Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ügyvédje szerint gázspray vakította el a hummeres gázolót

Ügyvédje szerint gázspray vakította el az Apátfalvánál intézkedő rendőrjárőrt elgázoló osztrák férfit.

A Kurier című osztrák lap internetes oldala csak egy vágott verziót közölt abból a hétperces felvételből, amelyen az októberi apátfalvi hummeres halálos rendőrgázolás látható - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Fazekas Géza közölte: a vágatlan felvételen, amelyet az egyik járműből telefonnal készítettek, látható a fegyverhasználat, a rendőri intézkedés, az azzal szembeni ellenállás, valamint az is, amint a másik motoros járőrt leszorítják.

A gyanúsított német ügyvédje az osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy az egyik intézkedő rendőr a jármű ablakán keresztül gázspray-vel lefújta védencét, aki emiatt gázt adott, és ekkor gázolta halálra a motoros járőrt. Fazekas Géza ezt az információt a nyomozásra való hivatkozással nem kívánta kommentálni. Azt azonban elmondta, hogy a helyszíni szemle során a terepjáró valamennyi ablaka teljesen fel volt húzva.

A szóvivő hozzátette: az elmúlt héten érkezett az ügyészséghez a most közzétett vágott videofelvétel a teljes hosszúságában, ám ez nem ugyanaz, mint amit a gázolás után az egyik Hummer terepjáró vezetőjének mobiltelefonjáról lefoglaltak. A szakértők jelenleg mindkét felvételt elemzik, ezek eredményétől függ, hogy lesz-e újabb gyanúsítás.

Fazekas Géza szerint ez a második felvétel az eddigi gyanút nem vonta kétségbe, így továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják az osztrák férfit. A felvételeket az ügyészség a nyomozás érdekei miatt és kegyeleti okokból nem hozta nyilvánosságra - tette hozzá a szóvivő.

Fazekas Géza elmondta, hogy a gyanúsított írásbeli vallomást tett, amelyben - akárcsak kihallgatása során - tagadta a bűncselekmény elkövetését. A vallomása részleteiről azonban nem nyilatkozott a szóvivő.
Az osztrák gázolót a Szegedi Városi Bíróság október 12-én előzetes letartóztatásba helyezte.

Korábban írtuk:

– A gyanúsított védője csatolta a videót, ami a rendelkezésünkre állt. Ez nem érinti a megalapozott gyanút. Jelenleg szakértők bevonásával folyik a felvételek elemzése, továbbra is minősített emberöléssel gyanúsítjuk a gázolót – mondta érdeklődésünkre Fazekas Géza. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elárulta: Thomas B. írásbeli vallomást tett.

Információink szerint 50 ezer euróért kelhetett el a hummeres gázoló felvétele.

A videón az látszik, hogy a két rendőr motoros és a civil rendőrautó hosszú másodpercekig kíséri szirénázva Thomas B. Hummerjét. Apátfalván a Széchenyi utcán haladó osztrák autós az Ady Endre utcai kereszteződés előtt megáll. Ekkor Kenéz Imre – a hősi halál halt rendőr járőr – motorjával a Hummer elé áll, társa a motor letámasztása után a Hummer-hez lép. Mivel a felvétel elég távolról készült, nem látni, mit fog a rendőr a kezében. A következő képkockán hallatszik, ahogy Thomas B. teljes gázzal megindul, jobbra az előtte álló rendőr motorosra húzza a kormányt és halálra gázolja Kenéz Imrét.

A hummeres meg sem próbálta elkerülni az ütközés, szándékosan Kenéz felé fordult.

Ügyvédje szerint gázspray vakította el az Apátfalvánál intézkedő rendőrjárőrt elgázoló osztrák férfit - írta a Kurier című osztrák napilap hétfői számában. A lap egy videofelvételt is közzétett az október 11-én történtekről.

A cikk szerint a lap birtokába jutott videofelvételen többek között az látható, hogy a balról a Hummer mellé érkező motoros rendőr kinyújtott karral az álló terepjáróhoz fut és bedugja a karját az autó vezetőfülkéjének ablakán. A terepjáró vezetője ebben a pillanatban álló helyzetben gázt ad, és elgázolja a valamivel előtte, jobbra álló rendőrt.

