Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Tehetséges diák: Kasza Zoltán a belügyi rendészetben jeleskedik

Makó - Tehetséges diák sorozatunkban ezúttal a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola ötödéves diákját, Kasza Zoltánt mutatjuk be, aki szakmai tárgyakban szerzett sikereket. Zoltán az Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Versenyen az írásbeli és gyakorlati részeken kiváló minősítést kapott.
Kasza Zoltán a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola egyik kiválósága. Érdeklik a rendészeti tárgyak, azon belül is a belügyi rendészet áll hozzá a legközelebb. Ennek kapcsán már kétszer vett részt az Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Versenyen. Erre a megmérettetésre olyan 11-12. osztályosok jelentkezhetnek, akik rendészeti szakközépiskolában tanulnak, és tisztában vannak az alapvető szakmai készségekkel.

Kasza Zoltán a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola egyik kiválósága.
Kasza Zoltán a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola egyik kiválósága.

Tehetséges diák

Kéthetente megjelenő sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak.

 
A verseny háromfordulós: előbb helyi szinten kell versenyezni, majd onnan a középdöntőbe jutva újabb feladatok várnak a pályázókra, és ha ezt az akadályt is sikerrel vették, a legjobbak az országos döntőben találják magukat. Zoltán már 11-esként elindult a versenyen, de akkor csak a középdöntőig jutott, ahol 150 versenyzőből a 67. lett. Egy évvel később, végzősként ismét megpróbálta a versenyt, nagy sikerrel. A kitartó tanulás gyümölcse nem maradt el: Zoltán 200 indulóból országos kilencedik lett. – Egész tanévben a márciusi döntőre készültem, hiszen tavaly a versenyhez szükséges szakmai tárgyakat tanultam – fogalmaz a diák.

A döntő három részből állt, a versenyzőknek írásbeli, gyakorlati és szóbeli részeken kellett a legjobb tudásukat megmutatni. Zoltán a kilencedik helyezés mellett az írásbeli és gyakorlati részekért kiváló minősítést kapott, valamint a „Csongrád megye legjobb versenyzője" díjat is magáénak tudhatta. A Csornán megrendezett, háromnapos döntőn nemcsak alapvető rendészeti ismereteket kérdeztek, hanem a jogi, katasztrófavédelmi területen szerzett jártasságot, sőt a szakmai idegennyelv-tudást is bizonyítani kellett.

Zoltán idén májusban érettségizett, és a Rendőrtiszti Főiskolára felvételizett, de tanulmányi pontjai nem voltak elegek a bejutáshoz. A diák úgy gondolja, jövőre ismét megpróbálja a felvételit, ezért májusban történelemből és belügyi rendészetből fog emelt szinten érettségizni. Az elméleti tanulás mellett fizikai erőpróbán és pszichológiai alkalmassági vizsgán kell még megfelelnie, mert az itt megszerzett korábbi pontjait nem viheti magával. Fizikai kondícióját a teakwondo-val erősíti, hisz már 10 éve űzi ezt a sportágat. A sporton kívül a művészetekért is rajong: a Makói Magán Zeneiskola Ifjúsági fúvószenekarában fagottozik, valamint néptánctudását képzi. Zoltán szabadidejében szívesen olvas, főként a sci-fi és kalandregényekért rajong. Az ifjú rendész a későbbiekben bűnügyi nyomozóként képzeli el jövőjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellem és kéz

Szellem és kéz – Mit tudunk a ma emberének adni munícióként a jövő építéséhez? Tovább olvasom