Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Csatornázás az erdészet helyett

Csatornáznak, járdalapokat készítenek, zöldséget termesztenek, palántát nevelnek a következő egy évben a makói közmunkások. A városban és a járáshoz tartozó 14 további településen összesen több mint 1200 közmunkás dolgozik majd.
– Végzettségem szerint erdész vagyok, de ilyen munkakörben most csak a Dunántúlon lehet elhelyezkedni. Így közmunkásként dolgozom régóta. Egyedül élek, nincs családom. Nagyon örülök, hogy most egy évig van biztos munkám – mondta az 50 esztendős Szalai Zsolt, a Start munkaprogram egyik makói résztvevője. Tegnap ő is abban a csapatban dolgozott, amelyik Honvéd városrészben a vízelvezető csatornák karbantartását végezte.

A város idén tavasztól összesen 363 közmunkást alkalmaz 5 munkaterületen – tudtuk meg az itteni sajtótájékoztatón Nagy Nándortól, a munkákat koordináló városgazdálkodási nkft. vezetőjétől. Egy 80 fős csapat 1 hektáron szántóföldi növényeket fog termeszteni, illetve palántákat nevel fóliasátorban, egy másik ugyanilyen létszámú az Aradi utcán egy új műhelyben beton járdalapokat, térkőelemeket, mederelemeket, illetve kerítések készítésére alkalmas dróthálókat gyárt majd.

onvéd városrészben is dolgoznak a makói közmunkások. Fotó: Szabó Imre
onvéd városrészben is dolgoznak a makói közmunkások. Fotó: Szabó Imre

Lesz egy 40 fős társaság, amelyik az illegális hulladéklerakókat fogja felszámolni, illetve egy 60 emberből álló, amelyik a belvízelvezetőket tartja karban, és még egy, amelyik a járdákat, közutakat – ez utóbbiban 20 munkás dolgozik. A megszokott, zöldterületekkel foglalkozó brigád 83 fős.

A munkaügyi központ makói vezetőjétől, Budai Lászlótól megtudtuk: a városhoz tartozó 15 településen összesen 1208 ember vesz részt a közmunkaprogramban. Ezek az emberek minimum bruttó 79 ezer 155 forintot keresnek idéntől, 8 órában. Farkas Éva Erzsébet polgármester azt is elmondta, hogy az emberek alkalmazására Makó 361 milliós központi támogatást kap, és 5 milliós önerőt vállalt.

A helyi képviselő-testület ezenfelül havi 2000 forintos pluszjuttatást szavazott meg, ezt a pénzt azonban differenciáltan, a munkavezetők értékelése alapján fogják a bruttó munkabérbe beépíteni. Erre a célra az önkormányzat az idei évre 14 milliót különített el saját költségvetéséből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb biciklik gazdáit keresnik a makói rendőrök

A Makói Rendőrkapitányság lopás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást… Tovább olvasom