Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kosarat fonnak a honismereti táborban

Tizedik alkalommal tartanak honismereti tábort Kiszomboron, ahol a falu kincseit, hagyományait mutatják be a gyerekeknek. Idén a kosárfonás fortélyait lesik el a legkisebbek.
A hagyományok átadására törekszik a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezésében évente megrendezendő tábor. – Önkormányzati támogatásból immár tizedik alkalommal várjuk a falubeli gyerekeket az egy hetes programra, ahol ezúttal a kosárfonás rejtelmeibe leshetnek be az érdeklődők – fogalmaz Endrész Erzsébet, szervező. Meglepő módon rengeteg kisgyerekeket nyűgözött le Olasz István munkássága, aki tudása legjavát átadva tanítja őket.

Kosarat fonnak a honismereti táborban.
Kosarat fonnak a honismereti táborban.

– Kézügyesség, türelem, de legfőképpen kitartás kell ahhoz, hogy valaki magasabb fokon művelje a kosárfonást, és az itteni gyerekekben mindhárom jellemző megvan – mondja Olasz István, kisiparos. Mint fogalmaz, néhányuk különösen tehetséges, hisz már a harmadik napra saját kosarat fontak, amelyeknek szépsége a mesteremberek munkáival vetekszik. Pópity István még csak tizenhárom esztendős, de máris az ősi népi foglalkozás szorgos mesterévé vált. Elkészített munkáját akár a piacon is eladhatná, még a vásárló sem fogna gyanút, hogy a kosarat kezdő fonta. Minden bizonnyal Istvánt az sem tántorította el, hogy keze hamar elfáradt az első napokban. A fiúnak olyannyira megtetszett a kosárfonás művészete, hogy még otthon is gyakorolni fogja itt megszerzett tudását.

A tapasztalatok alapján főként a fiúkat foglalkoztatja jobban a kosárfonás, míg a lányok gyöngynyakláncokat fűzhetnek. Emellett nem maradhatnak el a népi játékok, dalok tanulása sem. A falubeli idős asszonyok minden nap más finomsággal lepik meg a gyerekeket: sütöttek már kenyérlángost és buktát is. A népszokások elsajátításán túl kirándulásokat is beiktatnak a szervezők, hisz céljuk, hogy ne csak a szülőfalu nevezetességeit ismerjék meg, hanem a történelmi látványosságokat is, ezért ellátogatnak Ópusztaszerre. Befejezésül egy labirintusélménnyel gazdagodnak a táborozók, hisz ők próbálhatják ki elsőként a szombaton nyitó Kukorica útvesztőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyérés előtt vágták ki a fát

Több fát is kivágtak a 43-as melletti kerékpárút építői Apátfalván, köztük olyat is, amelyen még nem érett meg a meggy. Tovább olvasom