Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Kisemberek is fizetik a gázkutatás árát

Makó - Spórolt pénzüket tették fel a makói gázkutatás sikerére kanadai és amerikai kisbefektetők: őket most jobban foglalkoztatja, mikor kezdődhet a kitermelés, mint a Makó környékieket.
A delmagyar.hu-t olvassák, internetes fórumon tárgyalják meg a kedvező és az aggasztó híreket, tudják azt is, mit mondott Csurka István a gázvagyonról. Egyikük, az orosházi születésű John Szekeres úgy becsüli, ők több százan több millió dollárt kockáztatnak. Remélik, nem hiába.

Befektettek egy olyan üzletbe, amelynek sikere a lakóhelyüktől 7000 kilométerre, Európában, a Kárpát-medencében zajló kutatástól, továbbá az itteni földtani, jogi és érzelmi viszonyoktól függ. Nem csoda, hogy minden hír érdekli őket, ami erről a munkáról eljut hozzájuk. A Falcon Oil & Gas Ltd. kisbefektetőiről van szó, akik több százan vannak, és összesen több millió dollárt tettek kockára egy 300 millió dolláros vállalkozás keretében. Mivel többet szeretnének tudni a dolgok állásáról, mint amennyi a Falcon hivatalos értesítőiből kiderül, egy internetes fórumon rendszeresen megbeszélik az új fejleményeket. Zömmel lapunk internetes változatából, a www.delmagyar.hu-ról tájékozódnak. A cikkeinket a moderátor, John Szekeres fordítja le azok kedvéért, akik nem tudnak magyarul. John eredetileg János, és Orosházán született, 42 éve él Kanadában, Niagara Falls-i lakos. Testvérei ma is Orosházán laknak. Azt mondja, három éve figyeli a fórum forgalmát, amely az utóbbi időben pörgött föl igazán. Minden részlet érdekli őket, és a mozaikok összerakása után is rengeteg kételyük marad. Miért írja például a sajtó azt, hogy hat kilométeres mélységben van a gáz, amikor a kutatók a Szolnok nevű kőzetréteget vallatják, ennek pedig legnagyobb mélysége 4300 méterig terjed?

Kutatómunka Óföldeák határában. A 300 millió dolláros beruházásban benne van Szekeresék pénze is. Fotó: Karnok Csaba
Kutatómunka Óföldeák határában. A 300 millió dolláros beruházásban benne van Szekeresék pénze is.
Fotó: Karnok Csaba

A legtöbben természetesen arra kíváncsiak, tényleg elindulhat-e a kitermelés 2012-ben, és gazdaságos lesz-e ez a vállalkozás. Aggodalommal töltötte el őket, amikor 2007 februárjában a fokosos ősmagyarok jelképesen visszafoglalták a gázvagyont. Attól se boldogok, amikor a magyar közszolgálati tévé és egy hetilap az orosz–ukrán gázvita kapcsán arról ír, a Makó alatti gázvagyon kitermelésének sikere bizonytalan. John Szekeres most azzal kereste meg lapunkat, derítsük ki, valóban újabb kutatófúrásba kezdtek-e egy 20 millió dollárt érő géppel Óföldeáknál a vállalkozás szereplői: a Falcon magyar leányvállalata, a TXM, az Exxon és a Mol, továbbá, hogy ennek van-e jelentősége a későbbi kitermeléshez képest.

Szabó György, a TXM ügyvezetője lapunk kérdésére azt mondta, nem tartották lényeges hírnek azt, hogy egy régi kutat megújítva kezdik el ismét a kutatófúrást. Most pedig ez történt. Azt már nem tőle tudjuk, hogy a Mol is elkezdte a kutatómunkát Kopáncsnál, a 47-es úttól másfél kilométerre.

– Mi sose mondtuk azt, hogy egy kutatófúrást végzünk: egy 300 millió dolláros beruházásról volt szó, amely – a híresztelésekkel ellentétben – nem állt le, folytatódik, ahogyan kell – mondta Szabó György.

Mint kiderült, a kisrészvényesekhez hasonlóan ő is minden információra kíváncsi, ami a beruházással kapcsolatos. Ezért vett részt azon a makói fórumon is, amelyet Csurka István, a MIÉP elnöke tartott a gázvagyonról. A politikus annyit mondott, mindent meg kell tenni azért, hogy a Makó-árok mélyén rejlő gázvagyonból, a kitermelés hasznából minél nagyobb arányban részesüljön Magyarország. Szabó szerint attól eltekintve, hogy másvalaki azt mondta, „a szemét amerikaiak épp most állították le a munkát", korrekt kommunikáció zajlott a fórumon. Az igazgató szerint a tengerentúli részvényeseknek az a számítása, hogy 2012-ben elkezdődhet a kitermelés, reális várakozás, szerinte teljesülni is fog.