Az újság ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a gyanúsított kijelentése szerint spray-t vetettek be ellene. A gyanúsított ezért semmit sem látott - mondta az osztrák férfi ügyvédje, Friedrich Schweikert a lapnak.

Egy német rendszámú terepjáró ellenőrzés közben átgázolt a motoros rendőrön. Archív képek az októberi helyszínről. Látszik, a terepjáró ablaka fel volt húzva. Fotó: Segesvári Csaba
A cikk szerint a videofelvételt a gyanúsított gépkocsija mögött haladó egyik Hummer terepjáróban vették fel mobiltelefonnal és készítője eddig titokban tartotta. A felvételt az ügyvéd szerezte meg és elküldte az ügyészségnek. Az ügyvéd szerint a képsorok alátámasztják védence korábbi állítását.

A képsorokat az újság közzétette honlapján. Itt eredeti hanggal is megnézheti a videót.

A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint egy baráti társaság Romániából tartott hazafelé négy Hummer terepjáróval, amikor egyikükkel szemben gyorshajtás miatt bírságot szabtak ki. A 34 éves, büntetett előéletű gyanúsított a konvoj elején haladt. A történtek után a konvoj továbbhaladt, ekkor az eddigi adatok szerint a későbbi gázoló - a szóvivő fogalmazása szerint - ráhúzta a terepjárót a traffipaxoló civil rendőrautóra. A rendőr ekkor kért segítséget, és megjelent két rendőrmotoros, akik megpróbálták megállítani a Hummert.

Az ügyészség tájékoztatása szerint ekkor a sofőr a mellé érkező rendőrmotorosra is ráhúzta a terepjárót. A másik motoros rendőr megelőzte a terepjárót, egy kereszteződésnél leszállt a járművéről. A konvoj ekkor megállt, majd a sofőr álló helyzetben gázt adott és elütötte a motoros rendőrt, aki később kórházba szállítás közben meghalt. A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő rendőr ekkor odament a terepjáróhoz, de a sofőr nem akart kiszállni a járművéből. Ekkor rálőttek a járműre. Összesen 13 lövést adtak le. A sofőrt négy lövés eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. Még ekkor is ellenállt, több perces dulakodást követően a két rendőr és egy civil tudta legyűrni.

Az ügyészség szóvivője októberi tájékoztatásában szintén beszámolt arról, hogy az eseménysort a Hummer mögött haladó másik, ugyancsak Hummer terepjáróból mobiltelefonon rögzítették.

A hatóság szerint a gyanúsított vélhetően ópiát- és morfinszármazékok hatása alatt állt a történtekkor. A férfival szemben hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette merült fel.

Olvasóink írták

143 hozzászólás
 • 143. babeli 2012. november 24. 20:09
  „Remélem nem adják ki a gázolót, mert akkor simán megússza büntetés nélkül, mivel apuci ki fogja menteni. Be kell csukni, addig, ameddig rá nem rozsdásodik a műanyag lakat!
  A tanulságot pedig le kell vonni: Nem szabad elé állni az autónak, mert, aki menekül, az mindenre képes!”
 • 142. Egyolvasó 2012. november 24. 07:47
  „kiskacsa

