Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Tehetséges diák: Péter, Makó ifjú fotósa

Az idei tanévben is folytatjuk Tehetséges diák sorozatunkat. Első alkalommal a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium sokrétű kiválóságát, Miklai Pétert mutatjuk be.
Sokszínű egyéniség indítja az új tanév Tehetséges diák sorozatát. Még csak 17 éves Miklai Péter, a SZIGNUM tizenegyedikes diákja, de az élet több területét felfedezte már. Játszott zenekarban, imádja a Rubik-kockát, versenyszerűen ping-pongozik, míg mostanában a fotózás rejtelmeiben merül el. A sokrétű fiatal a hobbijai mellett cserkészkedik is; ő csapatuk egyik őrsvezetője.

Pétert sokszor kérik fel fotózni.
Pétert sokszor kérik fel fotózni.

Péter – vagy, ahogy mindenki szólítja, Pepe – fő profiljának a fotózást tartja. Csupán másfél éve foglalkozik ezzel a tevékenységgel komolyabban, képeit látva nem sok túlzással mégis azt mondhatjuk, a profik szintjén fotóz. Akkoriban a makói Videóműhely vezetője, Czibolya Kálmán figyelt fel rá, aki egy közösségi portálon közzétett képei alapján látta meg benne a tehetséget. Pepe azóta is a műhely aktív tagja, sokat tanult a tagoktól, míg szakkönyvekből is fejlesztette magát. Az ifjú fotós azonban azt vallja, saját maga is sokat tapasztalt a szakma fogásait illetően, de látni a műhely vezetője tanította meg, akinek a legtöbbet köszönhet. A hobbi az évek alatt jóformán hivatássá vált, hisz Pétert sokszor kérik fel fotózni. Többnyire az iskolai rendezvények pillanatait örökíti meg, de fotózott már esküvőt és modelleket is, sőt a nyári Zoom to Europe and Asia filmfesztiválon is alkotóként vett részt. Mint mondja, a Videóműhelyben a fotózás elsajátítása mellett alázatot és elkötelezettséget is tanult. Utóbbi jól látszódik abban is, hogy saját szobájában egy kisebb műteremet rendezett be. Azt, hogy mi a kedvenc témája, nem tudja megfogalmazni konkrétan. Pepe úgy véli, egy jó fotósnak minden témában otthonosan kell mozognia, éppen ezért mindegyikben meg kell találnia a legjobb pillanatokat. – A témákon sosem kell gondolkodnom, sétálás közben sok impulzus ér, amelyeket lencsevégre kapok, persze a munka itt koránt sem ér véget. Ahhoz, hogy egy kép elnyerje végső formáját, az utómunkálatok során még sokat kell vele dolgoznom – avat be munkájának részleteibe.

Miklai Péter fotói - GALÉRIA

A fiatal művészt nemcsak az ismerősei illeték dicsérő szavakkal, hanem a zsűri is. Idén ugyanis elnyerte a DUE dicséretét Az év diákfotósa kategóriában. Képeit egy internetes portálon teszi közzé, de önálló kiállítására sem kell már sokat várnia: jövő héten Ferencszálláson, valamint egy iskolai rendezvény keretén belül bárki megtekintheti a fotóit.

Pepe a rengeteg elfoglaltsága ellenére a tanulásban is kiválóan megállja a helyét. Teendője pedig akad bőven: a fotózás és a képek utómunkálatai rengeteg idejét elveszik, miközben a makói ping-pong sportegyesületben megye harmadosztályban edz és versenyez, sikeresen. A művészet másik ága is közel áll hozzá, hiszen a Makói Magán Zeneiskola zenekarában évekig játszott tenorkürtön. Ám Péter nemcsak a zenében, fotózásban, sportban tehetséges; hanem kedveli a fejtörőket is, a Rubik-kockát mindössze 15 másodperces alatt rakja ki. Rekordját bizonyára sokan megirigyelnénk.

Jövőjét tekintve még nem tudja pontosan, mivel is szeretne igazán foglalkozni. Nem áll távol tőle a sport, így még az edzői pálya is szóba jöhet, ám el tudná magát képzelné katonaként is. Azonban a kamerák világát sem cserélné el, sőt az sem kizárt, hogy operatőr válik a tehetséges fotósból.

Tehetséges diák

Kéthetente megjelenő sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak.

Olvasóink írták

 • 4. lacipapa68 2013. szeptember 21. 23:39
  „Ügyes vagy, Pepe! Ne foglalkozz sosem a rosszindulatu kritikakkal, a joindulatuakra meg figyelj oda. Sok sikert! Ruha Adrian apukaja irta ezt neked. Majd elfelejtettem, a legjobb mestered van.”
 • 3. 3évesférfi 2013. szeptember 19. 12:50
  „1. ugyanmé: Ne túlozzunk. Bőven egymillió alatt van egy jól használható. fotóscucc ára. A határ persze a csillagos ég, de miben nem?
  2. MiklaiPepe: Majd ha kicsit idősebb leszel és többet látsz, mint 17 évesen, elfelejted az utolsó mondatod. Pláne, hogy mindenkinek el kellene mennie külföldre pár évre munka- és élettapasztalatot szerezni, mint régen. Nem volt az hülyeség.”
 • 2. MiklaiPepe 2013. szeptember 18. 18:37
  „Köszönöm a dicséreteket! Annyit tennék hozzá, hogy eddig nem saját géppel fotóztam, hanem a cikkben említett mesteremtől (Czibolya Kálmántól) kaptam egy fényképezőgépet kölcsönbe (ami az iskolám tulajdona, míg nem lesz saját felszerelésem. Az első gépem néhány órán belül érkezik meg, ami csak és KIZÁRÓLAG a saját nyári munkám pénzéből vettem meg! Szüleim nem kényeztetnek el, öt fiútestvérem van, akik szintén minden drágább eszközt a saját munkájuk gyümölcseként foghatnak fel. A megemlített "kisebb műterem", pedig kereszt szüleim tulajdona.
  Még annyit, hogy nem is fogok SOHA idegen földre menni dolgozni! :)”
 • 1. ugyanmé 2013. szeptember 18. 15:50
  „Ha mindezt ilyen profi módon műveli, akkor igazi zseni a srác. Jó ezt látni, hallani, hogy van még kishazánkban tehetséges ember, aki nem ment ki. Bár ahogy olvasom a sokrétűségét, abból látom, anyagilag sincsenek problémái a fiatal legények. Egy jó fotós cucc egy közepes Merci ára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár az utolsó makói magánnyelviskola

Idén szeptembertől már nem indít új önálló kurzusokat Makó utolsó magánnyelviskolája, az AngolSuli. Tovább olvasom