Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Makói Medáliák Antalovics Péter vajdasági költőnek

Vajdasági költő, a 22 esztendős Anntalovics Péter kapta idén a József Attila emlékét a költészet napján megidéző elismerést, a Makói Medáliákat.
– Nagyon örültem, hiszen illusztris társaságba kerültem a korábbi kilenc kitüntetettel, ráadásul vajdasági költőként különösen sokat jelent nekem egy anyaországbeli rangos szakmai elismerés – így fogadta a Makói Medáliák elnevezésű kitüntetés hírét a zombori születésű Antalovics Péter.

Az elismerést 10 esztendeje alapította a város önkormányzata azért, hogy a magyar költészet ünnepén olyan tehetséges első kötetes poétákat tüntessen ki, mint amilyen makói évei alatt József Attila volt. Odaítéléséről rangos szakmai kuratórium dönt, a kitüntetett 100 ezer forint készpénzt és egy József Attila-plakettet is kap, amely Csányi Katalin alkotása.

A 22 esztendős, jelenleg az Újvidéki Egyetem magyar szakán tanuló költő az Örökszoba című kötettel vívta ki az elismerést, amit maga úgy jellemzett: egy belső világot bemutató, önmarcangoló könyv 34 szöveggel, amelyet 4 ciklusba rendezve adott ki a Fórum Kiadó pályázatát megnyerve.

A 22 éves Antalovics Péter azt mondja, mindig is önvizsgáló típus volt. A szerző felvétele
A 22 éves Antalovics Péter azt mondja, mindig is önvizsgáló típus volt. A szerző felvétele

A versírásról azt mondta, mindig is önvizsgáló típus volt, az azonban hirtelen villanásként jutott eszébe 17-18 évesen, hogy érdemes volna papírra vetnie mindazt, ami megfogalmazódott benne. József Attiláról, akinek az egyik verse alapján nevezték el a díjat, azt mondta, legkedvesebb költője, mesterének tekinti, és nagyon rokonszenves számára költői nyelvezete, stílusa.

Antalovics Péter Makó főterén vette át a díjat szombat délután Farkas Éva Erzsébet polgármestertől, miután többekkel együtt megkoszorúzták a költő Csanád vezér téri szobrát. A díjátadót a Budapest Bár együttes fergeteges hangulatú koncertje követte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan gázolt halálra egy nőt, az élettársa élve nyúzná meg a sofőrt

A 61 éves nő mezőgazdasági munkába tartott szombat kora reggel Magyarcsanádon. Tovább olvasom