Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Pulitzer Józsefre emlékezik Makó: díjátadó és kötet a centenáriumra

Makó - A fiatal újságírók számára kiírt díj átadásával, valamint a helyi Pulitzer-kultusz 100 évét bemutató kötet kiadásával tiszteleg Makó világhírű szülöttje, Pulitzer József sajtócézár halálának centenáriumán, október 29-én.
Kétszeres jubileumot tartanak a hónap végén Makón: halálának 100. évfordulóján a város világhírű szülöttére, Pulitzer Józsefre emlékeznek, és ötödik alkalommal adják át a szülőváros díját, amellyel fiatal, középiskolás vagy a felsőoktatásban tanuló tollforgatók pályázatait jutalmazzák. Az ötlet Molnár László önkormányzati képviselőtől, pedagógustól és újságírótól származik. Az ügynek először a város önkormányzatát nyerte meg, majd mellé állt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is – azóta évről évre rangos szakmai konferencia keretében hirdetnek eredményt.

Eddig tucatnyian kapták meg az ifjúsági Pulitzer-díj valamelyik formáját – a miskolci Nagy Zsófia például háromszor is: egyszer első helyezett, kétszer pedig különdíjas volt. Most az RTL Klub miskolci és debreceni tudósítójaként dolgozik. Azt mondja, számára a díj jelentette az első komoly visszajelzést arról, hogy amit csinál, az jó. Riportjainak megírása abban is segített, hogy fel tudja dolgozni azokat az olykor drámai élményeket, amelyek egy-egy rövid híradós anyag forgatásán érték. A díj pénzjutalommal – idén 100 ezer forinttal – és egy apró Pulitzer-szoborral jár. Idén 30 pályázó jelentkezett összesen 66 írással, szerte az országból.

Pulitzer emlékét persze nemcsak a díj őrzi Makón, hanem a szülői ház helyén lévő épület falán a relief, a főtéri szoborparkban álló mellszobor és a nevét 6 esztendeje viselő kollégium szintén. Pulitzer sétány is van a városban, az egykori szülői háztól nem messze. Ugyancsak sok relikviát őriz a város nagy szülöttjéről a József Attila Múzeum. Igazgatója, Halmágyi Pál lapunknak elmondta: már a nyomdában van új kötete, amely a makói Pulitzer-kultusz 100 évét mutatja be sok fotóval. Megjelenése a hónap végén várható, az október 29-i díjátadó ünnepségen már bele lehet majd lapozni.

Olvasóink írták

  • 1. Egyolvasó 2011. október 22. 09:00
    „http://www.delmagyar.hu/sport/ket_makoi_europa_tetejen_mako_evelyn_es_tombacz_timea_is_megnyerte_a_kick-light_kategoriat/2246212/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggelenként 18 fokban ülnek a diákok

Reggelente csak 18 fokos a tantermek levegője a makói Galamb József szakközépiskolában, de nem azért, mert nincs pénz fűtésre, hanem mert a kazánok régiek. Tovább olvasom