Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Önkéntesek festik a magyarcsanádi iskolát

Magyarcsanád - Tegnap reggel kezdte meg a helyi önkéntesek csapata a magyarcsanádi általános iskola homlokzati festését – a hozzá való festéket internetes szavazáson, különdíjként nyerték meg. A munkát egy ismert fővárosi graffitiművész, Rapa irányítja.
A magyarcsanádi iskola udvari zsibongója, ahol a gyerekek a szüneteket töltik, eddig lehangoló képet mutatott: szürke térkő, fehér falak. Elsőként ezen változtatott a helyi önkéntesek csapata, és a zöld különböző árnyalataival tették hangulatossá a falakat. Beszámoltunk róla, hogy a falu mint a verseny első jelentkezője különdíjat kapott a Let's Colour Településszépítő Egyesület országos pályázatán. Ez a gyakorlatban 250 liter festéket jelent, amellyel 1200 négyzetméternyi falfelületet lehet befesteni. Ez bőven elég lesz az egész iskolára.

Szépül a magyarcsanádi iskola belső udvara. A szerző felvétele
Szépül a magyarcsanádi iskola belső udvara.
A szerző felvétele

Az egyesület szervezőjétől, Kassitzky Attilától megtudtuk: hasonló, internetes szimpátiaszavazással zajló akciókat a világon több helyen szerveztek már, így például Indiában, Törökországban és Franciaországban. A cél itt is az volt, hogy legyen színesebb néhány település, ráadásul önkéntesek keze munkájával. Magyarcsanádon, miután a falu elnyerte a különdíjat, megnézték a községet, beszéltek a helyi önkormányzattal, civilekkel, majd közösen döntötték el, milyen színeket kapjon az iskola. A tervezést egy országos hírű, jó ideje csak legális munkákat végző graffitiművészre, Rapára bízták. A polgári nevén, Melka Gáborként bemutatkozó fiatalember ott is volt a festésen, sőt menet közben is igazított a terveken. Azt mondta, a falu képéhez, hangulatához illeszkedő színeket választott, és reméli, a jó hangulatú munka összehozza az itt dolgozó embereket.

Tegnap délelőtt jó kéttucatnyian szorgoskodtak a falaknál. Voltak köztük pedagógusok, diákok, szülők és mások, akik egyszerűen csak segíteni akartak. Az önkéntesek között ott láttuk az ötletgazdát, Farkas János alpolgármestert és Graur Nórát; a polgármesteri hivatal fiatal munkatársa volt az, aki Magyarcsanád kisfilmjét a pályázathoz elkészítette, majd feltöltötte a világhálóra. Amikor épp nem ecset volt a kezében, fotózott, videózott. Azt mondta, a munkát is megörökíti, az újabb kisfilmet pedig afféle köszönetként láthatja majd mindenki, aki szavazatával a győzelemhez segítette a falut.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képeslapok után fotóalbum Makóról

Halász Tamás régi fotók segítségével idézi meg a múltat. Tovább olvasom