Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Üzembe állt a magyar-román gázvezeték Csanádpalotán

Csanádpalota - Az Arad-Szeged összekötő földgázvezeték ünnepélyes átadása kapcsán Csanádpalotára látogatott Orbán Viktor magyar és Emil Boc román miniszterelnök.

15:50 Orbán Viktor Emil Bockal közösen megnyitotta, s ezzel átadta a magyar-román közös gázvezetéket.

15:43 "Az uniós energiapolitika megvalósításában nélkülözhetetlenek a PPP-projektben megvalósított megoldások" - húzta alá Öttinger, aki azt is elmondta, novemberben fogja tárgyalni Brüsszel azokat az energiapolitika megoldásokat, amelyek az elkövetkező két évtizedre meghatározzák majd az egész Unió energiapolitikáját.

15:40 Boc beszéde végén üdvözölte valamennyi a projekt megvalósítáásban szereplő személy munkáját. Majd Günther Öttingernek adta át a pódiumot, aki az előtte szólóakhoz hasonlóan köszöntötte a résztvevőket.

15:38 - Ez a vezeték biztosítja a régió energiabiztonságát, emellett a román gáz versenyképessége szempontjából is fontos volt a megépülése - tette hozzá Emil Boc, majd megköszönte az EERP anyagi támogatását.

15:33 Orbán után Emil Boc lép a pódiumhoz. "Ez a projekt világosan igazolja a két kormány sikeres együttműködését, s azt mutatja az Uniónak, képesek vagyunk együtt dolgozni" - kezdte a beszédét a román miniszterelnök.

Üzembe állt a magyar-román gázvezeték Csanádpalotán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

15:32 "A pénzügyi válság előtt ez a térség, ez a régió volt a legversenyképesebb, legjobban növekedő térség. Az Uniónak érdeke, hogy ez újra így legyen" - jegyezte meg Orbán, aki azt is elmondta, az is világos, bőven van még teendő e tekintetben. "Magyarország minden olyan megoldásban érdekelt, amely különböző energiaszállítási utak megvalósításáról szól. Minden tűzben tartunk legalább egy vasat, és ez így van jól" - mondta a miniszterelnök.

15:30 - Kevesebb, és meggyőzőbb szimbólum lehet a jövőbeni közös együttműködéseknek, mint egy ilyen gázvezeték. Ez ugyanis acélba, betonba öntött valóság, nem homályos ígéretek, szavak - húzta alá a magyar miniszterelnök.

15:26 Hernádi után Orbán Viktor lép a pulpitusra, aki bevallja, sosem csinált még ilyet: "gázvezetéket még nem adtam át" - mondta Orbán,aki angolul is köszöntötte Emil Bocot és Günther Öttingert.

15:24 - A gáznak gázzal kell versenyeznie, ekkor jár majd jól a fogyasztó. Azon dolgozunk, hogy ez legyen a térségben az általános. Ezért tartjuk fontosnak, hogy újabb államok közötti vezetékek épüljenek - tette hozzá Hernádi Zsolt.

15:20 - Tizenöt év kellett ahhoz, hogy egy ilyen vezeték megépülhessen, s most Hernádi bízik abban, hogy a következő hasonló vezeték átadására, üzembe helyezésére ne kelljen újabb tizenöt évet várni - mondta a MOL-elnök. Szerinte ez volt az első lépés a regionális piacok kialakításához.

Üzembe állt a magyar-román gázvezeték Csanádpalotán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

15:18 Megérkezett a két miniszterelnök. Orbán Viktort mások mellett elkísérte szóvivője, Szijjártó Péter is, s itt van a térség fideszes országgyűlési képviselője, Mágori Józsefné. Hernádi Zsolt, a MOL elnöke köszönti a vendégeket.

15:15 A vezeték építése 33,3 millió euróba ekorült az FGSZ-nek, ebből az Európai Unió Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Programja (EERP) 17 millió eurót állt.

15:03 Az összekötő vezeték az első kézzel fogható lépés egy valódi, regionális infrastruktúra platform megteremtésére - áll a kiadott sajtóanyagban. Ez azt jelenti: a régió gázpiacainak egymástól való elzártsága megszűnt. A korábbi nemzeti gázpiacok helyzete, szerepe megváltozik. A magyar-román vezetékhez hasonló lépésre készül hazánk Horvátországgal közösen: egy ottani gázvezeték építése is folyamatban van már, sőt elkészült egy-egy megvalósíthatósági tanulmány a magyar-szlovák (itt Vecsés és Velky Kris között lenne egy 100 kilométeres vezeték) és a magyar-szlovén összeköttetésről is.

14:56 A hazai szakasz kivitelezési munkái 2009 májusában kezdődtek meg. December végére elkészült az Algyő-Csanádpalota vezetékszakasz, valamint legyártották a mintegy 150 méteres határkeresztező szakasz csőelemeit is. Gyakorlatilag a vezetékből ez a darab van a föld felett. Az ünnepség részeként az ezen található vaskerék megtekerésével állítja üzembe a vezetéket a két miniszterelnök. A keresztezéshez szükséges kormányközi megállapodást 2010. május 12-én írták alá, így júliusban ennek a szakasznak az építése is befejeződhetett. A sikeres műszaki átadást és átvételt követően július 29-én megkezdődött az egész rendszer próbaüzeme.

