Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A jövő reménysége: Birkás Balázs, az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged 18 éves, kétszeres ifjúsági világbajnok kajakosa, Birkás Balázs az egyik nap délután még a felnőtt- Európa-bajnokságon, a csehországi Racicében versenyez, másnap reggel pedig már jelenése van Szegeden - magyarból érettségizik.
Május 1–3-án a csehországi Racicében, május 4-én reggel 8-kor pedig már Szegeden van jelenése az EDF DÉMÁSZ-Szeged kétszeres világbajnok kajakosának, Birkás Balázsnak. A távolság 750 kilométer, nagyjából hét óra hossza.

– Ahogy vasárnap délután vége a futamnak, kocsiba pattanok, és indulok haza. Lehet, hogy egyesületi busszal jövök, illetve egy másik verzió szerint a szövetségi busszal, hiszen rajtam kívül mások is érettségiznek majd. A magyartanárom annyit kért, hogy legyek ott reggel 8-kor, és ne késsek. Szerencsém, hogy magyarból kell érettségiznem, mert például a matektól jobban félnék a fáradtság és a dekoncentráltság miatt. Ha valamit nem tudok, akkor végszükség esetén viszek tanulnivalót Racicébe, de ez egy felnőtt-Eb, és ennek megfelelően is kell hozzáállni – vélte Birkás.

A fiatal kajakos az utánpótlásközegből hirtelen a felnőttek világában találta magát.

Birkás Balázs. Fotó: DM
Birkás Balázs. Fotó: DM

– Sok mindent nem éltem még át, amit a nagyok. Egyvalamit tudunk mi, fiatalok is: versenyezni. Az évek alatt nekünk is komoly válogatóink voltak, szinte ugyanazokon a viadalokon álltunk rajthoz együtt a felnőttekkel, mint ők. Hogy nekem ki a példaképem? A volt edzőm, Almási Gergely. Nem volt olimpiai bajnok, de amit képvisel mint edző és mint ember, amit átadott nekünk, az tiszteletet parancsol – jegyezte meg Birkás.

A szegedi sportoló igen komoly sikereket ért el eddig, az idei éve pedig nagyon komoly feladatokat rejt.

– A nővérem vitt le a vízitelepre, 12 éves sem voltam. Hálás vagyok ezért neki. Idén az U23-as vb a cél akár párosban, akár egyesben, netán mindkettőben. Ennél megvalósíthatóbb terv az U23-as Eb Romániában: közel van, és a család is a helyszínen láthat. A vb-szerepléshez jó forma, időzítés és szerencse is kell. A távolabbi cél? Egyelőre csak 2016-ra gondolhatok. Vannak tervek, amelyekbe az iskolaválasztás is közbeszólhat, hiszen felvételizek a szegedi mérnöki karra – tette hozzá végül a kajakos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton lesz a Forever-kupa

Magyarország legnagyobb amatőr kispályás futballtornája, a Forever-kupa Szegedre érkezik. Tovább olvasom