Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Megvan a megoldás a fűrészporra

Makó - Lapunknak már bemutatták és február 11-én délután 1-kor minden érdeklődő megtekintheti a teljes gépsorral együtt azt az új szűrőberendezést, amitől a Bárányos sori pelletüzem a szálló fűrészpor problémájának megoldását reméli.
Megírtuk: több olvasónk panaszolta, hogy a gyár felől időnként fűrészpor, illetve fehér gőz kerül a levegőbe. A fővárosi székhelyű MBH Zrt. operatív igazgatója, Burján Zoltán a próbaüzem kezdeti nehézségeivel magyarázta a helyzetet és türelmet kért, a zöldhatóság pedig vizsgálatot indított, majd a határozat jogerőre emelkedésétől felfüggesztette a próbaüzemet.

Burján Zoltántól most megtudtuk: bár a felfüggesztés egyelőre nem lépett hatályba, múlt héten nem dolgoztak a telep berendezései. A jövő héttől viszont fognak, éppen azért, hogy a jelentős költséggel kialakított szűrőberendezést kipróbálhassák. Ha ez sikeres lesz, két-három héten belül az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek is bemutatják, és reményeik szerint a méréseket követően megkapják a szakhatóság hozzájárulását a további működéshez. Azt is elmondta, hogy a levegőbe nem kerülő, szűrőberendezésben összegyűlő fűrészport is újrahasznosítják majd.

Kitért a fehér gőz problémájára is. Mint mondta, ez az egészségre ártalmatlan közönséges vízgőz, ami a beszállított fűrészpor szárításakor keletkezik – a gyárba beszállított fűrészporból készül a küllemében granulátumra emlékeztető, magas fűtőértékű tüzelőanyag, a pellet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes fák a Petőfi parkban

– Jó néhány balesetveszélyes fa van a Petőfi parkban, bármelyik pillanatban leszakadhat egy ág – hívta fel a figyelmünket nemrégiben a közelben lakó nyugdíjas pedagógus, volt iskolaigazgató, Oláh Sándor. Tovább olvasom