Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Botond SE: ahol bárki megtalálja a számítását

Szeged - Megyei utánpótlásklubokról szóló sorozatunkban ezúttal a szegedi Botond SE-t mutatjuk be, amely a karate wado-ryu szakágában tevékenykedik.
A Magyarországi Wado Karate Szövetség hat megyében és a fővárosban összesen 26 dojóból áll. És ennek a hálózatnak az egyik népes bázisa a szegedi Botond SE.

– Budapestről 1989-be kerültem Szegedre, onnantól van wado-ryu a városban – emlékezett vissza a kezdetekre Erdei Csaba, a klub edzője, aki elmondta: az egyesület a Botond nevet 2005-ben egyrészt a mondai hősről, másrészt pedig a negyedik gyermekéről kapta. – Különlegesség, hogy az egyesület foglalkozott a fogyatékosokkal is, és ugyan erre már nincs meg az anyagi keret, de akik megmaradtak, azok integrálódtak a meglévő csoportokba. Ami pedig a létszámot illeti: nagyjából 120-130 a regisztrált tagunk, ennek kétharmada rendszeres edzésre járó.

Népes csoport: a szegedi Botond SE csapata. Fotó: DM/DV
Népes csoport: a szegedi Botond SE csapata. Fotó: DM/DV

Edzések

A Botond SE a következő helyeken és időpontokban tartja edzéseit, Szeged, Rókus II. számú iskola: hétfő, szerda és péntek 17.30-tól; Tápé, Bálint Sándor tagiskola: kedd és csütörtök 16.45-től.

A wado-ryu a négy legjelentősebb tradicionális karatestílus egyike, alapítója a japán Otsuka Hironori, aki még kilencvenéves kora felett is edzést tartott – ebből is látszik, bárki űzheti a karate ezen stílusát.

– A wado-ryu a nyolcvanas évek elején „érkezett" Magyarországra, és immár versenyszabályok szerint rendeznek benne viadalokat. Tömegsport, versenysport, önvédelem, illetve harcművészet is, azaz ebből a széles spektrumból bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. A legfiatalabb tanítvány ötéves, a legidősebb pedig ötven fölötti – mondta Erdei Csaba, aki kiemelt öt, világbajnoki versenyzőt is: ilyen Kun Vivien, aki volt már világbajnok, aztán Demcsák Gabriella, Miklós Fanni, Erdeiné Domonkos Anikó és Kun Bertold.

Szeged fontos állomás lesz az idei naptárban is. A jövő hét végén például kétnapos instruktori szemináriumot tart Rostás Tibor 6. danos stílusvezető, a wado karate magyarországi vezetője, míg március végén szintén Szegeden vendégeskedik a szövetség főinstruktora, az ausztriai Linzben élő Kando Shibamori.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futnak, kondiznak, koriznak a görkorisok

Futással, kondizással készülnek a Szegedi Tornádó Team görkorcsolyásai az idei versenyszezonra. Tovább olvasom