Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Marhajó pihenő: szigorúan ellenőrzött állatok

Magyarcsanád - Fedett és szabadtéri istálló, hatósági állatorvos, koszt, kvártély és folyamatos ellenőrzés színesíti az export állatok útját. Magyarcsanádon jártunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereivel.
Soha ennyi újságírót marhák még nem láttak. A Nyugat-Európából Törökországba tartó, szerdán még Magyarcsanád külterületén, kényelmes karámokban, friss víz és szalma társaságában pihenő állatokat tegnap a sajtó nyilvánossága előtt ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összevonásával frissen megalakult Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal célja, hogy a szántóföldtől az asztalig követhessék az élelmiszer útját. A tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzés keretében az élő állat szállítására, pihentetésére vonatkozó szabályokat vizsgálták.

Szigorúan ellenőrzött állatok. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A haszonállatok többnapos utazását az állatvédelemnek köszönhetően kötelező megszakítani – lehetőséget kell biztosítani számukra egy kis „nyújtózásra". – Egy uniós direktíva pontosan szabályozza az élő állat szállítását. Amennyiben az út meghaladja a 24 órát, kötelezően 24 óráig kell pihentetni az állatokat – magyarázta Farle Csaba, az újonnan alakult hatóság igazgatója. Elmondta: akár 1000 állat is elfér a karámokban, több szabadtéri és fedett istálló is várja a hosszú úton megfáradt jószágokat. Megtudtuk, lehajtás után hatósági állatorvos ellenőrzi a szállítás körülményeit, az állatok testi épségét.

– Interneten egy adatlap kitöltésével előre bejelentkeznek a sofőrök, így pontosan tudjuk, milyen szállítmány várható. Az utóbbi időben felerősödött a Nyugat-Európából, hazánkból és Lengyelországból Törökországba tartó élőszarvasmarha-export. Viszont nemcsak a kimenő, hanem az országba belépő állatokat is itt pihentetik. Közegészségügyi okok miatt Románia felől élő sertés nem érkezhet – közölte az igazgató. Farle Csaba elárulta, az állatok indulását bizonyítványban rögzítik, szükség esetén a kamionsofőr tachográfja alapján is ellenőrizhetik a menetidőt.

Szigorúan ellenőrzött állatok. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Dán János makói hatósági állatorvos megvizsgálta a lerakott jószágokat, billogjukat összevetette a szállítólevén szereplő adatokkal. – Vemhes állatokat is szállítanak, borjat csak az anyjával együtt lehet kamionra rakni. Az, hogy mennyi állat kerülhet egy szerelvényre, függ a súlyuktól és természetesen a fajtájuktól is – magyarázta Dán János.

A rövid ideig tartó ellenőrzés során nem talált szabálytalanságot a hatóság.
Rendben vannak a sonkák is. – Az elmúlt héten több tucat, kereskedelemben kapható húskészítményt vizsgáltunk, s az eredmény sokkal jobb, mint a korábbi években volt. Egyetlen esetben mértünk sonkában az előírtnál kétszer nagyobb sótartalmat, igaz, néhány termék még laborvizsgálat alatt van – mondta Farle Csaba.

Olvasóink írták

 • 3. Jozsoci 2012. április 05. 07:55
  „Ne keresetek már a kákán is csomót.”
 • 2. Csanádka 2012. április 05. 06:56
  „Ez nagyon ciki......”
 • 1. mosómasa 2012. április 05. 06:21
  „Bocs, de a helyesírásra jobban kellene ügyelni--> cím: ...elenörzőtt... két l-lel!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírások a makói kórházért

Sánta Sándor 10 ezer makói és a térségben élő polgár aláírásával kereste meg Lázár Jánost. Tovább olvasom