Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Óföldeáki kastélykálvária: hiába kap műemléki védettséget, nincs pénz a felújítására

Óföldeák - Jövőre várhatóan végleges műemléki védettséget kap az Óföldeák határában lévő gencsháti kastély, ez azonban aligha segít a pusztulóban lévő épületen: pénz továbbra sincs a felújítására, és senkinek sem kell.
Az elmúlt években a makói és a Csongrád megyei önkormányzatnak, a műemlékvédelemmel foglalkozó szakhatóságnak, az államnak, végül a napokban az illetékes minisztériumnak kínálta fel a tulajdonos Fesztivál Alapítvány vezetője, Mihály Zoltán a gencsháti kastélyt. Senkinek sem kell. Nem csoda: szerény becslés szerint is félmilliárdba kerülne a renoválás. Most ideiglenes műemléki védelem alatt áll, de mint megtudtuk, az örökségvédelmi szakhatóság kérte a minisztériumtól a végleges védelembe vételt. Ez jövőre várható, ugyanakkor pénzt nem jelent, csak helyreállítási kötelezettséget a tulajdonos számára.

Sikertelenül keresnek befektetőt a felújításhoz. Fotó: Karnok Csaba
Sikertelenül keresnek befektetőt a felújításhoz.
Fotó: Karnok Csaba

Az 1860-ban épült Návay-kastély és a mellette álló istálló jó ideje pusztul, ma már gyakorlatilag életveszélyes. Az épületegyüttes eredetileg a Gorzsai Állami Gazdaságé volt, tőlük vette meg a Cecília alapítvány azzal a céllal, hogy táborozásra, sportolásra, továbbképzésre alkalmas centrumot alakítanak ki belőle. Pénz híján ebből csak annyi valósult meg, hogy a gazdatiszti lakban olykor madármegfigyelők, természetjárók, cserkészek táboroztak. Mihály Zoltán pályázati pénzt éppúgy sikertelenül próbált szerezni a helyreállításra, mint magánbefektetőt. Utóbbiakat a műemléki védelem ténye riasztotta el, no meg a szomszédos tehenészet – pedig innen alig 1 kilométerre épül az M43-as sztráda.

Az egykori honatya, Mihály Zoltán úgy véli, bár az épület csakugyan szép, műemléki védelem alá helyezésének semmi értelme. Az alapítványnak nincs pénze felújítani, és más sem akarja ezt a gondot magára vállalni. Hogy így mi lesz a jövője, sorsa, nem tudni – félő, hogy nem kerülheti el a végső pusztulást.

Olvasóink írták

 • 11. babeli 2011. január 04. 13:54
  „10.-nak Konkrétabban nem tudnád kifejteni?”
 • 10. buzástakarodj 2011. január 03. 20:34
  „zűrzavart érzek benned babeli :))))”
 • 9. babeli 2011. január 03. 13:32
  „Kedves dédi8!
  Én nem mocskolódtam, viszont állítást fogalmaztam meg a földesurak, és a jobbágyság viszonyáról, amire csak annyi volt az érved, hogy elküldtél anyámhoz, és sértegettél.
  Lehet, hogy az a történelem óra kimaradt neked, amikor a magyarországi jobbágyfelszabadítást tanították, és azért nem tudod: azt a törvényt nem kommunisták hozták, mert akkor még nem voltak hatalomban.”
 • 8. vidake 2010. december 30. 14:00
  „Sajnos minden erőlködés ellenére sem képvisel építészeti stilust.így a műemlék felügyelőség sem fogja műemlékké nyilvánítani ezt a romhalmazt.Van sok becses épület,ami arra vár,hogy felujítsák.Ez mindentől távol eső birtok központja volt,ami funkcióját az Állami Gazdaság megszüntével betöltötte.”
 • 7. dédi8 2010. december 29. 13:30
  „Kedves babeli!
  Ha érdemben nem tudsz hozzászólni valamihez, akkor legalább ne mocskolódj.
  Miből gondolod, hogy a te kis böffögésed érdemi hozzászólás?”
 • 6. babeli 2010. december 28. 23:10
  „Kedves dédi8!

