztus 1-jén megszüntetik a csanádpalotai római katolikus temetőt, helyén 30 millióért kegyeleti parkot alakítanak ki. Az önkormányzat tavaly 3 millió forintért megvásárolta az egyháztól a római katolikus sírkertet, ahová 1966-ban temettek utoljára, azóta folyamatosan pusztul.
A Csanádpalotán őrzött dokumentumok 1895-től jegyzik azokat az elhunytakat, akiket a régi római katolikus temetőben helyeztek örök nyugalomra. Kovács Sándor polgármestertől tudjuk: korábban is temettek már ide, de arról sajnos nem maradt semmi írásos nyom.

– A sírkertet 1966-ban bezárták, ezzel egy időben a Dózsa soron, a vasúton túl megnyílt az új katolikus temető. Tavaly teljes egészében önkormányzati pénzből – 7,2 millió forintból – felújítottuk a ravatalozót.

A hozzátartozók már nem nagyon járnak ki a régi temetőbe. Ezért a község 2009. augusztus 1-jével felszámolja azt. Az elhunytak maradványait és a kereszteket addig lehet elvinni, de eddig még senki sem élt ezzel a lehetőséggel. Az ott maradt kereszteket, síremlékeket bezúzzák, s a leendő sétányok alapját erősítik vele.

Korábban itt jóval nagyobb volt a gaz, s rengeteg szemét borította a sírokat – magyarázta Kovács Sándor polgármester. A szerző felvétele
Korábban itt jóval nagyobb volt a gaz, s rengeteg szemét borította a sírokat – magyarázta Kovács Sándor polgármester. A szerző felvétele

– A területet tavaly 3 millióért megvettük az egyháztól, és kegyeleti parkot alakítunk ki a helyén – vázolta a jövőt Kovács Sándor. Egy alapítvány korábban 2 ezer négyzetmétert megkapott a régi temetőből, amelyen rendbe tette a kápolnát, és egy stációt alakított ki. A palotaiak azt szeretnék, ha az egész sírkert úgy nézne ki, mint az alapítványi rész. Tavaly a megyétől 2,5 millió forintot kapott az önkormányzat, amelyből elkészült a park terve. Nyolcmilliós értékű pályázatuk már bent van a Leadernél. A beruházás teljes költsége 30 millió forint, a pénzből a terület rehabilitációja után sétányokat alakítanak ki, növényeket ültetnek, füvesítenek, kerti bútorokat helyeznek el, s felállítják a mindenki keresztjét.

Gyűjtenek a helyiek is

A Csanádpalotai Közalapítvány alapító okiratában a következő is szerepel célkitűzésként: a települési épített és természeti környezet védelme. Emiatt a civilszervezet gyűjtést hirdetett, hogy a helyiek is segítsék a kegyeleti park kialakításához szükséges pénz egy részének előteremtését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 25 milliárdból fejlesztenek

Makó - A város önkormányzata egyidejűleg 50 beruházás lebonyolítását végzi, melynek összértéke 25,5… Tovább olvasom