  Ezzel a videóval csak annyi a probléma, hogy az előzmények nincsenek rajta, hogy miért is kezdték el üldözni ezt a lényt, miért is bántak úgy vele ahogy.
  De tudod mit, bocsássunk meg neki és engedjük szabadon, én utána óvatosabban fogok közlekedni, nehogy az én családomat tapossa utána el, mert ellenben veled én nem örülnék neki, hogy egy ilyen lény közlekedne szabadon az utakon.”
 • 141. kiskacsa 2012. november 23. 20:31
  „Tényleg nem tudok semmi konkrétat, mivel nem voltam ott. Első blikkre felkaptam a fejem a hírre, mert sántított a sztori. Amit meg azóta kiszivárogtattak abból süt a szerecsenmosdatás. Az a fickó közel sem vagány, csak egy szerencsétlen hülye, aki rosszkor volt rossz helyen. Nem erőltetném a gyilkos megnevezést, vagy ha már annyira ragaszkodsz ehhez, akkor valaki mást inkább illetne. Át nem gondolt módon végrehajtott kényszerintézkedésből fakadó balesetnek látszik leginkább. Sokkoló egy kollega, különösen egy barát, családtag elvesztése. Félelmetes lehetőség, ha ez a társak és a saját felelősségét is felveti. Elhiszem, hogy ezt a felelősséget senki sem szeretné a vállára venni és nincs az a rendőri vezető aki ezt embereire terhelné. De ez a munka bizony nemcsak jogokkal, hanem komoly felelősséggel is jár. Korrekt rendőri munkát szeretnék. Az utakon és a nyomozásban is. Nem bánom, ha becsukják a sofőrt, de csakis akkor, ha bizonyított a bűnössége. Na ez az ami még egyáltalán nem egyértelmű.
  Köszönöm a kioktatást! Vettem a fáradtságot. Még az utat is ismerem. Pár ezer intézkedést lefolytattam rajta magam is. Tudom hogyan kell ezt jól csinálni.”
 • 140. encian 2012. november 23. 18:00
  „kiskacsa!
  Nem tudsz te semmit, vagdalózol itt mindenféle rendőröket becsmérlő módon. Nem kísérted ezek szerint elejétől fogva figyelemmel ezt a gyilkosságot. Tudod mit? Nem magyarázok meg neked semmit. Vedd a fáradtságot és olvasd el a témával kapcsolatos összes cikket és hozzászólást,nézd meg a videókat, azután prédikálhatsz itt mindenféléről!
  De miért van az az érzésem hogy a szemét gázoló a szemedben egy vagány srác aki megtehet bármit amit akar és a helyzete engedi?????? az intézkedő rendőrök meg le.szarnivalók????????
  Mert ez sugárzik a hozzászólásodból!”
 • 139. kiskacsa 2012. november 23. 12:59
  „Kicsit átgondoltam az ügy kábszer vonalát. A csempészek messzemenően, szinte kényszeresen betartják a közlekedési szabályokat. Ha mégis megállítják őket közlekedési ügyben, főhajtva kifizetik a bírságot és vita nélkül folytatják útjukat. Immunisak a rendőri csesztetésre, nincs sértődés, morgolódás, csak a zűrmentes célba érés számít. Magyarán: kerülik a felhajtást.
  Aki ezen a vonalon keresi ennek az esetnek az okait tévúton jár. Persze tele vagyunk krimiírókkal... Gondolatkísérletnek megteszi, de nincs benne több.”
 • 138. kiskacsa 2012. november 23. 12:15
  „135.Egyolvasó
  Túl sok filmet nézel! Ott is kuriózumszámba megy egy-egy ilyen eset. Azért is mutogatják a TV-ben. Mennyire lennél boldog, ha (rád) célzott lövésekkel szólítana útszéli csevegésre a rend gyanakvóan éber őre??”
 • 137. kiskacsa 2012. november 23. 12:00
  „A mentők milyen szereket használnak lőtt sebek ellátása során? Gondolom érkezésük előtt nem volt túl sok alkalom gyorstesztekkel vacakolni, belőlük meg kinézem, hogy durva fájdalomcsillapítót, nyugtatót is alkalmaznak ilyen sérültek ellátásánál.
  Amúgy meg nem igazán értem miért kellene egy végre nehezen megállított autóst lefújni vagy bántalmazni, mielőtt még szót váltanának vele.
