Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Érzelmi kurvák, gyávaság, hazugságok - Dr. Csernus Imre őszinte vallomása

A felelősségtudatról, a félelmekről, a felnőttségről, a gyáva ember bukásiról beszélt Dr. Csernus Imre pszichiáter makói előadásán. A doki nem hazudtolta meg önmagát: kimondott mindent, amit gondolt.
"Mikor vette észre magán, hogy nem férfi?"- szegezte a kérdést egyik beszélgetőpartnerének Dr. Csernus Imre kedd esti előadásán a Hagymaházban. Az úriember önként vállalta, hogy nyílt diskurzus folytat a pszichiáterrel, telt nézőtér előtt. A pszichiáter szerint ugyanis önbizalmat csak azok a helyzetek adhatnak, amelyek ismeretlenek, újak, félünk tőlük, de sikerélményünk lesz a megoldásuk során. Ezt élhette át az eset folyamán az említett úr.

A hagymaházban telt ház előtt tartott előadást Csernus doktor. Fotó: Puszta Zoltán.
A hagymaházban telt ház előtt tartott előadást Csernus doktor.
Fotó: Puszta Zoltán.

Csernus doktor nem először járt Makón, a korábbi években is volt már itt. Egyszer a régi mozi épületében is tartott előadást. Ilyenkor nem csak azokról az élményeiről beszél, amelyeket munkája során élt meg betegeivel, hanem valakit kiválaszt a tömegből és a vele folytatott beszélgetések közben világít rá olyan problémákra, amelyek a legtöbb ember életében előfordulhatnak. A párkapcsolati konfliktusok, a szülői szerepek, a gyávaság, a felnőtté válás témáira. Szabadszájú, hatásos előadást tartott két és fél órában. Sokszor sétált a lépcsőkön és adogatta át lazán a mikrofont valakinek.

Csernus Imre körül ilyenkor pezseg a levegő. Néha ördögi mosollyal, máskor halk kuncogással, vagy határozott arckifejezéssel nyugtázza a reakciókat. Összegzi, mire gondol, rámutat hogyan használja, fedezi fel azokat a dolgokat a beszélgetések során, amelyek alapján megállapításokat tesz. A doki megosztó karakter: általában valaki vagy szereti vagy utálja. Mindenesetre egy dolgot leszögezett: mindenki maga dönt arról, hogy ha magára ismer valamelyik helyzet kapcsán, és kimond dolgokat, azokon változtat-e vagy sem. "Vagy teszek valamiért, itt és most, vagy nem. Ez a mi felelősségünk, hogy bele merünk-e vágni valamibe, akár annak árán is, hogy tudjuk a kimenetele fájdalmas lehet."

Olvasóink írták

 • 9. Roland1000 2013. október 05. 16:57
  „Én nagyon kedvelem! A kíméletlenségét is. A legtöbb agyamentnek igenis a pofájába kell vágni, hogy felébredjen..., vagy sokkot kapjon?:))

  Csernus Imre nagyon ért az emberekhez, és pont annyira eszementek vagyunk, ahogy azt ő mondja... Tökéletesen igaza van..., mindenben.”
 • 8. scott1 2013. október 03. 08:41
  „rózsakertnek tényleg semmi szüksége pszichológusra!
  Azóta vagyok biztos ebben, miután az apátfalvi rendőrgázolás után leírta, hogy vásárolt egy HUMMER terepjárót azért, hogy ha Magyarországon járva megakarják állítani a rendőrök a leghatásosabb osztrák módszerrel vegye elejét a kellemetlenségeknek...
  Aki, elmondása alapján a kinti cégében a magyarok katolicizmusán nevetett az osztrák beosztottaival, egy a magyarnál sokkal katolikusabb Ausztriában...
  Aki, minden gazdasági folyamatot mindenkinél jobban látva, azon sírdogál itt a fórumon, hogy az eladhatatlannak tűnő szegedi ingatlanbefektetését ha megvennék, hajlandó volna cserébe többet nem írni a fórumra...
  Ez mind csak azért van, mert rózsakertnek semmi problémája sincs és mindig rózsás a kedve, SZERINTEM! :D”
 • 7. APAjanos 2013. október 02. 21:21
  „Az én kedvem is rózsás volt, amíg a nekem semmi problémám, felkiáltásomra, a következőt nem mondta, egy hasonló szakember: Semmi problémája nincs. ühümm Akkor magának van a legtöbb. Csak még nem ismeri önmagát.
  Rózsakert, elhiheti, hogy csak jól kell keresni. Nem akarom magába beszélni, h van.
  Az érzelmek, az önkép vizsgálatát is befolyásolják.”
 • 6. rózsakert 2013. október 02. 20:46
  „5. EPERKE 2013.10.02. 20:36

  Mindenképpen , csak az a baj, hogy nem rendelkezem azon problémákkal -amelyekkel őt megkeresik.Ha valaki igazán objektiv önmagával,nem kell egy külső tükör , hogy saját gerendáit is megtalálja-persze csak SZERINTEM.”
 • 5. EPERKE 2013. október 02. 20:36
  „Kedves 1.,2.3. hozzászóló!
  Talán el kellene mennetek 1-2 előadására...egyébként meg pont attól hiteles,h átélte,tudja miről beszél!”
 • 4. queenmargareth1 2013. október 02. 18:39
  „csak tudja, ha elvált:)”
 • 3. pachakuti 2013. október 02. 17:39
  „Szerbiában nem volt ekkora sztár és szakértő. Át is települt.”
 • 2. rózsakert 2013. október 02. 15:18
  „egy volt drogos...biztosan nagy A rálátása a dolgokra...ELEGET VOLT MÁS ÁLLAPOTBAN!”
 • 1. Horthyszobor 2013. október 02. 14:58
  „Ezt a finoma szólva liberális embert miért kell még mindig nyomni???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új műszerek és költözés

490 millió forintból jövőre megkezdik többek között a makói kórház diagnosztika és a radiológia műszerparkjának korszerűsítését. Tovább olvasom