Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Új műszerek – ötvenmillióért

Altatógépeket, betegellenőrző monitorokat és egy lélegeztető berendezést nyert a makói kórház a napokban az egészségügyi tárca pályázatán, összesen ötvenmillió forint értékben. Olyan műszereket cserélnek le velük, amelyek már évtizedek óta szolgálták a betegeket.
Zádori István osztályvezető főorvos az egyik altatógéppel. Fotó: Szabó Imre
Összesen több mint ötvenmilliós értéket képviselnek azok a minisztériumi pályázaton elnyert korszerű, minden európai igényt kielégítő új berendezések, amelyek a napokban érkeztek meg a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházba. Pontosan két magas tudásszintű anesztéziai munkaállomásról, azaz altatógépről, hat többfunkciós betegellenőrző monitorról és egy lélegeztetőgépről van szó, melyek az intenzív osztályra kerültek – tudtuk meg Zádori István osztályvezető főorvostól. A készülékek kezelését most tanulják az osztály dolgozói.

Valamennyi berendezés olyan elöregedett műszereket vált le, amelyek nyilvántartott értéke már nulla forint, nagy részük legalább egy évtizede, de van, amelyik már közel harminc esztendeje működik. A hatágyas intenzív osztály betegforgalma egyébként éves szinten meghaladja a háromszáz főt, munkájával pedig – a betegelégedettségi vizsgálatok szerint – igen elégedettek a makóiak. Ennek elismeréseként az itteni ápolók tavaly kollektív főigazgatói dicséretet kaptak.

Az intézmény orvosigazgatója, Bakos Gáborné lapunknak elmondta: a makói kórház évente ötven-hatvan millió forintot fordíthat műszerbeszerzésre, ez a mostani azonban tulajdonképpen ezen a kereten felül történt. További újakra, például ágy melletti mobil ultrahang-berendezésekre és digitalizáló készülékre is – pályáznak minden lehetséges helyre. A mostani siker egyébként Baráth Lajos főigazgató közbenjárásának köszönhető, a makói kórház ugyanis – az igazgatóváltás tavalyi bonyodalmai miatt – lemaradt a kiírásról, az intézmény új vezetője azonban felkereste a minisztert és az ő jóváhagyásával kerülhetett be az elbírálandó anyagok közé utólag a makóiak pályázata.

Ennek köszönhető, hogy a megyei működtetésű intézmény megszerezhetett ötvenmilliót a tízmilliárdos országos keretből. A kórház éppen a közelmúltban nyújtotta be legutóbbi, százhetvenmilliós pályázatát: ennek révén az épületegyüttes energetikai rendszerét szeretnék korszerűsíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezen a nyáron megújul a makói fürdő

A makói termál- és gyógyfürdő területe a kétszeresére nő, és nyitott, illetve fedett… Tovább olvasom