Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az Eb az utolsó esély a szegedi súlyemelőnek

Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés SK súlyemelője szerint nem csupán rajta múlik, hogy a római Európa-bajnokságon kivívja-e a pekingi olimpiai részvételt. A 21 éves sportoló azonban bízik abban, hogy feledtetni tudja a tavalyi vb-kisiklást.
Tavaly a thaiföldi Chiang Maiban megrendezett világbajnokság nagyon jól kezdődött Nagy Péternek, a Szegedi Lelkesedés SK nehézsúlyú súlyemelőjének. A 21 éves versenyző az első gyakorlatával 173 kg-ra javította az egyéni csúcsát. Aztán a lökésben már a kezdő súly megoldhatatlan feladat elé állította, s ezzel kiesett a versenyből. Pedig az Európa-bajnokságon egyéni csúcsot (376 kg) javítva a nyolcadik helyen végzett.

Nagy Péter még nem mondott le az olimpiai szereplésről Fotó: Segesvári Csaba

– Thaiföldön derült ki, hogy a júniusi műtét (porckorongsérv és kopás) miatti kiesést nem sikerült bepótolnom. Sajnos még mindig járok gyógytornára – magyarázza a kitűnő szegedi súlyemelő, akit éppen tanulás közben faggattunk.

Azt már Ördögh Istvántól, a Lelkesedés SK szakosztályvezetőjétől tudtuk meg, hogy még az elmúlt év végén sikerült a lökésben bekövetkezett vb-rövidzárlatot feledtetni, hiszen a csehországi Havirovban megrendezett öt nemzet 12 súlyemelőjének lökőversenyében 202,5 kg-mal (az egyéni csúcsa 204 kg) 5. lett (a sorrendet a testsúly és az elért eredmény szorzója alapján állapították meg).

Nagy Péter másodéves levelezős hallgató a jogtudományi karon. Éppen ma rugaszkodik neki az ötödik vizsgájának. Ezért társaival ellentétben nem Tatán, az edzőteremben gyűri magát, hanem itthon a jogtudomány világában igyekszik eligazodni.

Ördögh: Ötven százalék esély

Ördögh István, a klub szakosztályvezetője Nagy Pétert fejlődőképesnek tartja, s ötven százalék esélyt ad arra, hogy hazánkat képviselje a pekingi ötkarikás játékokon. A sportvezető szakember egyébként most is azt hangsúlyozta, hogy versenyzőjük mindig csak tiszta eszközökkel készül fel. Véleménye szerint éppen ezért a sportág egyik legnagyobb reménysége Nagy Péter, s ha egyetlen magyar súlyemelő indulója lehet az olimpiának, akkor arra a legnagyobb eséllyel a szegedi versenyző pályázhat.  
– Nem elég, hogy teljes intenzitással tanulok, elkapott a vírus is, ezért néhány napot kénytelen vagyok kihagyni – árulta el a válogatott sportoló.
– Abban bízom, a kiesett munkát rövid idő alatt pótolni tudom, hiszen április végén Rómában rendezik az Európa-bajnokságot.

A kontinensviadal egyben az utolsó kvalifikációs lehetőség az olimpiára. Ahhoz azonban, hogy magyar súlyemelő is indulhasson az ötkarikás játékokon, a magyar válogatottnak a pontversenyben az első öt között kell végeznie. Természetesen nemcsak az érintettet, hanem Oláh Imre edző mellett a klubvezetést is az a kérdés foglalkoztatja: vajon mennyi esélye van a szegedi súlyemelőnek a pekingi indulásra?

– Minden vágyam a részvétel. Azonban a társaknak is mindent el kell követniük az Eb-n, hogy indulási kvótát szerezzünk. Az edzőmmel együtt képesnek tartom magam az egyéni csúcsjavításra, hogy az idén elérjem a 380 kg-ot. Február harmadikán Tatán megkezdem az intenzív felkészülést a kontinensviadalra. Az Eb előtt Szombathelyen a Savaria-kupán kiderül, hogy egyáltalán a szövetségi kapitány figyelembe vesz-e a csapat-összeállításban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh András maradt a női szövetségi kapitány

A Magyar Kézilabda-szövetség elnöksége megerősítette a női szövetségi kapitányt, Németh Andrást. A… Tovább olvasom