Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Maradnak Makón a fecskefészkek

A képviselő-testület döntése értelmében a makói önkormányzat nem hajtja végre azt a hatósági határozatot, amely lehetővé tenné a makói Bérpalota ereszénél, a cukrászda bejárata fölött nyolcvan fecskefészek leverését. A problémára a város megpróbál más megoldást keresni – erre most már őszig van idő.
Mint tegnapi számunkban megírtuk, a makói önkormányzat úgy döntött: megpróbál megállapodásra jutni minden érintettel, mielőtt végrehajtaná azt a határozatot, amely a Bérpalotában üzemelő cukrászda bejárata fölötti nyolcvan fecskefészek leveréséről szól. Ezt a természetvédelmi szakhatóság azért engedélyezte, mert a tisztiorvosi szolgálat az ürüléket potyogtató madarak jelenlétében a cukrászda közvetlen környékén közegészségügyi veszélyt lát. A fészkek leverése a kolóniának csupán tíz százalékát érintette volna, ráadásul a madarak az épület más részén lehetőséget kaptak volna új otthonok építésére – a Bérpalota lakói és az állatvédők azonban lapunknál tiltakoztak az intézkedés ellen.

A megbeszélésre tegnap délután került sor a városházán. Meghívták a makói állatvédőket, a Bérpalota lakástulajdonosait, az érintett szakhatóságokat – mint Buzás Péter polgármester fogalmazott, annak reményében, hogy kompromisszum születik. A város első embere hangsúlyozta: fontos a költöző madarak érdeke, de azoké az embereké is, akik szívesen járnak a cukrászdába. Azt is elmondta, hogy a cukrászda üzemeltetője régóta szorgalmazza a fecskekérdés megoldását, és ha ez nem sikerül, félő, hogy távozik a városból. A cég képviselője egyébként nem jelent meg a megbeszélésen.

A Bérpalotában lakók egyike, Keczer Tamás azt javasolta, a fészkek leverése helyett ponyvákkal vagy más hasonló módon kellene védeni a járdát a madárürüléktől – ez azonban a szakemberek véleménye szerint nehezen kivitelezhető. Az állatvédő egyesület elnökhelyettese, Bartha Ilona is hasonló megoldást javasolt. A fészkek leverésére nemet mondott: szerinte félő, hogy ezek után a többi fecske sem merne a megmaradt fészkekbe beköltözni, márpedig ez Közép-Európa második ismert legnagyobb molnárfecske-telepe.

Az egyeztetést követően a makói képviselő-testület rendkívüli ülés keretében tárgyalta meg a fecskefészkek problémáját. Buzás Péter bő háromnegyed órányi vita után azzal bocsátotta szavazásra, hogy végrehajtsa-e az önkormányzat a fecskefészkek leveréséről szóló határozatot, hogy ő maga – mivel nem sikerült kompromisszumra jutni az ügyben – nem támogatja a döntést, ám mindenkinek a lelkiismeretére bízza a voksolást. A képviselők közül végül hatan szavaztak igennel, hárman nemmel és kilencen tartózkodtak. Így a határozat nem kapott többségi támogatást, azaz a szakhatóság által megszabott március 20-i határidőig nem verik le a fészkeket. A probléma megoldására ősszel tér vissza az önkormányzat, mivel a költési időszakban nem szabad háborgatni a madarakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holnap mégsem verik le a fészkeket

Bár a lakókat korábban arról értesítették, pénteken reggel leverik a fecskefészkeket a makói… Tovább olvasom