  Ha érdemben nem tudsz hozzászólni valamihez, akkor legalább ne mocskolódj.
  Azt értem, hogy 1990 előtt nem költöttek erre a kúriára, de azt már nem, hogy miért nem csináltak semmit, pl. a Szent István téri iskolán (a háború előtt ebbe az iskolába járt polgáriba apám). Az iskolát visszakapta a katolikus egyház ´91-ben, és igen gyorsan rendbe tették, még építettek is hozzá. Igen elismerésre méltó dolog, amiben biztosan jelentős része volt Katona Pál tiszteletesnek.
  A kúria biztosan építészeti remek volt a maga idejében, de talán 60 éve nem nyúlt hozzá senki, ezért romosodik, és nem lett igazi gazdája 20 év alatt sem. Az eldózerolás nem rosszindulatú megjegyzés a részemről, de fürdőt is eltakarították, pedig az nem düledezett, hanem sok ember kényelmét szolgálta.
  Kedves egyszerű vállalkozó!
  Nem a Holdról jöttem, és igazad van:" Ha valamikor, hát most használják ki igazán a pórnépet". Most már tudjuk milyen ez a ,,demokrácia" , most nem szemináriumon tanítják a kizsákmányolást, hanem sokan a bőrükön tapasztalják, milyen éhbérért dolgozni, bejelentés nélkül, szerződés nélkül, stb... De még ,,örüljön" is, hogy van munkája, és ne reklamáljon, mert kivágják, ha szólni mer. Lehet, hogy nem hazudtak a kommunisták?...mégis van kizsákmányolás?”
 • 5. EMI43 2010. december 28. 16:14
  „Óföldeák néhány szép látnivalóval büszkélkedhet,ehhez tartozik Gencshát is, ezzel a patinás,nagyon szép /volt!/ kuriájával.Ezeket az ország legtöbb helyén megbecsülik,felujitják,hasznositják,ami remélhetően behozza majd a ráforditott költségeket.Lehet hogy ott,lehet,hogy Makón szolgálja majd az idegenforgalmat.Az lenne a jó, ha minél több ilyen lenne a városban és a környéken /lásd:Kiszombort ! /Talán ezt is a pórnép fogja feljavitani, vagy a pornép pénze,mint minden mást.Nem tudom, miért vette meg olyan rendkivüli siettséggel tulajdonosa,talán ő is akart rajta dolgozni?-vagy más elképzelése volt vele....esetleg a saját pénzét bele invesztálni? Naiv elgondolás tudom.”
 • 4. egyszerűvállalkozó 2010. december 28. 08:23
  „2."...amikor még jobbágyság volt, ki lehetett használni a kiszolgáltatott pórnépet..." Babeli! Te nyilván a holdról estél ide!Ha valamikor, hát most használják ki igazán a pórnépet. A Te logikád alapján a fél országot le kellene dózerolni.”
 • 3. dédi8 2010. december 27. 21:39
  „Kedves babeli!
  A kommunista demagógiádat vidd el anyukádhoz és kérdezd meg tőle, hogy mitől lettél ekkora marha.
  Tudom, hogy kimoderáljátok, de mégis kérném, hogy akkor az alattam lévőt is.”
 • 2. babeli 2010. december 27. 18:56
  „Kúriák, kastélyok akkor épültek, amikor még jobbágyság volt, ki lehetett használni a kiszolgáltatott pórnépet. A Návayak is a jobbágyok, zsellérek, cselédek izzadságából gazdagodtak meg, és tudtak fenntartani ilyen épületeket.
  Ha már senkinek se kell ez az épület, ideje lenne már eldózerolni, hogy ne rontsa az ország-képet. Bár Gencshát eléggé kiesik az idegenforgalomból. Az adófizetők pénzéből meg, bűn lenne fél milliárdot rákölteni.”
 • 1. cucusz 2010. december 27. 08:48
  „Láttam róla fényképeket tavaly, és a látottak alapján, erre a romhalmazra pénzt nem szabad áldozni.Újra építeni olcsóbb volna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs több kírzishívás karácsonykor

Újra van kit hívniuk azoknak, akiknek nincs kivel megosztaniuk gondjaikat az ünnepek közeledtével. Tovább olvasom