Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Szobrot adott Nadobán László szülővárosának

Makó - A női nem iránti tisztelet szimbóluma az a süttői mészkő szobor, amelyet a textiltervező népi iparművészként is ismert Nadobán László felajánlott szülővárosának, Makónak. Az alkotást a Szent János téri csobogónál állítják fel.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Évtizedek óta nem volt példa olyan felajánlásra, amilyen a közelmúltban érkezett a makói városházára: Nadobán László szülővárosának adja a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által tavaly zsűrizett Élet című köztéri szobrát, amely a női nem iránti tisztelet szimbóluma. A szobor anyaga süttői mészkő, magassága nagyjából 160 centi.

Nadobán Lászlót a városban a legtöbben úgy ismerik mint textiltervező népi iparművészt, a közel egy évtizede bezárt Deák Ferenc utcai szövőgyár vezetőjét, illetve mint szőnyegkereskedőt. Azt kevesebben tudják róla, hogy tíz esztendeje szobrokat is alkot. Lapunknak elmondta: azért ragadott vésőt, mert hiányzott neki az a kreativitás, amit a népi iparművészeti termékek megálmodása jelentett. Persze volt már szoborkiállítása – az egykori Városház Galériában, mint annak idején megírtuk, kőszobrokat mutatott be. Azóta fa, márvány és bronz alkotásai is készültek.

Nabodán László és mészkőből készült alkotása. A szerző felvétele
Nabodán László és mészkőből készült alkotása.
A szerző felvétele

 Régi szobrok új helye

A Képző- és Iparművészeti Lektorátus időközben további, részben régebbi műalkotások helyét is kiválasztotta a fürdő körül. A Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott harangláb, amely korábban a Szent János téren, nagyjából a mostani csobogó helyén állt, a tanuszodával szemben kaphat helyet, míg a Kapcsolatok című Matl Péter-faszobor, amely a Marczibányi tér átalakításáig a zenepavilon környékén volt látható, a Galamb-kollégium előtti füves térre kerülne. A Batka-szobrot a termálkút udvarába teheti a város.

A nőalakot mintázó Élet két-három esztendeje áll a szövőgyár udvarán, s akik arra jártak – most szőnyegbolt működik az épület nagy részében –, gyakran kérdezték, miért nem láthatja ezt az egész város? Amikor a Szent János tér megújult, úgy gondolta, itt jól mutatna az alkotás, s miután lezsűrizték, meg is írta a felajánlásról szóló levelet az önkormányzatnak. Azért ajándékozza a városnak, mert itt született, ide kötődik, mindig jól érezte itt magát, sosem akart innen elmenni. A fürdőt – amelynek a szobor a közelébe kerül – szintén nagyon szereti.

Az alkotást, mint a ma testület elé kerülő előterjesztésből kiderül, a Szent János téri csobogó közelében fogják elhelyezni. Megnéztük: felállításához ezen a helyen egy kis domb kialakítására, illetve egy díszköves átjáró átépítésére lesz szükség. Ennek költsége a megvilágítás biztosításával együtt bruttó 4-500 ezer forint lesz. Az összeget a jövő évi költségvetésből biztosítják, vagyis az avatásra minden bizonnyal valamikor jövőre kerülhet sor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvet illusztrál a makói diáklány

Medvey Orsolya Ritára a japán stílus jellemző, de rajzai láttán az is ámulatba esik, akit eddig nem varázsolt el a mangák világa. Tovább olvasom