Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Körforgalmat várnak a Rákosi útra

Makó-Rákos - A keddi baleset igazolja, csakugyan veszélyes az M43-asról leágazó út és a Rákosi út kereszteződése – a problémáról lapunkban többször írtunk. Az önkormányzat a lakossági panaszok nyomán kezdeményezte a körforgalom építését.
– Valakinek meg kell halnia ahhoz, hogy végre történjen valami? – kérdezte a kedden történt baleset után a makói gazdálkodó, Fekete János, aki gyakran jár a Makót Rákossal összekötő úton. Ő volt az, aki elsőként hívta fel lapunk figyelmét arra, hogy veszélyes a rákosi út és az M43-asról levezető szakasz kereszteződése. Kedden egy huszonéves nő szenvedett itt olyan súlyos sérüléseket, hogy mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani; összeroncsolódott Suzukijából a tűzoltók szabadították ki, miután egy, az autópályára tartó román teherautóval karambolozott.

Mint megírtuk, közvetlenül az elkerülő átadása után 5 nap alatt 5 baleset történt itt. Az illetékesek ezt követően figyelmeztető táblákat helyeztek ki, az ott közlekedők szerint azonban ez kevés – legalább lámpára vagy fekvőrendőrre, de leginkább körforgalomra lenne szükség. A kereszteződésbe ugyanis Makó és Rákos között sokan rutinból hajtanak be, hiszen ezt az utat korábban nem keresztezte másik, ezért nem adnak elsőbbséget. Így történt ez a mostani balesetnél is. Sokan azt jósolták, hogy az M43-as megnyitása után, amikor a forgalom az elkerülőn a sokszorosára nő, még nagyobb lesz a balesetveszély.


Kamion és személyautó ütközött Makó közelében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A makói képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta azt a lakossági véleményt, amely szerint többet kell tenni a kereszteződés biztonságáért. Ezt a célt leginkább egy körforgalom szolgálná itt és még egy helyen, a Királyhegyesi úti kereszteződésben. A levelet nemcsak az utat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek küldték el, hanem a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak és Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárnak is, valamint átadták Mágori Józsefné országgyűlési képviselőnek. Válasz még nem érkezett – mi a Magyar Közútnál érdeklődtünk tegnap, de egyelőre nekünk sem reagáltak.

Csak még egy volt

A rendőrség adatai szerint nem vált különösen veszélyessé a rákosi úti kereszteződés. A keddin kívül csak egy, anyagi kárral járó balesetről kaptak bejelentést – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a legutóbbi baleset sem támasztja alá egyértelműen a hely veszélyességét, hiszen mint kiderült, a balesetet szenvedett nő nem helybeli volt, nem ismerte a környéket, ráadásul épp telefonált, amikor a kereszteződésbe hajtott.

Olvasóink írták

 • 18. tótkomlósi 2011. május 14. 00:10
  „16. ráérő 2011.05.13. 15:08
  Te nagyeszű!
  Kint a prérin nem szokás csak úgy egyszerűen egy nyíl egyenes útra merőlegesen egy másikat, egy vadi újat fölérendelni, úgy, hogy alig látszik belőle messziről bármi is. Tudod, normális ember nem biztos, hogy ilyet épített volna. Valahogy hívja fel a figyelmet, ha már ilyen ökörséget csinált!
  Vagy egy sárga villogó, de jobb lenne egy forgalom irányító lámpa, mert azért ott át is kell menni adott esetben, sőt az elkerülőről balra komlós irányába le is kellene hajtani biztonságosan. Azért elég szar érzés, mikor jon veled szembe a román kaméleon 100-al, és mögötted ugyan ez, Te meg besoroltál balra, de ez őket nem biztos, hogy meghatja. Azért szar belegondolni.”
 • 17. Killbill 2011. május 13. 18:11
  „Nemrég hallottam, hogy az eredeti tervekben körforgalommal szerepelt a kereszteződés... Talán ennek kéne egy kicsit utána ásnia a tisztelt médiának.
  Mindenesetre ritka, amikor az utat, vagy a körülményeket lehet felelőssé tenni egy baleset bekövetkezéséért.
  Sajnálatos, de a figyelmetlenség sokszor megfizethetetlen.”
 • 16. ráérő 2011. május 13. 15:08
  „9. polaris 2011.05.12. 19:20
  Nem kell hogy kivánd.
  Tetszik vagy nem járnom kell télen,nyáron ,ködben napszaktol függetlenül ha akarom ha nem.
  Tót..
  Itt akkor lesz változás, ha lesz egy tömegkatasztrófa, pl busz kontra kamion, vagy 10 halottal. Sajnos benne van a pakliban.
  Abban bizz hogy a buszvezetőknek több eszük és rutinjuk van mint a baleset okozojának vagy mint neked..

