Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Makón készítik a jövő betegágyát

Makó - Forradalmi újdonságnak számító elektromos betegágy kifejlesztésén dolgoznak a debreceni egyetemmel együttműködve a makói ASS Bt. szakemberei. Az ágyból a beteg külön segítség nélkül is átülhet a kerekes székbe, mert a rendszer felülteti és az ágy széléhez fordítja a testét.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

– Az ágyhoz kötött betegek ápolása könnyebb lesz, maguk a páciensek pedig nem érzik majd magukat kiszolgáltatva, kirekesztve, ami segíti gyógyulásukat – vázolta fel Gábor Zoltán igazgató, miben áll a jelentősége annak az új elektromos betegágynak, amelyet most fejlesztenek ki az ASS Bt. makói üzemében.

A több mint 2 évtizede működő, német tulajdonú gyár egyébként a városban a legjelentősebbek közé tartozik: közel 400 embert foglalkoztat, és korszerű fémvázas bútorokat gyárt, többek között iskolák, kórházak számára. Magyarországon piacvezető, de Németországban is jelentős pozíciói vannak.

Mint megtudtuk, az úgynevezett ollós emelőszerkezettel ellátott ágy azért forradalmi jelentőségű, mert a beteg a mechanikus rendszert kezelve nemcsak felülni lesz képes egyedül, de ülő helyzetben az ágy síkjára merőleges helyzetbe is kerülhet, s ha akar, maga ülhet át az ágy mellett lévő kerekes székbe. Emellett az ágyba masszírozó rendszert építenek be a vérkeringés javítására, a lábszártartó részt pedig megosztják úgy, hogy a két lábszárat külön-külön lehessen mozgatni.

Makón készítik a jövő betegágyát. Fotó: Szabó Imre (galéria)

Gábor Zoltántól megtudtuk: a projekt 2013-ban indult, teljes költségvetése 242 millió forint, amihez az Unió 145 milliós támogatást adott; a biomechanikai mérések elvégzésére 30 millió forintért beszereztek egy nagy pontosságú, karos koordináta-mérőműszert is – ilyen egyedül itt van a Dél-Alföldön. A különleges ágyon a makói szakemberek még dolgoznak, a közös munka során eddig 3 szabadalmat nyújtottak be. Klinikai tesztjét a debreceni egyetemen fogják elvégezni. Használhatják majd kórházakban, szanatóriumokban, idősotthonokban – a nemzetközi érdeklődés máris óriási iránta. Piacra várhatóan 2015-ben kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a nyári őrjárat

Makó - A hétvégén indul a városban a rendőrség koordinálásával az ilyenkor szokásos nyári éjszakai… Tovább olvasom