Mindenki remél valamit

Az amerikai befektetők abban bíznak, pénzük hasznot hoz. Mifelénk azt remélik az emberek, hogy a makói gázvagyon kitermelésével több százan jutnak munkához, nem függünk annyira az oroszoktól – és idővel hátha kisebb lesz a fűtésszámla. Az utóbbiról most azt írja a magyar sajtó, hogy valószínűleg hiú ábránd: az ország éves gázszükséglete 14-15 milliárd köbméter, a kitermelés 2012-től évi 10 milliárd köbméteres teljesítménnyel indulhat be. Vagyis olyan nagy mennyiségben nem tudják fölhozni a gázt, hogy az ország ne szorulna behozatalra. Ám a kitermelés is nehezebb munka, mint másutt: forró a talaj, a feltörő gáz hőmérséklete megközelítheti a 200 fokot. Azért érdemes mégis próbálkozni, mert az egész terület alatt 340 milliárd köbméter kitermelhető gázt becsülnek. A Heti Válasz információja szerint ha sikerül a kitermelés, a gáz 40-40 százaléka a Molt és az Exxon Mobilt, 20 százaléka pedig a Falcont illeti, a magyar államé a 12 százalékos bányajáradék.

Olvasóink írták

 • 12. solyomtwo 2009. február 12. 05:08
  „lacipapa68 te érted!”
 • 11. lacipapa68 2009. február 11. 16:16
  „Ne haragudj,zolcsi44,hogy egy picit másként látom.Ha a MOL-nak megérte volna,akkor nyilván már régen feltárta volna a gázt Makó környékén.Nyilván úgy állt hozzá,hogy kockáztassák a pénzüket az amerikai és kanadai befektetők,hiszen nagyon mélyről kell felhozni a gázt.Ha összejön a dolog,akkor az elsődleges vásárló Magyarország.És akkor nem függenénk annyira Oroszországtól.Ha meg nem jön össze,akkor nem a MOL bukott.A befektetésnek kockázata is van,a MOL-nál meg nem hülye emberek ülnek.”
 • 10. zolcsi44 2009. február 10. 21:11
  „Én nem értek a gáz kutak furásához, nem is kell. MO.-on van tudomásom szerint a legjobb szakember gárda, pl Irak , Irán , Kuvait-i olaj mezők feltárása stb. Miért kellett ezeket EL KOTYAVETYÉLNI valyon kiknek, mely érdekcsoportoknak állt érdekében???? Ha ezt megtudjuk akkor.......????????
  A külföldi kisbefektetök nem ismerik az itteni viszonyokat......nem tudják, hogy az ittenni KORRUPCIO milyenmértékü, ha ezt figyelembe vesszük biztos vesztettek!!!!
  Bármely más ország az ilyen vagyonbol meggazdagszik MI MAGYAROK ÉHEN DÖGLÜNK.”
 • 9. solyomtwo 2009. február 10. 06:30
  „Tisztelt nsanyi!

  Köszönöm a felvilágitást, most már érthető hogy miért mondta Szabó Gyögy hogy egy "régi kútat" felújitanak, de ez mégsem igaz, hiszen csak a platform a régi, szerintem csak egy gyenge kifogás arra hogy miért nem értesitették a délmagyart.
  A másik probléma az hogy a fénykép a délmagyarban nem eredeti, ez egy CUDD gépezet amit Mako-6 nál használtak 2007 áprilisban. Most pedig egy Bentec Euro fúrótornyot használnak a Földeák-1 nél.”
 • 8. nsanyi55 2009. február 09. 19:54
  „Tisztelt solyomtwo!
  A fúrás igaz. Az óföldeáki kúttól néhány száz méterre a Földeák I. jelű telepen Cseh szakemberek fúrnak az új cégnek. Ezt a telepet még a TXM alakította ki tavalyelőtt, de a fúrást nem kezdte el.”
 • 7. nsanyi55 2009. február 09. 19:42
  „"Jó lenne ha a kincseinket nem adná el az állam! Nem hiszem hogy mi,magyarok nem tudtuk volna kibányászni a temérdek gázt.Viszont valami fejesnek biztos megtömte a zsebét ,hogy ezt is eladta.GRR"