  A keddi baleset igazolja, csakugyan veszélyes az M43-asról leágazó ut.."
  A cikk végén az is kiderült hogy nem is az uttal van a baj.”
 • 15. strangerrr 2011. május 13. 13:43
  „Ha van körforgalom az a baj... lásd Csongrád elkerülő vagy a 47-es Szeged-Algyő közötti szakasza ("Micsoda ringlispír, fel sem lehet gyorsulni máris ujabb körforgalom"), ha meg nincs az a baj.
  Szvsz oda egy körforgó 100 millióért nem kellene, mert ha 2013-14-re kész az M43, akkor az elkerülő út forgalma igencsak lecsökken.
  Egy lámpa tized ennyiből kijönne.”
 • 14. Ferrer 2011. május 12. 23:06
  „Rákosi út? Hm hm..”
 • 13. bo 2011. május 12. 23:05
  „Mindenképpen valami változásra szükség van. Csak azt kell mérlegelni, hogy mire? Körforgalom, lámpa, felüljáró? És két év múlva elvileg a kutya sem fog arra járni, hisz kész lesz a sztráda Nagylakig. Ámbár jelen kormányunk inkább a saját zsebét tömi, mint, hogy a kötelező fejlesztésekkel foglalkozna. Nem vagyok egy gazdasági zseni, de egy körforgalmat tuti kiadna a kötbérből befolyt összeg!”
 • 12. szilencium 2011. május 12. 21:13
  „Van pár Km-l odébb egy kereszteződés.Rákoson válik ketté az út Királyhegyes és Tótkomlós felé .Ott is szoktak csodák történni,még sem irritálja senki szemét az a kereszteződés.Ráadásul jó néhányat lehet még felsorolni.Ahhoz,hogy ezeket túléljük,bizony figyelni kell.Ha sminkelni,telefonálni vagy egyszerűen csak a tájban akarunk gyönyörködni,akkor nem a kormány mögött,hanem azon kívül bárhol lehet a helyünk.
  Kb.két év múlva megépül a határig tartó szakasz,akkor majd lecsökken az "elkerülő" ezen szakaszának forgalma.Lásd a 43-s főút példáját Makóig.
  Abban viszont egyet értek,hogy ennek a kereszteződésnek specialitása lehet a lassabb és hosszabb mg.gépekkel történő átjutás.Nem irígylem azokat akiknek ebben a formában kell ott átjutni!”
 • 11. tótkomlósi 2011. május 12. 20:54
  „10. Cipó99 2011.05.12. 20:47

  Javaslom neked is a 9. hozzászólást!

  Ja, és teljesen egyetértek vele!”
 • 10. Cipó99 2011. május 12. 20:47
  „1. tótkomlósi 2011.05.12. 12:55
  "Holvagytok keresz oktetó nagyszájú beírogatók??????????"

  Vigyázz, mert az izgalom nagy mértékben rontja a helyesírásod!”
 • 9. polaris 2011. május 12. 19:20
  „3.Ráérő!
  "Minősiti azokat kiknek egy jol belátható sikvidéken kiépitett utkereszteződésen az áthajtást csak a mostani út jelentős költséggel történő átalakitása után válik biztonságossá.Ráérő!!Kívánom neked hogy járj nap mint nap ezen az úton TÉLEN IS és majd a TEJKÖDBEN találkozz egy hirtelen a semmiből előbukkanó 80-al száguldó 30 tonnás román kamionnal!”
 • 8. maug 2011. május 12. 18:53
  „tótkomlósi Te nem ugyanazt a cikket olvasod mint én?
  Miben volt igazad?
  Telefonált, nem oda figyelt, nem oda valósi volt.
  Nem a hely a veszélyes, hanem a vezető volt BAMBA!”
 • 7. Fatboy35 2011. május 12. 18:23
  „..vezetés közben telefonált. Így nyilvánvalóan nem feltétlenül a kereszteződés a hibás,a hölgy is erősen hozzájárult
  hogy baleset érje.Hasonló helyzet mikor valaki írta nemrég ...ki kellene vágni az összes útszéli fát hogy ne menjen neki az autó. Agyrém!
  Mindentől függetlenül sajnálom a hölgyet.”
 • 6. tótkomlósi 2011. május 12. 17:51
  „Ha mondjuk a régi útba beiktatott volna egy S kunkort mindkét oldalon, máris teljesen más lenne a helyzet!
  De nem!
  Ala natúr keresztülvitt rajta egy új utat. A régi meg nyílegyenesen maradt.
  Eszt nem lehet adni, csak tanácsot. Itt akkor lesz változás, ha lesz egy tömegkatasztrófa, pl busz kontra kamion, vagy 10 halottal. Sajnos benne van a pakliban.”
 • 5. Silvio_Dante 2011. május 12. 17:36
  „Ha mondjuk egy felüljárót terveztek volna erre az útszakaszra az autópálya fölé, le- és felhajtókkal, akkor nem lenne miről beszélni, s a sok pénzkidobásból, ami egy-egy nagy beruházást jellemez, talán még futotta is volna!”
 • 4. ízizí 2011. május 12. 17:04
  „Én ezt nem értem... a kereszteződés a hibás, mert sok xxx rutinból vezet?”
 • 3. ráérő 2011. május 12. 14:56
  „Igaza van a rendőrségnek a cikk végén!!!
  A hülyeség ellen nem lehet mit és eleget tenni.
  Minősiti azokat kiknek egy jol belátható sikvidéken kiépitett utkereszteződésen az áthajtást csak a mostani út jelentős költséggel történő átalakitása után válik biztonságossá.

  "a balesetet szenvedett nő nem helybeli volt, nem ismerte a környéket, ráadásul épp telefonált, amikor a kereszteződésbe hajtott. .."
  Ennek mit épitenél ki ??”
 • 2. tótkomlósi 2011. május 12. 12:59
  „ja, és a DM igenis vegye fel a kesztyűt, mert lehetősége van a harc segítésére!

  Csak így tovább, és folyamatos tályékoztatást az ügyről és támadás a fenntartók felé!”
 • 1. tótkomlósi 2011. május 12. 12:55
  „IGAZOLJA??????????

  Csak nem??????????????

  Holvagytok keresz oktetó nagyszájú beírogatók?????????????

  Csak igazam lett, sok más emberrel együtt??????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új játszótér épül Nagylakon

Nagylak - 3,2 millió forintos pályázati támogatásból és 800 ezer forint önerőből épül a falu új… Tovább olvasom