  Bár az előzmények számomra továbbra sem tiszták, a felvételen indulatoktól felfokozott hangulatú rendőrök "intézkedését" látom. Számomra riasztó a kézben tartott fegyverrel hadonászva forgalmat irányító rendőr is. Az intézkedés azon szakaszában ezt láthatólag semmi sem indokolta, és a későbbiekben bekövetkezett fegyverhasználat elkerülhetőségét is erősen befolyásolhatta. Az a rendőr már a megállás pillanatában, vagy esetleg már azt megelőzően a rendelkezésére álló legdurvább eszköz alkalmazása mellett döntött. Legalábbis elgondolkoztató...
  Nem tudom hányszor szerették volna még megbírságolni vagy mit akartak az intézkedéssel elérni, de azt igen, hogy ez messze nem úgy sikerült ahogyan eltervezték. A tragikus vég valahol bele volt ebbe az akcióba kódolva, és ha lehet szerencsés momentumot ebben találni -merthogy nincs olyan- az csak annyi, hogy gyanútlan kívülálló nem esett áldozatul.
  Képzettség, józan ész, mentális egészség. Egyik sem volt jelen esetben elegendő mennyiségben. Ezen mindenképpen változtatnia kell a rendőri vezetésnek, mielőtt még több jóravaló emberét veszítené el ostoba módon.”
 • 136. grafika88 2012. november 22. 17:14
  „Állítólag --hiányzik pár perc a videóból.Azon az őt követő sofför kiszáll és az elsőből elvesz 1 kistáskát. amiben a kábítószer volt, a kutyi jelzett is ..már csak a helyét.
  Máshol okoskodják : a gázoló nem a gyorshajtásért ..büntiért borult ki, hanem ennél keményebb dolgot rejtegetett pl. a kábítószert. állítólag a bal hátsó keréknél, a kaszni alatt volt rögzítve.
  Ezt érezhette a kutyi.”
 • 135. Egyolvasó 2012. november 21. 06:08
  „A nagy USA-ban, ami után mindenki kullog és példaként emleget, ez nem történt volna meg, ugyan is ott nem a rendőr ment volna utána, hanem a leghűségesebb társa vagy puskából, vagy pedig pisztolyból.”
 • 134. csöcskenőcs 2012. november 20. 23:41
  „hát a magyar rendöröknek még egy iylen egyszerü vizsgálati eredmény kideritése is ugyfüllik bonyolultságot okoz..esetleg azért húzódik el ennyire mert éppen próbálják eltusolni a részleteket? egyik másik oldalrol..”
 • 133. Wacky 2012. november 20. 21:43
  „Tudtommal a spray-nek van látható nyoma az arcon és a szem környékén, ha használták, készültek képek a gázolóról, szóval csak meg kell nézni a képeket, meg kell kérdezni a mentősöket, és egyből fény derül rá hogy volt-e használva az a spray vagy sem... mi ebben a bonyolult??”
 • 132. Francois 2012. november 20. 20:33
  „Csak a változatosság kedvéért! Ezt egy osztrák sajtóstól tudom, az ominózus felvételt a csonkakezű gyerek küldte át a telefonjáról az email címére majd törölte a készülékről! Ő koccolt is Canadai ingatlanába, mily érdekes mindnek saját hummerje volt , egyedül a gyilkosnak nem a saját tulajdona! Ki vitte a drogot a hummeres, mennyire volna érdeke nekik vagy az osztrák hatóságnak hogy kikerüljön?! Esetleg borulna az osztrák bili! Hál Istennek hagyják itt megrohadni. A többi pénzes gyereknek fillérek lennének komoly ügyvédet fogadni neki, de nekik se tenne jót ha haza kerülne! A kutya nem fogja kikérni, ez a felvétel is csak azért került elő az osztrák sajtós szerint, mert a gyilkos megzsarolta a többieket! :) :D”
 • 131. booo 2012. november 20. 19:32
  „"Ügyvédje szerint gázspray vakította el " - Na, akkor most kellene egy rendőrségi labortesztet csinálni, hogy van-e maradvány az autó belsejében. Ha nincs, bukott minden. De jó lesz sietni míg "véletlenül" oda nem fúj a szél valamit!”
 • 130. Francois 2012. november 20. 19:16
  „129. csöcskenőcs 2012.11.20. 18:49