  De örült volna neked Csurka. Vagy ott voltál?
  Sajnos egyenlőre a kanadaiak sem tudják kitermelni, mert a hozott technológia itt, ilyen mélységben, ilyen körülmények (nyomás, hőmérséklet) sajnos nem hozta meg a várt eredményt. Nekünk még ilyen sikertelen technológiánk sincs! Csak reménykedhetünk a sikerükben mi is, mert akkor, ha nem is olcsóbban, de legalább kéznél (csőben) lesz a gáz. Az a kis bányajáradék azért mégis csak az országé lesz.”
 • 6. solyomtwo 2009. február 08. 16:40
  „>Nagyon sajnálom a kisbefektetőket, de érdemes lett volna megnézniük, hogy mibe fektetnek be pénzt, igaz a kockázat nagy, de a nyereség is nagy lehet.

  48fremail,

  Mink, a befektetők nem kérünk sajnálatott, természetessen nem szeretnénk elvesziteni a pénzünket, de a befektetök nélkül a kútatás sem kezdödöt volna el. Kolombusz sem indúlt volna el felfedezni Amerikát :-)

  Talán valakit fog érdekelni ez a link

  http://agoracom.com/ir/Falcon/forums/discussion/topics/310531-small-investors-also-investing-in-the-gas-exploration/messages/1062579#message”
 • 5. 48fremail 2009. február 08. 16:18
  „http://74.125.77.100/translate_c?hl=hu&sl=en&u=http://www.falconoilandgas.com/news/release.php%3Fid%3D14&prev=/search%3Fq%3DFalcon%2BOil%2B%2526%2BGas%2BLtd%26hl%3Dhu%26lr%3Dlang_hu%26sa%3DG&usg=ALkJrhg64As-QfzQZc_puiMO0NF-juaSrQ”
 • 4. solyomtwo 2009. február 08. 16:08
  „A Kanadai és Amerikai és nem kevésbe az Angol befektetők köszönetet modanak Bakos Andrásnak ezért a felfogható értékes cikkért. Thank you!

  Szeretném ha a délmagyar ovasói nem képzelnék ezt a kútatást úgy mintha már ez garantálva lenne. A befektetőknek a kockázat most a legnagyob, azonban ha sikerrel jár akkor a befectető hasznót szerez. Szerintem a válasz a kérdésre egyszerü, jól fog-e járni Magyaroszág ha a befektetők jól járnak? Csak gondoljál az alternativ kérdésre. A sikerres kitermelés esetében, több mint valószinű a Falcon fog kapni egy bejegyzést a Budapesti tőzsdén.”
 • 3. 48fremail 2009. február 08. 16:00
  „Nagyon sajnálom a kisbefektetőket, de érdemes lett volna megnézniük, hogy mibe fektetnek be pénzt, igaz a kockázat nagy, de a nyereség is nagy lehet.
  Régóta tudják a szakemberek hogy ezen a részen gáz található 6000 m alatt. Annak idején az OKGT orosházi üzeme is végzet feltárást Varga Lajos vezetésével. Földrajzilag, akit érdekel 46.21´.20 .81 N 20.25´.41.53 E de az akkori csúcstechnológia nem bírta meghódítani ezt a mélységet . Megjegyzem komolyabb volt mint a képen látható berendezés/ Szekeres úr és családja nyugodtan érdeklődhetett volna egy pár Orosházán élő fúróssal felvilágosítást adtak volna a tényekről. Ha be tudják fejezni a munkát akkor nagyon megérdemlik a nyereséget, ha pedig belebuknak akkor pedig ésszerűtlenül kockáztattak. Véleményem szerint azon a részen a magyar termeljen, búzát, kukoricát etesse fel, adja el megtermelt élelmiszert. Szomszédjaival tartson jó viszonyt, és vegyen gázt élelmiszerért az oroszoktól, kőolajat az araboktól, sót a románoktól, fát a szlovákoktól, nyaraljon a trópusi országokban. Mindenből önellátóak körülményeink miatt sajnos nem lehetünk, de a lehetőségeinkkel élni kellene.”
 • 2. Susiené 2009. február 08. 08:55
  „Jó lenne ha a kincseinket nem adná el az állam! Nem hiszem hogy mi,magyarok nem tudtuk volna kibányászni a temérdek gázt.Viszont valami fejesnek biztos megtömte a zsebét ,hogy ezt is eladta.GRR”
 • 1. Sziti 2009. február 07. 20:49
  „Szegény országunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a víztorony fényét

Makó - Szavazással dönti el a makói ivóvíz-szolgáltató társaság, hogy hétköznapokon kék, fehér vagy… Tovább olvasom