Üzembe állt a magyar-román gázvezeték Csanádpalotán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

14:48 A két miniszterelnök még útban van Csanádpalotára. Addig érdekességképpen néhány alapadat a gázvezetékről. A románniai hossza 61 kilométer, a hazai 47. Az FGSZ román partnere a vállalkozásban a transgaz. A vezeték teljesítménye 1,75 milliárd köbméter éves szinten, napi csúcskapacitása 4,8 millió köbméter.

14:37 Kezdésként Zsuga János vezérigazgató, a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) igazgatóságának elnöke bemutatta a csanádpalotai üzemet. Elmondta, a telep teljesen automata, emberi beavatkozás nélkül működik, és megfelelő a legszigorúbb ágazati biztonsági előírásoknak.

Korábban írtuk:

Ünnepélyes keretek között az Arad–Szeged összekötő földgázvezeték Csanádpalotán.

A rendezvényen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Emil Boc, Románia miniszterelnöke és Günther Öttinger, az EU energiaügyi biztosa hivatalosan felavatja a Kelet-Közép-Európa történetében mérföldkőnek számító beruházást.

A projekt kivitelezői a magyarországi és romániai földgázszállító vállalatok, az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Transgaz S.A., az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program (EEPR) társfinanszírozásában.

Mint korábban megírtuk, a vezeték megépítéséről már több mint 10 éve tárgyaltak a felek. A Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román Transgaz végül 2008 nyarán kötött megállapodást a két ország nagynyomású földgázszállító rendszereinek összekapcsolásáról.

A 109 kilométer hosszú vezetékből 62 kilométer Románia területén halad Horiétól Csanádpalotáig, és ezen a két állomáson kapcsolódik az országos rendszerekre. Kapacitása 4,4 milliárd köbméter évente. A vezeték egyébként már július óta üzemképes.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. szentmiki 2010. október 16. 12:58
  „33. tudsz olvasni ,esetleg az értelmezéssel vagy az értelmeddel van gáz?”
 • 33. rozator 2010. október 15. 17:35
  „Tehát ez a beruházás az uj kormány gyümólcse? Májusban kezdték a tárgyalásokat, az engedélyeket, a fedezet biztosítását, a tervezést, a megvalósítást???? A törpe átadta: ennyi!( jól áll neki a sárga)”
 • 32. jozko 2010. október 15. 10:04
  „Lehetőség-csappal a román oldalon, csappal a magyar oldalon!
  Csak tényleges "baráti " együttműködés esetén lesz nyitva mindkét csap!
  És csak akkor ér valamit a csővezeték!

  Reméljük, soha nem lesz ok arra, hogy elzárják bármelyiket!”
 • 31. kispacni 2010. október 15. 09:26
  „bo.
  Emil Boc tényleg hülye, de nem azért mert alacsony :-)”
 • 30. bo 2010. október 15. 08:48
  „A román góré alacsonyabb a Viktorunknál! Az milyen hülye lehet!? A királynak meg valaki megmondhatná, hogy gusztustalan dolog az a zsebre tett kéz!”
 • 29. Jege$maci 2010. október 15. 06:45
  „4. SzabóImre
  Tisztelt Délmagyaros Úr!
  Csanádpalota tényleg közel van az országhatárhoz, de az még MAGYARORSZÁG. Ezt abból is tudom, mert szoktam arra menni, és eddig még nem kértek sosem útlevelet. Vagyis azon állításuk, hogy romániai szakaszon megy Csanádpalotáig a gáz,az gáz...
  Miért kell már a sajtónak is kiárúsítani kicsiny hazánkat?
  Esetleg szükségük lenne egy kommunikációs tréningre?”
 • 28. kispacni 2010. október 14. 21:49
  „1 "jó lenne még átvenni a román árakat is a gáz mellé."

  Biztos vagy ebbe ? Romániában egy köbméter lakóssági gáz ára: 2,417 RON+ÁFA

  Egy RON kb 70 HUF.
  Ergo Romániában a gáz ára durván 170 ft +ÁFA”
 • 27. Mignon 2010. október 14. 21:24
  „A fejvedösisakok szineinek (feher, kek, sarga vagy piros)
  fontos jelentösege van munkavegzes közben!

  De, hogy is jövök ahhoz, hogy
  külföldröl osszam az eszt...?”
 • 26. Teo 2010. október 14. 21:08
  „Szépek ezek a nyakkendősök a sárga munkavédelmi sapkában. :)
  Ha már munkaterűlet, és kötelező hordaniuk, akkor talán bakancsot és olaj álló munkaruhát is kellene felvenniük.”
 • 25. scott1 2010. október 14. 20:42
  „Többen voltunk közel 800 ezerrel és az ország 2/3-án be se volt kötve a gáz... Szerintem a fagyűjtésnél vannak jobb megoldások is, de van még jó pár évtizedünk, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást.”
 • 24. Mignon 2010. október 14. 20:31
  „Ugye, az "allamhatar" nemcsak egy felfestett "csik" az aszfalton?
  Az allamhatar, gyakorlatilag egy geometrikusan bemert vonal, amely a földalattol,
  a földfelszinen keresztül az egig tart!

