Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szópárbaj, taps és kivonulás Makón

Makó- Megvan az új makói költségvetés, de a legnagyobb vita nem ezen folyt a tegnapi testületi ülésen, hanem a migránskvótáról szóló előterjesztésen. A polgármester színházban érezte magát - volt taps, sőt hirtelen távozás is az ülésteremből.
A tegnapi testületi ülésen a legtöbb érdekes pillanatot a migránskvótáról szóló előterjesztés okozta. Török Miklós (DK) már a legelején javasolta, hogy a témát vegyék le a napirendről, ezt azonban a testület többsége nem támogatta. Czirbus Gábor alpolgármester (Fidesz) az előterjesztést ismertetve elmondta, óriási károkat okozott már eddig is hazánknak a modern kori népvándorlás, és fontos, hogy Makó, mint határ menti település, kérje a kormányt, tegyen meg mindent a kötelező uniós betelepítési kvóta ellen.

A jobboldal képviselői hozzászólásaikban támogatták a javaslatot, Török Miklós viszont nem, mondván: nincs szó idegenek betelepítéséről, csak néhány ezer menedékkérő kérelmének elbírálását kérnék tőlünk Brüsszelből, egyúttal kérte, őt zárják ki a szavazásból, mivel az ősei között betelepültek is vannak. Hadik György (Fidesz) erre reagálva azt mondta, mivel sokmillió migráns jöhet még, a végleges létszámot nem tudni.

Megtapsolta Czirbus Gábort, amikor az Török kérésére úgy reagált: a képviselő úr SMS-e nem tévedt el, és megkapta az utasítást, hogy ne szavazzon? Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) a tapsra azt mondta, nem színházban vagyunk, majd mindenkit arra kért, mellőzze a személyeskedést. A testület úgy döntött, nem zárja ki a szavazásból Törököt, sőt, név szerinti szavazás lesz, mire a DK-s képviselő felpattant, és elhagyta az üléstermet. Az előterjesztést aztán mindenki megszavazta, Török pedig visszaült a helyére.

Elfogadta a testület a város idei költségvetését is, 3,7 milliárdos lesz. A polgármester szerint stabil, jövőbe mutató, a társadalmi igazságosság jegyében íródott, sarokpontjai pedig a fejlesztések, a támogatások. Török Miklós szerint viszont a „zsákban futás" büdzséje ez, hiszen az állam sok kiadást nem finanszíroz, még szerencse, hogy az előző vezetés által létrehozott ipari park már hozza a helyiadó-bevételt. Farkas Éva Erzsébet azt mondta, igaz, hogy nem finanszíroz mindent az állam, de feladatokat is átvett.

A képviselők végül elfogadták a költségvetést, csak Török szavazott nemmel. Jóváhagyta a testület az önkormányzati cégek – a kulturális, a városfejlesztési, a városgazdálkodási nkft., illetve a tévé és a Hagymatikum – beszámolóját, illetve idei üzleti terveit.

A Magyar Posta tájékoztatója is szerepelt a napirenden. A társaság azonban, mint Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, jelezte: nem küldi el képviselőjét, és tájékoztató anyagot sem küldött, csupán annyit ígért meg, hogy ha írásban kérdéseket kap, azokat megválaszolja.Kovács Sándor (Fidesz) szerint felháborító, hogy a posta semmibe veszi a városvezetést, és javasolta, ha nekik lesz kérésük, az önkormányzat is tanúsítson hasonló hozzáállást. Zeitler Ádám (Jobbik) felháborodását azzal is megtoldotta, hogy javasolta, az állami cég eljárásáról tájékoztassák Lázár János minisztert is.

A polgármester ezt jó ötletnek tartotta. Érdekes, hogy mindezek ellenére a posta beszámolóját a testület elfogadta, csak ketten tartózkodtak – egyikük, Marosvári Attila hangot is adott meglepettségének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A táskáját akarta elvenni, felborította a bicikliző 83 éves nénit

A táskáját akarta elvenni, felborította a bicikliző 83 éves nénit
A 21 éves makói férfit egy órán belül elfogták a rendőrök. Több besurranásos lopással is… Tovább olvasom