Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Udvaros Dorottya viseli majd a gyűrűt

Makó - Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai-díjas színművész kapta idén a Páger-díjat, Téni bácsi legendás arany pecsétgyűrűjének mását. Bár csak egy közös forgatásuk volt, a művésznő nagyon sokat tanult a makói születésű színészóriástól, és nagy megtiszteltetésnek tartja a kitüntetést.

– Vannak tisztes mesteremberek, és vannak az olyan kivételes színészóriások, mint Páger, aki a puszta jelenlétével is óriási energiát volt képes sugározni a színpadon vagy a filmvásznon. Nehéz megfogalmazni, miért hat annyira a nézőre, miért fúrja be magát az ember gondolataiba, érzéseibe, és miért ragadnak róla meg olyan képek, amelyekről talán már azt se tudja az ember, melyik filmjében látta – így vélekedett a Páger Antal nevét viselő makói színészdíj idei kitüntetettje, Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai-díjas színművész a rangos elismerés névadójáról. Azt is elárulta, számára a díj azért fontos, mert egyfajta láthatatlan, távoli kapcsolatot jelent Págerrel.

A Páger-társulat
eddigi tagjai


2002-ben Halász Judit, 2003-ban Garas Dezső, 2004-ben Király Levente, 2005-ben Venczel Vera, 2006-ban Csákányi Eszter, 2007-ben Kern András, 2008-ban Törőcsik Mari, 2009-ben Kulka János, 2010-ben Bánsági Ildikó, 2011-ben Rudolf Péter, 2012-ben Kútvölgyi Erzsébet, 2013-ban Cserhalmi György, tavaly Gáspár Sándor kapta meg Téni bácsi gyűrűjét.

A Páger-örökség ápolásáról a makói színészóriás születésének századik évfordulóján, 1999-ben döntött a város képviselő-testülete, a díjat pedig 2001-ben alapították. A díj Páger kedves pecsétgyűrűjének pontos mása, amelyet a család hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre. A vasárnapi díjátadón, a Hagymaházban Farkas Éva Erzsébet polgármester megemlékezett azokról is, akiktől a díjalapítás ötlete származik – Karsai Ildikó, Varga Márta, Sipos Jenő és az azóta elhunyt Franyó Róbert; utóbbinak az édesapja, Franyó Tamás jött el, és ő volt az, aki levelet írt a polgármester asszonynak, kérve, ne feledkezzen meg a város az ötletgazdákról sem.

Udvaros Dorottya a 14., aki a legendás pecsétgyűrű hű mását megkapta. A díj odaítéléséről ezúttal is a megszokott szakmai kuratórium döntött. Tagjai: Hegedűs D. Géza színművész, Réz András filmesztéta, Kútvölgyi Erzsébet színművész, Szalma Tamás színművész – makói lévén ő képviseli a várost –, valamint a Páger család képviseletében az egyetlen fiúunoka, Gyarmathy Antal. Az átadáskor elhangzott: Udvaros Dorottya évtizedek óta szolgálja a közönséget, tehetségével, mesterségbeli tudásával sok színdarab, illetve közel 70 tévé- és mozifilm sikeréhez járult hozzá. Karaktereiben szenvedély, irónia és humor keveredik, színészi eszközeivel felelősen él – ugyanúgy, ahogyan Páger Antal tette. Az aranygyűrűt Farkas Éva Erzsébet polgármester adta át.

 A ceremóniát követő, Réz Andrással folytatott beszélgetés során a kitüntetett felelevenítette, hogy mindössze egyszer, egy napon át, az állatkertben vett részt közös forgatáson Págerrel, de ez idő alatt is nagy benyomást tett rá, ahogyan dolgozott. Azt már lapunknak árulta el: a gyűrűt vitrinben őrzi majd, de mivel nagyon szép, lesz olyan alkalom, amikor viselni fogja.

Korábban írtuk

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri –- Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája –- úgy döntött, hogy idén Udvaros Dorottya veheti át az elismerést.

Udvaros Dorottya kapta az idei Páger Antal-színészdíjat - GALÉRIA

Udvaros Dorottya színészcsaládba született: édesanyja Dévay Camilla színésznő, édesapja Udvaros Béla rendező. A színházművészeti főiskolát 1978-ban végezte el. Először a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, 1981-ben a Nemzeti Színház tagja lett, 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja volt. 1994-től az Új Színházhoz, 1997-től 2001-ig a Bárka Színházhoz kötötte szerződése, 2003 óta a Nemzeti Színház tagja. Szenvedélyes lendülettel játszik, színészi alkata változatos jellemek megformálására teszi képessé, klasszikus és mai darabokban, drámában és vígjátékban egyaránt remekel. Számos filmben és tévéjátékban is láthatta a közönség. Diplomázásának évében Zsuzskát játszotta Zsurzs Éva A Zebegényiek című tévéfilmjében, amelyben a nagypapát Páger Antal alakította. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy több mint két évtizede Átutazó címmel lemezt adott ki Dés László zenéjével és Bereményi Géza szövegeivel. Művészi munkáját sokszor, sokféleképpen ismerték el. 1983-ban Jászai Mari-díjat, 1990-ben Kossuth-díjat, 1998-ban Magyar Művészetért Díjat kapott. Nyolc alkalommal nyerte el különféle filmfesztiválokon a legjobb női alakítás díját. 2004-ben Prima díjas lett, 2005-ben beválasztották a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé. Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt színész emléke előtt. A makói képviselő-testület 2001-ben határozott a díj alapításáról: "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre. A gyűrűt maga Páger Antal is elismerésként kapta, nyolcvanéves korában a Vígszínháztól.

A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit vehette át, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter és Cserhalmi György részesült az elismerésben, tavaly Gáspár Sándor kapta a díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állását és mandátumát is elvesztette

Összeférhetetlenség miatt végül csakugyan nem lett önkormányzati képviselő Maroslelén Drimba Tibor. Tovább olvasom