Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Büszke a kecskesajtjára a kiszombori vőfély

Tizenkét éve a kecsketartás tölti ki mindennapjaikat a kiszombori Baranyi család tagjainak.
Az állatok etetése, gondozása nem könnyű feladat, de egymást segítve a nehézségek ellenére sem mondanak le erről az életmódról. A falusi turizmust is meghódították már: az állatokat, és a tejükből készült finomságokat nemcsak Baranyiék, hanem panzióvendégeik is kedvelik.

A Kiszomboron élő Baranyi család 2001-ben vásárolták meg az első kecskéjüket, azóta foglalkoznak állattartással. Az évek során az állomány gyarapodott: ma már mindegyik kecske saját tenyésztés. Még a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség is elismeri a család munkáját, ugyanis az állatokat jelzőszámmal látja el. Kezdetben többfajta kecskét is kipróbáltak, de az alpesi fajta tejét találták a legízletesebbnek, jelenleg is csak ezt a fajtát tartják.

A Baranyi család összetartásában rejlik a kecsketenyésztés titka.
A Baranyi család összetartásában rejlik a kecsketenyésztés titka.

A kecsketartás Baranyi Csaba számára ma már szerelem, ami gyermekkori élményeiből fakad. Hat hónapos korában ivott először kecsketejet, és azóta is nap mint nap ezt fogyasztja, de szintén gyerekként ismerkedett meg a kecsketartás fortélyaival. Az akkor szerzett tudását a családdal együtt ma is kamatoztatja. Napi kétszeri gépi fejés, etetés-itatás, takarítás teszi ki a család napjait. A tejet és a belőle készült sajtokat a piacon maguk értékesítik. A tapasztalatok szerint bár még nem éli virágkorát a kecsketej, és még mindig akadnak szkeptikusok, manapság már nem kell elfogadtatni azt a vevőkkel. Az azonban tény, hogy a piacon jóval többen keresik a sajtot, mint a tejet, főként a magyaros és füstölt ízeket kedvelik a vevők. Sok a munka a sajtkészítéssel is, ugyanis egy kilóhoz tíz liter tejre van szükség, egyediségét pedig az adja, hogy valódi oltóból és kultúrából készül.

– Aki szereti ezt az életstílust, és nem gondként tekint a kecsketartásra, annak ez egy elvégzendő feladat, nem teher – válaszol Csaba arra a kérdésünkre, hogyan birkózik meg az állattartás minden velejárójával. Feladat akad bőven, hisz harminchat kecskét és két birkát számolunk a kertben, de van itt ló is, no meg kutya, macska. Az állatok gondozása nem könnyű munka, hisz ahogy fogalmaz, a kecske mindent lerág, túljár az ember eszén, így tartásuk sok odafigyelést kíván.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Ahhoz, hogy ízletes kecsketej és sajt kerüljön az asztalra hozzáértés és harmónia szükséges. A siker titka a Baranyi család összetartásában rejlik. – A család egészével kerek és igaz a történet: csak együtt dolgozva lehet sikeres a gazdálkodás – vallja a családfő. A hagyományos nevelési elveket valló szülőknek mindhárom gyermek sokat segít. Becsülendő, hogy az erejükhöz mérten mindannyian kiveszik részüket a házi munkából. Fruzsina már bátran részt vesz az etetésben, a legnagyobb testvér, Tamás pedig épp most tanulja a sajtkészítés mesterségét, míg Luca a család panziójának takarításában segít be.

Az állattartáson kívül ugyanis egy panzió üzemeltetésével is foglalkozik a család. A falusi turizmusra specializálódott szálláshelyet sokan keresik az országban. Vannak olyan vendégek, akik kifejezetten az állatokért, és a tejükből készült finomságokért jönnek. Mi több a vendégek saját bőrükön tapasztalhatják meg a falusi élet szépségeit: a bátrabbak ki is próbálhatják a kecskék etetését, fejését.

Az amúgy vőfélyként is tevékenykedő apa reméli, gyermekei közül lesz, aki tovább viszi valamelyik mesterség egyikét. Az azonban már biztos: nem elég csupán egy dolgot ismerni. – Egy mezőgazdasággal foglalkozó ember legyen sokrétű, hisz ebben a szakmában mindenhez érteni kell: az időjáráshoz, az állategészségügyhez, sőt még a marketinghez is – vélekedik Csaba.

Olvasóink írták

 • 8. franckarika2 2013. augusztus 25. 18:59
  „Secem csináld utána aztán rólad is készül "reklám". Hiába...ilyen a magyar ember.”
 • 7. 3évesférfi 2013. augusztus 25. 14:21
  „6. Secem: Ez itt az beszólós, irigy bénabélák helye?”
 • 6. Secem 2013. augusztus 24. 06:48
  „Ez itt a reklám helye?”
 • 5. Racoon 2013. augusztus 23. 21:39
  „Csaba, Gratulálok! Kívánom, hogy mindig örömöd legyen a munkádban, amivel másoknak is örömöt szerzel. Mindenkinek ajánlom a termékeit, nagyon finomak és tényleg makulátlan tisztasággal készülnek, remek szappant készítettem a kecsketejből. Vőfélyként is csak ajánlani tudom! Áldás!”
 • 4. dmonlájn 2013. augusztus 23. 14:37
  „"Még a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség is elismeri a család munkáját, ugyanis az állatokat jelzőszámmal látja el."
  Ez nem elismerés, hanem kötelezettség! A szarvasmarhákban sem díszből van a fülszám!

  Egyébiránt minden elismerésem a családnak!”
 • 3. csonkasanyi 2013. augusztus 23. 14:10
  „Nekünk is! :-))))”
 • 2. mackósajt 2013. augusztus 23. 10:44
  „Büszke is lehet! Nagyon finom és nagyon tiszta és profi körülmények között készül a sajt. Volt szerencsém megnézni egyszer,hogy hogyan is készül a kecskesajtja. Nekünk is ő volt a vőféjünk! A legjobb!”
 • 1. Nyusszancs 2013. augusztus 23. 10:34
  „Annak idején, az esküvőm szervezésének megkezdésekor az első dolog (a vőlegényem személyét követően :) ) az volt, hogy csak Csaba lehet a vőfélyünk! Nem is csalódtunk benne, nagyon jó döntés volt! Személyisége, intelligenciája, humorérzéke magával ragadó, értékrendjéről bárki példát vehetne. A családja is rendkívül kedves és vendégszerető, csupa pozitív személyiség. A sajtot sajnos még nem volt alkalmam megkóstolni, de mindenképpen megteszem, amint lehetőségem lesz rá. Munkájukhoz, kitűzött céljaikhoz nagyon sok kitartást és jó egészséget kívánok! Egy volt menyasszony, aki a fehér tulipánok miatt szeretett volna márciusi esküvőt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonzó célpont a megújult víztorony

Szeptember végén egy hétvégén át újra látogatható lesz a nemrégiben felújított makói víztorony – az augusztusra meghirdetett két napon akkora volt az érdeklődés, hogy sokan már nem jutottak fel. Tovább olvasom