Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Törvénysértést emleget a romavezető Makón

Nincs költségvetése a makói cigány kisebbségi önkormányzatnak, miután a települési képviselő-testület úgy alkotta meg saját költségvetési rendeletét, hogy a roma önkormányzatnak mindössze 500 ezer forintos támogatási keretet hagyott jóvá, szemben a kért hárommillióval. A felek egy dologban értenek egyet, abban, hogy a helyzet törvénysértő – abban viszont már nem, hogy ki sértett törvényt.
A makói cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Szegesné Dakó Ilona a hárommilliós támogatási igényt tartalmazó költségvetés-tervezettel. Fotó: Szabó Imre
Nem méltányolta legutóbbi, a városi költségvetésről döntő ülésén a makói képviselő-testület a helyi cigány kisebbségi önkormányzat 3 millió forintos támogatási igényét, és úgy alkotta meg a büdzsét, hogy ebben a tavaly is biztosított összeg, azaz 500 ezer forintos hozzájárulás szerepel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kétezresre becsült makói roma kisebbség képviseletét ellátó testületnek nincs költségvetése. A cigány önkormányzat egyébként a helyi önkormányzat támogatásán kívül, aminek nincs törvényben megszabott összege, 640 ezer forintos központi támogatásra számíthat még.

Szegesné Dakó Ilona, a roma testület elnöke a hárommilliós igényről elmondta: a kisebbségi referenstől ugyan tudtak az ötszázezres ígéretről, ám ezt méltánytalannak érezték. Azért kérték a hatszorosát, mert tizenhat év után végre szeretnék tisztességesen berendezni az irodájukat és megfelelően működtetni az érdekvédelmi feladatokat is ellátó helyiséget, ami dologi kiadásokkal jár. Emellett megalázóan alacsonynak tartják a jelenleg érvényes havi tízezer forintos képviselői tiszteletdíjat, valamint rendes költségtérítést szeretnének hivatalos útjaikhoz. Szegesné Dakó Ilona szerint az önkormányzat nem egyeztetett velük a költségvetés elfogadása előtt, ez pedig törvénysértő.

A makói jegyző, Bánfi Margit is törvénysértést emleget, csak szerinte a roma testület sértett törvényt. A helyzet megoldása érdekében a képviselő-testület éppen őt kérte fel az egyeztetésre. Erre különben a roma testület is hajlandó. Ha végül mégsem tudnak megegyezni, vitájukat a közigazgatási hivatal dönti majd el. A jegyző asszony lapunknak úgy nyilatkozott: reméli, hogy erre nem kerül sor. Azon lesz, hogy a költségvetési koncepcióban is előirányzott ötszázezer forintos kereten belül jussanak egyezségre, ugyanakkor segítséget ajánl abban, hogy megtalálják a módját, miként lehet egyes igényeket – ilyen lehet például részben az iroda berendezése, működtetése, vagy önerő biztosítása pályázatokhoz – kielégíteni.

A városban van még egy kisebbségi önkormányzat, a román – ők elfogadták a képviselő-testület szintén félmilliós támogatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét és fél év a rablónak

Hét és fél évi fegyházbüntetést szabott ki a Szegedi Ítélőtábla jogerősen Csákó Csabára, aki Makón… Tovább olvasom