Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Újraindítják a nagylaki kendergyárat

Nagylak - Ha minden engedély megérkezik, jövőre újraindulhat a termelés a nagylaki kendergyárban, amely 2009-ben zárt be. Az új tulajdonosok nem szakmabeliek, de nagyon lelkesek, az egész falu drukkol nekik. Most úgy fest, a kereslettel nem lesz gond.
A nagylaki kendergyár azért állt le 2009-ben, mert az áramszolgáltató hitelbe nem adott több energiát. A céget felszámolták, szakmai befektető nem jelentkezett. Megtörténhetett volna, hogy a gépeket vasnak adják el, az épületeket lebontják, a helyüket fölszántják. Mégsem így alakult.

– Én és tulajdonostársam a jog és a pénzügy világából érkeztünk. Vállalom, hogy részben érzelmi döntést hoztam, amikor belevágtam, és együtt megvettük az üzemet, amely olyan, mint egy időkapszula – mondja a szegedi Nagy László. Feleségével, Czékus Ibolyával együtt iparos családban nőttek föl, így természetes számukra a vállalkozás, és az az igény, hogy létrehozzanak valami kézzelfoghatót. Cégük, a Kender-Kötelék Kft. 2013 februárjában került birtokon belül.

Helybeliek újították fel a gépeket. Nagylakon mindenki kötődik a gyárhoz. FotóK: Karnok Csaba
Helybeliek újították fel a gépeket. Nagylakon mindenki kötődik a gyárhoz. FotóK: Karnok Csaba

– Rettenetes állapotok uralkodtak, ki kellett takarítani, és elvégezni a 15-20 éve esedékes felújításokat, tetőt javítani, foltozni, bitumenezni – sorolja Nagy László. – Át kellett nézni, mi az, ami még használható. A pozdorjalaprészleg gépeit az ezredfordulón a MÉH-be vitték, a fonal- és zsineggyártás azonban újraindítható. Mindent lentről kellett kezdeni: egy kártológépben egymillió tű van, kértem 200 ezer darabra árajánlatot, 750 ezer forintért kapok, Németországból. A teljes tűcsere egy gépben 3-4 millióba kerül. Elvégeztük, amit kell, most a tesztelés folyik. Talán furcsán hangzik, de ez az üzem a gépei, adottságai és a közelben meglévő tudás révén egyedülálló a világon. Másutt kenderből már nem készítenek ilyen termékeket, pedig igény lenne rá: mióta a szakma tudja, hogy mit szeretnénk, naponta kapom az érdeklődő e-maileket a világ minden tájáról. Papíron az látszik, hogy nem tudunk annyit gyártani, hogy ne legyen rá vevő. A textilesek szerint évente 80 százalékkal bővül a piacon a kereslet, és nem tudják kielégíteni. Az engedélyekre várunk csak, úgy tervezzük, a jövő év elején indulhatunk. Aztán majd egy év múlva megmondom, hogy naivak voltunk, vagy jó helyre fektettük be a pénzünket. Az indulással nem lesz probléma, elődeink itt hagytak nekünk 2000 tonna alapanyagot, ennek egy része használható.

Nagy László a gyár egyik tulajdonosa. Úgy tervezi, 2015 elején indulhat a termelés. Fotó: DM
Nagy László a gyár egyik tulajdonosa. Úgy tervezi, 2015 elején indulhat a termelés. Fotó: DM

A kft. gondoskodik az utánpótlásról: tavaly 7 hektáron termelt kendert, idén 33 hektáron. Bár a környékbeli gazdák tudják, ez hogyan megy, az akáckeménységű, olykor három-négy méter magas növény betakarításához komoly gépesítés kell.

Az ipari kender feldolgozása és termesztése nem csak Csongrád megyéből tűnt el az utóbbi évtizedekben. A hatvanas évek vége óta másutt sem fejlődött a technológia – miközben a rekreációs célú, magyarán drognak használt kenderfajtákra volt pénz. Nagy szerencse, hogy a természetes anyagok reneszánsza elkezdődött, és hogy az USA-ban felfedezték ennek a nem pszichoaktív kendernek a gyógyhatását, ez is növelte az érdeklődést az iparág iránt.

Fotó: DM
Fotó: DM

Nagylakon mindenki kötődik a gyárhoz, a polgármesternek, Gyarmati Andrásnak is ez volt az első munkahelye, így ő is drukkol az üzemnek. Az újraindításon dolgozó stábból csak ketten mezőhegyesiek, a többi helyi. A kft. úgy számol, egy műszakban 15-20 emberrel kezdődhet a termelés, és meglátják, növelhető lesz-e ez a létszám.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjt a Fidesz és a Fidelitas

Közös, december 19-éig tartó karácsonyi adománygyűjtést indít a Fidesz és a Fidelitas makói szervezete – tájékoztatta lapunkat Nagy Dániel, a Fidelitas helyi elnöke. Tovább olvasom