Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Oláh Sándor újraálmodná a huszártornyot

Makó - Lapunk cikkét olvasva állt elő a Kálvin téri általános iskola egykori igazgatóhelyettese, Oláh Sándor az ötlettel: ha már felújítják az itteni Bagolyvárat, jó lenne visszaállítani a tetejét egykor ékesítő huszártornyot is. Megtudtuk: most csak belső felújításra van pénz, később azonban újjáépíthetik a tornyot.
Hamarosan megkezdődik Makó legrégebbi emeletes iskolaépületének, a jelenleg üresen álló Kálvin téri Bagolyvárnak a felújítása. Oláh Sándornak, az iskola egykori igazgatóhelyettesének cikkünket olvasva eszébe jutott, a rekonstrukció talán arra is alkalmat teremt het, hogy a közel százéves, klasszicista stílusú, kétszintes műemlék épület tetején újjáépüljön az ötvenes években lebontott huszártorony.

Oláh Sándornak kész tervei vannak a torony újjáépítéséhez. A szerző felvétele
Oláh Sándornak kész tervei vannak a torony újjáépítéséhez.
A szerző felvétele

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A nyugdíjas pedagógus, aki a Kálvin téri épületben egykor működött református iskola régi dokumentumai közül néhányat megmentett a padlásról, lapunknak elmondta: sajnos a torony már nincs meg, de az egykor volt harang megtalálható az épület elé később, a nyolcvanas években állított harangláb ékességeként. Oláh Sándor a torony újjáépítéséhez a korabeli képek alapján, ugyancsak a nyolcvanas években készíttetett egy tervrajzot Madarász József makói építésszel. Ezt annak idején anyagiak híján nem sikerült megvalósítani. Oláh Sándor úgy gondolja, a harangtorony visszaállítása emelne az épület műemléki értékén, és látványnak sem volna utolsó, a városképet is érdekesebbé tenné. A tervdokumentációt és a korabeli képek másolatát ezért el is juttatta a két hónapos felújítást finanszírozó Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz.
Farkas Éva makói tankerület-vezető elmondta, most csak belső rekonstrukciót terveztek annak érdekében, hogy az épületet oktatásra alkalmassá tegyék. A huszártorony visszaállításának ötletét ugyanakkor jó szívvel fogadták, támogatják, és megvalósítják, ha lesz rá pénz.

Olvasóink írták

  • 2. Bábkacsa 2013. július 17. 20:27
    „nagy generáció Kukucska, Veszelovszky, Juhász............”
  • 1. jagoda194 2013. július 17. 11:56
    „Oláh Sándornak most az egyszer kivételesen igaza van.Kinek kerülte el a figyelmét ez a épülettörténeti kuriózum.Ha most nem pótolják ez teljesen feledésbe merűl pedig a város éke lehetne,mint turista csalogató is.Ennek a városnak egyébként is kevés épülete van ami ebben az ídőben épűlt.Tehát meg kellene becsűlni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a víztorony

Befejeződött a makói víztorony felújítása. Olyan lett, mint ígérték: a sárga árnyalataiban pompázik.
Tovább olvasom