Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A világelitbe vágynak a tollaslabdázók

Három szinten, gúlaszerű felépítéssel működik Szegeden a Goodwill Pharma Tisza Tollas SE. Már közel százan járnak rendszeresen tollasozni a Squash Club Szabadidőközpontba, ahol a tömegsport mellett nemzetközi szinten is sikeres versenyzőket nevelnek.
Elég megnézni a férfi párosok londoni olimpiai fináléját ahhoz, hogy valaki megszeresse a tollaslabdát, vagy ahogy a világon mindenhol hívják, a badmintont. Szinte hihetetlen, de a labda egy erősebb ütésnél elérheti a 300 kilométeres óránkénti sebességet, amellyel a sportág a Forma–1-es autóversenyek mellett az egyik leggyorsabb a világon.

Nem csoda tehát, hogy népszerű a játék, Szegeden is egyre többen járnak edzésre a Kenyérgyári úti Squash Club Szabadidőközpontba. A Goodwill Pharma Tisza Tollas SE-nél három kategóriában zajlik a munka, vannak az amatőrök, a versenyzők és azok a topjátékosok, akik külföldi tornákra járnak, erre pedig heti öt edzéssel készülnek.

– A gúlaszerű felépítés egyre jobban látszik a klubnál, ezen dolgoztunk az elmúlt esztendőben, ez tűztük ki célnak tavaly – mondta Englert István, akit négyszer választottak meg az év magyar tollaslabdázójának (1975, 1980, 1981, 1983), és tavaly november óta tölti be a klub vezetőedzői posztját. – Az amatőröknél már legalább nyolcvanan vagyunk, az ötven gyermek mellett harminc felnőtt is rendszeresen sportol. A versenyzői kategóriába körülbelül tízen tartoznak, ők belföldön bizonyíthatnak, és van egy hat-hét fős elitréteg, amely még nemzetközi szinten is sokra viheti – árulta el. Utóbbi kategóriába az ország egyik legjobb tollaslabdatermét felépítő, a Squash Club Szabadidőközpontot vezető Pápai Miklós gyermekei, Balázs és Bálint mellett beletartozik a Haász SZUE úszóedzőjének, Gellért Gábornak a kisfia, Benedek, valamint Káity Sára, Kajtár Panna, Boda Boglárka és Pápai Violetta is.

A világelitbe vágynak a tollaslabdázók. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Verseny Szlovéniában

Ahogy cikkünkben is szerepel, nagyon fontos a szegedi tollaslabdázók számára a nemzetközi szereplés. Éppen emiatt a Goodwill Pharma Tisza Tollas SE topversenyzői Englert István vezetésével csütörtökön elutaztak Szlovéniába, ahol egy nagy nemzetközi viadalon vesznek részt a hétvégén.

A klubmodell hosszú távú célja egyértelműen az, hogy sikerüljön olimpikonokat nevelni. Ez nemcsak azért nehéz, mert a sportágat legalább negyven országban űzik komoly szinten a világon – leginkább Kínában népszerű, ők nyerték mind az öt aranyérmet Londonban –, hanem azért is, mert nem könnyű biztosítani a gyermekek számára a fejlődés feltételeit. Emiatt folyamatosan külföldi versenyekre járnak, igyekeznek tartani a lépést az európai elittel – sikeresen.

– Szerencsére Szegeden minden feltétel adott ahhoz, hogy a megfelelő munkát elvégezzük, hogy mást ne mondjak, olyan parketta került a terembe, amely a legkevésbé károsítja az ízületeket. Emellett az anyagi háttér is biztosított, és a gyermekek is alázatosan dolgoznak – ebből a három összetevőből lehetőség van arra, hogy nagyon messzire jussanak a szegedi tollaslabdázók – tette hozzá Englert István.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2013. október 18. 23:13
    „a tollaslabdának két nagy hibája van. Az egyik, hogy jó eredmény eléréséhez rendkívül sokat kell dolgozni, a másik, hogy amikor már jól játszol, úgy tünik, hogy csak egy-két lépés Ide-oda, mi ebben a nehéz...Sok sikert minden szegedi tollaslabdásnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tour de France - Elhunyt a szökési csúcstartó

Kilencvenhat éves korában elhunyt Albert Bourlon, aki a Tour de France kerékpáros körverseny… Tovább olvasom