Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Hirsch Zoltán, a 77 éves netnagypapa

Makó - A hetedik iksz után sem késő megismerkedni az internettel: a hetvenhét éves makói Hirsch Zoltán egy tanfolyam elvégzése után e-mailben tarja a kapcsolatot külföldi rokonaival, üdvözlőlapot is neten küld, és újságot is a monitoron olvas.
Aki akar, most már azt is megtanulhatja a könyvtárban, hogyan kell az adóbevallást interneten keresztül intézni. A hetvenhét éves Hirsch Zoltán ugyanúgy tölti idejét, mint a többi makói nyugdíjas: szeret tévézni, eljár bevásárolni, a piacot különösen kedveli, és gyakran látogatja ismerőseit – viszont van egy rendszeres elfoglaltsága, ami a legtöbbjüktől megkülönbözteti. Nemigen múlik el úgy nap, hogy ne látogatna el a városi könyvtárba, ahol internetezik. A Béke Ktsz nyugalmazott elnöke ugyanis hat évvel ezelőtt elvégzett a könyvtárban egy alapfokú számítógép-használói tanfolyamot. Akkor indult először ilyen kurzus – azóta közel négyszázan végezték el. Bár voltak más idősek is, akik beiratkoztak, ő az egyetlen, aki a megszerzett tudást nap mint nap hasznosítja.

Mi mindenre? Például levelezik, a neten keresztül küld üdvözlőlapokat – mint mondja, ez amellett, hogy egyszerű és praktikus, még spórolást is jelent. E-mailben kap családi fotókat, még Kanadából is. De szívesen olvassa a lapok internetes kiadását, például a delmagyar.hu-t is. És szívesen böngészi a könyvismertetőket, sőt újabban a blogokat, azaz a világháló nyilvánosságának szánt naplókat is. Lehet, hogy egyszer maga is nekiáll majd írni. A tanfolyam elvégzése óta egyébként, igaz, nem a neten, de megismerkedett egy hölggyel, aki az élettársa lett. Gyakran látogatnak el együtt a könyvtárba – párja olyankor olvasgat, Hirsch Zoltán pedig gépezik. Azt mondja, ma már hiányozna neki a számítógép.

Hirsch Zoltán a számítógép előtt. A szerző fotója
Hirsch Zoltán a számítógép előtt.
A szerző fotója

Az adóbevallást is megtanítják

A makói könyvtárban folyamatosan lehet jelentkezni immár nemcsak alapfokú, de komolyabb ismereteket is nyújtó számítógépes tanfolyamra – tudtuk meg az igazgatótól, Mátó Erzsébettől. Az elektronikus ügyintézéssel két éve ismerkedhetnek meg a haladók: többek között az elektronikus adóbevallás, hivatali ügyintézés, a banki szolgáltatások igénybevétele, s az internetes áruvásárlás a téma a húszórás kurzuson. A hamarosan induló idei tanfolyam első előadása február 5-én lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bár a pénz kevesebb, nem változik a makói fürdő terve

Makó - Bár 300 millió forinttal kevesebb a beruházásra fordítható pénz,a makói fürdő olyan lesz,… Tovább olvasom