Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nagyéren indul a közmunka

Nagyér volt idén az első község a makói járásban, amelynek polgármesterével közfoglalkoztatási megállapodást kötött a makói munkaügyi központ. A polgármester, Lőrincz Tibor szerint náluk nincs probléma a munkafegyelemmel – a közmunkások némelyike idővel rendes álláshoz is jut.
Az első közfoglalkoztatási program a makói kistérségben még 2011-ben indult; akkor minősítették a megye mintatérségének – mondta el a szerződés aláírása előtt Budai László, a makói munkaügyi kirendeltség vezetője. A hagyományos közfoglalkoztatáson túl olyan feladatok ellátására szerződtek az önkormányzatokkal, mint például mezőgazdasági termelés, hulladéklerakók felszámolása, utak felújítása, csapadékvíz-elvezető csatornák tisztítása. Ez az érintettek számára napi 8 órás foglalkoztatást, az önkormányzatoknak pedig a költségek százszázalékos megtérítését jelenti. Tavaly 474 ember kapott így munkát a makói járásban.

A programban részt vevő falvak közül az egyik legeredményesebb Nagyér. A község polgármestere, Lőrincz Tibor elmondta: a közfoglalkoztatottaknak mindenekelőtt a mezőgazdaság ad munkát. Termesztenek öntözhető földjeiken zellergumót, paradicsomot, burgonyát – részben a rászorulóknak, részben piaci forgalmazásra. A termesztett cirokból seprűvel látták el az összes intézményt, a felnevelt rózsákkal saját közterületeiket is ékesítik. Csak a rózsatermesztésből közel 3 milliós bevételt terveznek idén. A legfontosabb azonban az – hangsúlyozta Nagyér első embere –, hogy a munkát végző, jelentős részben tartósan munkanélküli emberek kitartóan dolgoznak, a munkafegyelemmel évek óta nincs probléma. A 12 közmunkás közül ketten tartós munkát kaptak tavaly, ők jelenleg is dolgoznak.

Az idei szerződés értelmében Nagyéren 14 embert tudnak foglalkoztatni, közülük 10-en szakképesítést nyújtó tanfolyamon is részt vehetnek. A járásban idén várhatóan 836 embert foglalkoztatnak a Start-mintaprogramban. Ez több mint 76 százalékos növekedést jelent – mondta el Weszely Tamás, a makói járási hivatal vezetője. A munkaügyi központ a többi önkormány

Olvasóink írták

  • 1. szatocs 2013. március 07. 19:50
    „Munfafegyelemmel nincs gond,mondja Lőrincz Tibor és ez példa is lehetne,de ott ahol retorziós fenyegetés van talán a példa nem a jó választás. Öttömös település is szerepel a hírek között,szintén közmunka céllal,lehet érdekesebb lett volna,mint Nagyér.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: van-e lakásbiztosítása?

Ezúttal arról faggattuk makói olvasóinkat, hogy van-e lakásbiztosításuk? Tovább olvasom