Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Elviszik az üdülők szemetét

Makó - Hamarosan a Maros-parti üdülőövezetben is jár a kukás kocsi, 4 konténerből üríti a szemetet havonta. Az üdülők használóinak a városban megszokott díj felét kell fizetniük.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A Maros-parti üdülőövezetben is lesz rendszeres szemétszállítás – döntött a napokban a makói képviselő-testület. Az övezet a 60–70-es években alakult ki, és becslések szerint nagyjából 250 üdülőtelek található itt. Épület nincs mindegyiken; jó részük a várostól bérelt, de vannak magántulajdonú ingatlanok is, nagyjából a harmaduk. Többször megírtuk: a nyári időszakban különböző helyeken illegális szemétlerakó helyek alakulnak ki a területen, és ez jelentősen csökkenti a turisztikai vonzerőt.

A városházán megtudtuk: a gyakorlatban a szemétszállítás úgy történik majd, hogy az üdülőövezetbe a szolgáltató cég által később meghatározott helyekre összesen 4 konténert helyeznek ki, ezeket hetente ürítik. A szállítás időpontjáról – ugyancsak később – a szolgáltató értesíti az érintetteket. Az üdülők gazdái a városban szokásos hulladékszállítási tarifa felét fizetik, ami azért tűnik jogosnak, mert az év nagyjából felében tényleg üresek az ingatlanok. Összehasonlításként: a konténeres szemétszállítás negyedéves díja egy belvárosi lakótelepi lakás esetében 4200 forint. A rendelet tervezetét egyébként közzétették a város honlapján, hogy az érintettek elmondhassák róla véleményüket, de senki sem tett észrevételt.

Szemétkupac a Maros-parti strand hátsó bejáratánál. Fotó: Szabó Imre
Szemétkupac a Maros-parti strand hátsó bejáratánál.
Fotó: Szabó Imre

A Maros-parti strand hátsó bejáratától nem messze különben most is látható egy hatalmas szemétkupac. A nyáron is mindig összegyűlt itt a szemét, a strandot üzemeltető Kommunális Nkft. nem győzte elszállítani. Kérdés azonban, hogy a konténerek megjelenése segít-e ezen a problémán – a hulladék összetételén ugyanis látni, nagy része aligha a nyaralókból származik.

Olvasóink írták

 • 5. zolcsi44 2013. október 05. 16:49
  „A bigecsekből is nagyon sok hulladék jön ki. Engedély kéne, hogy kirakjuk az ut szélére. Természetesen amit el is szállitanak.
  Takaritáskor el is viszik. Rendes dolog!!!”
 • 4. Francois 2013. október 04. 21:26
  „Gyerekek a Ráday sarkánál ki van dobva egy kazal ruha, benne a tulaj telefonszáma, hívtam hogy elvesztette nem vette fel! :) Itt legalább már tudjuk ki hordja ki a szemetet! :P :) :)”
 • 3. hajosinas 2013. október 04. 17:50
  „A közelmúlt napokban, a kora délelőtti órákban a csipkesor mögötti szervíz út Hunyadi utcai végénél,egy személygépkocsi utánfutójáról két férfi fekete szinű teli zsákokat rakott le a konténerek mellé.De nem egyszer látható a Ráday ltp. garázssorának Rákóczi utcai végénél lévő konténerekbe zárt kisteher autoból pet palackokat , hungarocel darabokat és egyéb hulladékokat pakolnak a konténerekbe, meg melléjük mert már bele nem fér.Érdekesnek tartom,hogy az adófizetők pénzéből fizetett közterület felügyelők, még soha nem fogtak meg ilyen cselekmény elkövetőket.Bezzeg ha valaki helyhiány miatt a háza elé boríttatja le azt a két köbméter homokot amit majd munka után beakar talicskázni a portájára, azonnal valahonnan előkerülnek a közterületi felügyelők és már írják is az ejnye benyés fenyegető figyelmeztetést, hogy az ő nyílvántartásuk szerint nincs engedélye az illetőnek a közterület ilyen célú használatára és haladéktalanul szüntesse meg ezt az állapotot, mert ha nem, akkor ez-meg az lesz.
  Nem furcsa ez.
  De ettől függetlenül szégyelje meg magát aki másfelé hordja a saját szemetét, hogy neki ne kerüljön pénzébe az elszállítás.Persze láttam már üzleti vállalkozót is ki a Deák Ferenc utcai üzletéből a közterületi járda mellett lévő szemét gyűjtőbe rakta az üzletében összegyűlt szemetet.Na még ennél érdekesebb volt, amikor a Hunyadi utcai téglablokkos házból a nagyi lejött kezében a nejlonzacskóval, és mivel a járda melletti szemetes volt közelebb hozzá hát abba rakta bele a záptojásos, ételmaradékos nejlonzacskót.Abból pedig csordogált az anyag a járdára.Na persze mindezt szemrebbenés nélkül tette.Megkérdeztem tőle nem a konténerbe kellene ezt tenni."Törődjön a maga dolgával." volt a válasz, és megfenyegetett rendőrt hív mert én őt zaklatom. Tovább mentem. Mennék még tovább ha fiatalabb lennék, talán még a tengeren túlra is csak hát itt öregedtem meg.A honvágy úgy is visszahúzna ebbe a fura gondolkodású emberek lakta környezetbe.Persze tisztelet a kivételnek, mert kivételek mindíg vannak.”
 • 2. 80sFan 2013. október 03. 13:17
  „A vadászháztól a gépgyár felé a töltés aljához kiérő út mellett is évek óta gyűlik a szemét. Ki lehet az a szemét, aki oda hordja?”
 • 1. vip007 2013. október 03. 12:26
  „Két ember fogja oda hordani a szemetét, boldog meg boldogtalan. Sajnos még azt sem sikerült megoldani, hogy az éj leple alatt ne hordják tele szeméttel a lakótelepek konténereit az arra nem jogosultak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dagonyában bolyongtunk Makón

A szennyvízcsatorna kiépítése miatt több utcát feltúrtak, az eső pedig dagonyázásra kényszeríti az autósokat. Teszteltük a közlekedést. Tovább olvasom