  Nos, az 1970-es evek elejen irt a Delmagyar egy cikket, hogy a romaniai olaj-kutfurok
  Ferencszallasnal Romaniabol, nem "függölegesen" furnak olaj utan, hanem

  "sregen", atfurtak Ferencszallas ala,
  onnan szipolyozzak az olajat...

  Na!

  Nekem sem kellett több!

  jelentkeztem a Stefanian a Delmagyar Szerkesztösegeben ehhez irott cikkemmel!

  Ugy kirugtak, hogy az USA-ig meg sem alltam...!

  :)))))”
 • 23. juvefan 2010. október 14. 20:28
  „Na!Orbánnak mi köze van ehhez!Nézzétek már a fejét!Most is arra gondol,hogy mi legyen a következő amit elvegyen az emberektől.Szégyenteljes!”
 • 22. papsajt 2010. október 14. 20:23
  „Persze . De miért is jó, hogy mi ölünk pénzt bele, hogy a románoknak tudjunk gázt adni?
  MERT ez csak oda szállít!

  "18. hozzászólás majdénmegmondom 2010.10.14. 19:42

  Mindennek örülni kell ami az infrastruktúrát fejleszti."”
 • 21. bütyök 2010. október 14. 20:22
  „ember! a magyar gáz,az nem jó. eekőő adni,azt jópézé vásárolni külföldről benzint,meg gázt.azt az a tuti.”
 • 20. Mignon 2010. október 14. 20:20
  „19.

  Tudom, a "kor" es a technika.

  Megis, erdekesnek talalom hozzaszolasodat.

  Igaz, az energia felhasznalas nem volt olyan fokon mint ma,
  de, (!)

  majdnem 1 millioval többen is voltunk magyarok...!

  Vagy!
  Gyüjtsünk fat a Makkoserdöben?”
 • 19. scott1 2010. október 14. 19:53
  „17!
  Magyarország gázfogyasztása 70-90 millió köbméter egy átlagos téli napon, ebből 40 millió köbmétert fedez az import... 45 éve mennyi volt a napi gázfogyasztás 1-5 millió??? Ennyi erővel feltehetnéd a kérdést minek Szeged és Pest között vasút, autópálya és főút is amikor 200 éve egy földút is elég volt...”
 • 18. majdénmegmondom 2010. október 14. 19:42
  „Mindennek örülni kell ami az infrastruktúrát fejleszti.”
 • 17. Mignon 2010. október 14. 19:27
  „Nabucco ide vagy oda.
  Az eszaki vonal a Nordsee-n is.

  Felölem vezethetik, ahonnan akarjak,
  Ugy is milliardokba fog kerülni.

  Nade!

  A mi algyöi olaj-,es gazmezönk mar nincs?

  Gyerekkoromban, 45-eve setaltam Szeged es Algyö között, mert szerelmes voltam egy algyöi lanyba.

  Na, akkor lattam, hogy jobbra-balra csak langoltak a kutak tornyai!!

  Ugy vilagitottak, hogy bevilagitottak az ejszakat!

  Mint a Majus 1-ei faklyas felvonulas Eszak-Koreaban.”
 • 16. scott1 2010. október 14. 19:12
  „7!
  "a vezeték megépítéséről már több mint 10 éve tárgyaltak a felek..." - számolj :)))
  A Te általad emlegetett vezeték a Déli áramlat, ami az orosz vezetés és Gy. Ferenc megegyezése alapján épült volna meg (gyorsan céget is alapított rá:) de ez szembe ment volna az EU-s fejlesztési tervekkel (Nabucco), aminek segítségével Európa orosz gázfüggőségét akarják csökkenteni...”
 • 15. Mignon 2010. október 14. 19:09
  „8.

  Az Öttinger weiss Bier egy hülye sör.

  A cikkhez:

  Magyarorszag gazellatasat Romanian keresztül tekintve, egy kicsit "szkepsis" vagyok...
  Delröl.

  Eszakrol,
  mar megint.

  Ez, mindeg : "függöseg".

  Igen.

  De, mi van a mi kiaknazhatatlan algyöi olaj es gazmezöinkkel...?

  En, meg 40-eve ugy tanultam a Gutenberg All. Alt. Iskolaban,
  hogy nekünk nincs gondunk az olajjal es a gazzal.
  Ezert is epült a Roosevelt teren az "Olajosok haza", es az "Olajbanyasz ter" Tarjanban!

  Tanacstalan vagyok.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békülne a Bükki Bánya

19 makói ember veszti el az állását, ha a makói önkormányzat nem velük építtet utat, járdát – érvel a Bükki Bánya Kft. Makó szeptember elején szerződést bontott a céggel. Tovább olvasom