Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

40 év után újra a legmagasabb osztályba vágynak a szegedi sakkozók

A nagy hagyományokkal bíró, ám az utóbbi évtizedekben csak az utánpótlás nevelésben jeleskedő Maróczy Géza SE szegedi sakk egyesület vezetőinek feltett szándéka: újra visszakerülnek az NB I-be.
Hihetetlen, de hosszabb ideje böjtöl a szegedi sakkélet, mint a magyar labdarúgó válogatott, arra várakozva, hogy ismét a legjobbak között szerepeljen. Aranylábúink legutóbb 1986-ban, Mexikóban jutottak szóhoz nagy világeseményen, a szegedi sakkozók pedig ennél is régebben, 1971-ben indulhattak utoljára a legmagasabb osztályban. Egy olyan városban, ahol Lékó Péter, Adorján András vagy éppen Papp Petra öregbítette a sportág jó hírét.

40 év után újra a legmagasabb osztályba vágynak a szegedi sakkozók - GALÉRIA

Kollégiumból szállodába?

A csapat a hazai mérkőzéseit a Károlyi kollégiumban játssza, a tanulószobákat kapják meg a partikra. A vezetők több szegedi szállodával is tárgyalásban állnak, szeretnék impozánsabb körülmények között fogadni az ellenfeleiket.

 
- Egyszer már nagyon közel jártunk a célunkhoz. Éppen Lékó Péterrel és Adorjánnal az első két táblán megnyerte a Szeged az 1997/98-as évadban az NB I/B-t, ám a főszponzor nem tudta vállalni a további támogatást, így a csapat nem nevezett a következő idényben a legmagasabb osztályba - elevenítette fel a múltat Kopasz Róbert, aki 3 éve tölti be az egyesület ügyvezető elnöki tisztségét és emellett az NB I/B-s bajnokságban hamarosan rajtoló szegediek első táblása is.

Az egyesülethez közel 50 fő tartozik, a különböző bajnokságokban négy csapatot is indítanak. Az elmúlt évtizedekben főleg az utánpótlás nevelésre fektették a hangsúlyt. A tavalyi tanévben négy szegedi és az algyői általános iskolában is heti rendszerességgel tartottak sakk foglalkozásokat. Sakktáborokat szerveztek Szeged mellett a szerbiai Zentán is.

40 év után újra a legmagasabb osztályba vágynak a szegedi sakkozók - GALÉRIA

- Az általános iskolai foglalkozások mellett közel 10 éve működtetjük a regionális sakkiskolánkat, amely a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását is élvezi. Idén szeptember 27-én indul az Agórában a Dél-Alföldi Regionális Sakkiskola, ahová kezdőket és haladókat is várunk - árulta el az ügyvezető elnök.

A szegedi csapatvezető víziójában az első osztályban szereplő szegedi egyesület szerepel. - Úgy álmodunk, hogy közben igyekszünk is tenni azért, hogy újra a legmagasabb szinten játszhassunk. Négy korábbi szegedi játékost is visszahívtunk a klubhoz, velük reális cél lehet az október 12-én kezdődő másodosztályú bajnokság megnyerése - jelentette ki határozottan.

Miért a sakk?

Pedagógusok és pszichológusok által ma már egyaránt elismert, sőt hangoztatott tény a sakk pozitív jellemformáló hatása a gyerekekre. Az ősi játék egyértelműen fejleszti a memóriát, a kreativitást, a problémafelismerő- és megoldó képességeket, a koncentrációt, sportbeli vonatkozásai miatt pedig képessé tesz a vereség és kudarc elviselésére, feldolgozására, illetve arra, hogy a sikertelenség okát mindig önmagunkban kell keresnünk. Ezt felismerve ma már a világ több országában is választható tantárgy a sakk az iskolákban, több helyen pedig külön sakkakadémiák is működnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második, harmadik vonal – pályán a megyei csapatok

Peches vereség, minden kezdet nehéz, majdnem bevették a várat, Szolnokon nyertek, otthon kikaptak,… Tovább olvasom