Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Nosztalgiázás a bakelit jegyében

Makó - A hétvégén a fekete bakelitkorongok jegyében rendeztek nosztalgiaestet a makói Kelemen Házban.
Az ötlet az önkormányzati képviselőként is ismert Márton Imrétől származik, aki immár hét esztendeje vezet Bakelit címmel heti rendszerességgel műsort az egyik helyi rádióban, és mindig olyan városszerte ismert embereket hív meg vendégként, akik be tudnak mutatni néhány korongot zenében és szóban is.

Nosztalgiázás a bakelit jegyében - GALÉRIA

A mostani est tulajdonképpen ugyanerre a logikára épült. A különbség annyi volt, hogy az élőszó és a lemezjátszó muzsikája mellé egy alkalmi kiállítás kínált plusz élményeket: egy a vasfüggönyt jelképező drótkerítésre aggatva mutatott be jó néhány 60-as, 70-es, 80-as évekbeli lemezt, illetve a kor megannyi kultikus relikviáját - plakátokat, könyveket, újságokat.

Az alkalmi tárlat legkülönlegesebb relikviája egy korabeli vámos egyenruhát viselő próbababa volt, amelynek ruháját egyenesen a fővárosi pénzügyőr-múzeumból hozta a műsorvezető. - Ma, amikor az ember a számítógép előtt ülve lényegében bármilyen zenét meghallgathat, letölthet, nehéz elképzelni, hogy annak idején valóságos kaland volt néhány keresettebb hanglemez áthozása a határon - mondta.

Nosztalgiázás a bakelit jegyében - GALÉRIA

Az estre sokan nosztalgiázni jöttek, mások - a fiatalabbak - meg rácsodálkozni egy már letűnt, csak a történelemkönyvek lapjain és a szülők emlékeiben élő korra. A főszerep persze a zenéé volt. Dübörgött a rock, andalítottak a táncdalok, miközben a lemezgyűjtők büszkén mutatták be kollekcióik legféltettebb darabjait.

Olvasóink írták

 • 7. Mozimasiniszta 2012. március 19. 09:32
  „Nosztalgiázzunk : a korongok precíz ki és behelyezése a tasakba fel a lemezjátszóra , a kar és pick-up mozgatás mind mind megfontoltságot igényel , így tettünk még akkor is ha egy HB alkalmával kettőnél több sör csúszott le !...és élveztük a zenét amelyben vannak kristálytiszta énekhangok, érthető szöveg (még angolul is onnan tanultunk) továbbá ZENE, amelyben megszólal 4-6-8 hangszer zenészek által ! Nem beszélve arról hogy negyven év után is ütemről ütemre ismerjük azokat a számokat amikor gimisek voltunk vagy éppen "férfivá váltunk" ! Ma 40 óra multával se tudja az ifjonc hogy melyik tökeszorongató repper büfögött a top-ten tetején ! Hja..az idők változnak,
  de az értékek nem !”
 • 6. bagoly 2012. március 19. 06:14
  „Vevő lennék egy- két vinyl lemezre. Rolling Stones,John Mayall (mondjuk a szegedi koncertjét),Manfred Mann stb...”
 • 5. TELSTAR 2012. március 18. 18:53
  „Nekem is tekintélyes gyűjteményem van 45-ösökből...”
 • 4. Egyolvasó 2012. március 18. 17:57
  „A belépő, és a bambi is retró áron volt???”
 • 3. kommentelő 2012. március 18. 13:26
  „Azért az én gyerekkoromban (70-es évek vége, 80-asok eleje) már voltak maszek lemezboltok, és a könyves, vagy "villamossági" boltok is árultak indiai nyomású lemezeket. Úgyhogy akkoriban ehhez-ahhoz már itthon is hozzá lehetett jutni.
  Amúgy meg ne nevezzük már bakelitnek azt ami vinil.”
 • 2. TELSTAR 2012. március 18. 12:00
  „Igaz, csak éppen Magyaro-n akkoriban nem forgalmazták a külföldi slágerek lemezeit. "-Megjelenik Kohda Gyöhgy nagylemeheze..." - hirdette Komjáti műsorában Erdős Péter, mi pedig - már persze aki tehette - átjártunk Szabadkára (a nyugati határszélről Österreichbe) poplemezeket szerezni...”
 • 1. balihoho 2012. március 18. 08:44
  „Szívesen emlékszem vissza, azokra a hetvenes nyolcvanas évekre, amikor még ezek e lemezek voltak a menők, és még nem hódította meg a piacot a Holland Philips cég találmánya, a CD lemez. Valóságos szertartás volt a lemez vásárlás! Szebbnél szebb lemez borítók igyekeztek eladhatóbbá tenni a korongot. ha valaki tudni akarja a mostani fiatalok közül, hogy milyen hangulata volt ennek, javaslom, nézze meg a "Kaktusz virága" c amerikai filmet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még százszázalékos tavasszal a Makói FC

A tavaszi első forduló hazai győzelme után idegenben is nyerni tudott a Makói FC NB III-as… Tovább olvasom