  Ne felejtsük nem volt társa! 2-ŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ ez egy össze vágott anyag azért homályos a benyúlás is, bő 4-5 perc ki van belőle vágva! :) A védelemnek ennyire tellett! :) Csak az a poén hogy az eredeti az ügyészségen van, ahol kivehető hogy az ablak fel van húzva! Nincs az az ügyvéd aki valamit feltudna hozni mentségére, ez egy nagy erőlködés a védelem számáról! :) :D Bő másfél hónappal előkerül egy vágott anyag, szánalmas! Osztrák oldalakon, a rendőri túlkapást ecsetelik, és hogy szegény hü...lye gyerek! Mellékesen hozzátenném az osztrák rendőröknél korruptabbakat a föld nem hordott a hátán! :) Mivel nem kellett senkinek feltöltötte a védelem a nettre! :) Igaz itt is kap pénzt a nézettség után, lehet ha sokan nézik több lesz mint 14-milla! :) Gusztustalan fér....gek......”
 • 129. csöcskenőcs 2012. november 20. 18:49
  „autómata ablakemelövel egy gombnyomásra fel lehet huzni az ablakot mivel tudtommal a két ülés közötti konzolon van elhelyezve a vezérlöje akár az anyosülésen utazo társa számára is elérhetö volt tehát ö is megnyomhatta akár...ennyit a felhuzott ablakrol”
 • 128. ráérő 2012. november 20. 18:28
  „126. Francois 2012.11.20. 17:16
  Azért hogy lásd(0.44-nél) teljes képernyős üzemmodnál: a motorosnak sikerült a karjai teljes hosszával a az autóba benyulni ,egy pillanatra még egyszer az autó felé nyul majd csak akkor lép hátra mikor föl ordit a motor.
  Nem tudni mit tett,de ha tényleg lefujta akkor nagyon sok börtöntöl mentette meg az osztrákot....”
 • 127. Palmer2011 2012. november 20. 18:20
  „Ha fel volt húzva az ablak, ha nem, a rendőr a dolgát tette. Ha gázsprayvel, ha nem a dolgát tett és meg is halt rendőr honfitársunk ! Hősi halott ! Nem gondolnám, hogy túlzás volna a gázspray használat ebben az esetben. Amerikában már lehet, hogy szitává is lövik autóstul mindenestül. Más országokban pld. golyóállóban glasszál a szolgálatban lévő rendőr. Pld. UK minden országa, felkészülve egy komplett utcai csatára.”
 • 126. Francois 2012. november 20. 17:16
  „98. ráérő 2012.11.19. 21:37
  MI a faxomért állítanám meg a videót?! Ott voltam én állítottam le a motort, az ablak fel volt húzva és kellemes illatosító szag terjengett az autóban, semmi paprika spray nem volt a történetben! :) Gondolod nem csípte volna a szemem! :) Ha már ráérő a neved gondolkozz már el ezen is ha ráérsz! :) .D”
 • 125. füttyimre 2012. november 20. 16:49
  „Minden probléma meg lenne oldva ha lelövik!”
 • 124. czindi 2012. november 20. 16:19
  „1. Az ablakok föl voltak húzva. 2. Ha nem, akkor az a megoldás, hogy rálépek tökig a gázra, és jobbra rántom a kormányt?...idióta osztrákok! 3. Mindig féltem, mikor meghallottam a vijjogó és 100-al száguldozó motoros-rendőrök hangját, akik mindenáron meg akarták büntetni az 55-60-al "száguldozó" autósokat. Féltem, hogy baj lesz ebből, mert a motor nem tud oly gyorsan megállni, mondjuk egy átszaladó gyerek előtt. A baj sajnos bekövetkezett, bár nem úgy, ahogy én gondoltam. Még egyszer részvétem az elhunyt rendőrnek és családjának, szeretteinek!
  (Sajnos a száguldozó kamionokkal szemben tehetetlenek - legalább is ilyen módon - hisz azok közül az első, aki beleszalad, azonnal leadja a drótot rádióján a többieknek. Pedig az igazi veszélyt ők jelentik a falvakban közlekedőkre...)”
143 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a Petőfi tér Pitvaroson

Az önkormányzat három, egymáshoz kapcsolódó pályázat alapján elkezdi a Petőfi tér teljes felújítását. Tovább olvasom