Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Olcsón fűt a különleges nád

Olcsón fűt a különleges nád
Magyarcsanád - A megyében egyelőre csak Magyarcsanádon termesztik az arundót - a Földközi-tenger partjáról származó nádról van szó. Igénytelen, viszont olcsóbban lehet vele fűteni, mint bármelyik hagyományos tüzelővel.
A jövőre felépülő új művelődési házban olyan kazán lesz Magyarcsanádon, amelyben fűtésre alkalmas nád brikettjével lehet majd tüzelni. Ha marad belőle, fa helyett ezt fogják osztogatni a szegényeknek szociális tüzelőként. A huszonnyolc hazai település közül Magyarcsanád az egyetlen Csongrád megyei, ahol – egyelőre egy hektáron – termesztik a különleges, Fekete-tenger partjáról származó növényt, az arundót.
 
Közmunkások ültették el tavaly az arundó palántáit. Fotó: DM
Közmunkások ültették el tavaly az arundó palántáit. Fotó: DM

A falu polgármestere, Farkas János lapunknak elmondta: a nád palántáit, összesen 10 ezer darabot – üvegházból kapták – a rekultivált szeméttelep melletti területen ültették el, azaz olyan helyen, ahol egyébként semmilyen kultúrnövény nem élne meg. Közmunkások gondozzák: növényvédő szert nem igényel, de az első évben még kellett gyomlálni és kapálni. Ezt követően viszont, miután megerősödött, az elkövetkező 20-25 évben csak aratni kell. Erre először február végén kerül majd sor, kézi erővel. Terveik szerint később 2 hektárral bővítik a termőterületet – addigra aratógépet is beszereznek.

A nádat az aratás után kúpokba rakják, kiszárítják, később brikettet préselnek belőle. Az ehhez szükséges berendezés még nem érkezett meg a faluba, de egyelőre nem is késtek el vele. Farkas János úgy számol, egy hektár termése már elég lesz ahhoz, hogy a majdani kultúrházat egész évben fűtse. Olcsóbb lesz, mint bármilyen hagyományos tüzelő – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalonnát, joghurtot és tusfürdőt is loptak

Élelmiszereket és használati tárgyakat tulajdonított el egy csanádpalotai ingatlanból két nő. Tovább olvasom