Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Forgács Dávid: megéri a sok lemondás

Tíz nap pihenőt kapott klubjától, az olasz Atalantától a szegedi labdarúgó, Forgács Dávid (19), aki az ősz elején megsérült, majd sok-sok munkával eljutott egy kupameccs erejéig a Serie A-ban szereplő felnőttcsapat kispadjáig is.
Bár a meghívás ellenére nem tudott eljönni, mégis küldött búcsúemléket a 28. Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna gálájára az ezen az eseményen visszavonuló Bubori Kornélnak Forgács Dávid (19), az olasz Atalanta Primavera, azaz az U19-es korosztályban szereplő játékosa.

– Személyesen nem, de névről ismertem Kornélt. Édesapám éppen ott volt, amikor megsérült, és innen jött az ötlet, hogy ha már nem tudok ott lenni a gálameccsén, akkor legalább egy kis kedvességet küldök neki. Az Atalanta ilyen szempontból együttműködő – mondta a Bergamóban az ötödik idényét töltő Forgács.

Kecskés is játszott

Az olasz Atalanta másik Csongrád megyei származású játékosa, a hódmezővásárhelyi Kecskés Ákos szintén rendszeres játéklehetőséget kapott a Primavera-csapatban. A 19. életévét január 4-én (vasárnap) betöltő védő öt bajnokin és két Coppa Primavera-mérkőzésen jutott szóhoz, ezeken összesen 435 percet játszott.
Az olasz kupában az Avellino ellen már a felnőttek kispadján ült – a meccsről közvetítést adó televízió képernyőjén is feltűnt néhány másodpercig –, majd a Coppa Primaverában (az U19-esek országos kupasorozatában) az elődöntőbe jutott Forgács Dáviddal az Atalanta.

– Rögtön a felkészülés elején, a második edzőmeccsünkön eltörött a kulcscsontom, amit meg is kellett műteni. Így nem indult a legjobban a szezon, az első pár bajnoki ki is maradt. Aztán azonban visszatértem, játszottam, és a felnőttek kupameccse előtti kedden már ott edzhettem velük, majd leülhettem a kispadra. Egészen más világ, olyan, mint egy kis család, amelynek jó lenne állandó tagja lenni. Persze megvannak a maga szabályai, így az öltözőn belüli telefonhasználat például 500 euróba kerül... A sérülés miatt sajnos sokat kihagytam, de az idény végén már rendszeresen játszottam. A nyártól a futballban is felnőttkorba lépek, addig még rengeteg meccs vár rám, de az biztos, hogy komoly változás előtt állok. A legfontosabb, hogy játsszak: ha felajánlják, hogy a Serie B-ben rendszeresen szerepelhetek, vállalom, inkább, mint hogy üljek a Serie A kispadján. Az Atalanta Olaszországban vezető utánpótlásklub, de Európában is jó referencia, a legjobbak között tartják számon. Ha visszagondolok, a kortársaimhoz képest mi mindenről maradtam le, akkor az jut eszembe: én profi labdarúgó akartam lenni, és ez akármennyi áldozattal, lemondással is járt, de megérte. Az élet úgyis visszaadja, ha elértem a céljaimat – nyilatkozta a szegedi fiatalember, aki Olaszországban egy humángimnázium negyedikes tanulója.

Lendületben. A szegedi Forgács Dávid (kék-feketében) az Atalanta nagycsapatánál is edzhetett. Fotó: DM
Lendületben. A szegedi Forgács Dávid (kék-feketében) az Atalanta nagycsapatánál is edzhetett. Fotó: DM

Forgács Dávid az ünnepekre hazalátogathatott, és nem hagyta ki az itthoni futballt sem. A korábbi Tisza Volán-játékostársakkal, Bóka Ferenc egykori tanítványaival és a szülőkkel játszott egy jót. Ám január 2-án utazik, 3-án pedig már edzése lesz.

– Január 14-és és 28-án a Coppa Primaverában elődön-
tőzünk az AS Roma ellen, a bajnokság is folytatódik, amelyben javíthatunk. Kilencedikek vagyunk, mert az őszünk nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Majd utána jön a Viareggio-kupa, amely a korosztály legfontosabb nemzetközi tornája. Tavaly a negyeddöntőben a belga Anderlecht ellen estünk ki, szóval van feladat bőven – sorolta végül a fiatal, a bal oldalon bevethető labdarúgó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyünk előre! De mit szólna ehhez Majka?

2015-ben lesz 10 éves az FK 1899 Szeged. A labdarúgó megyei első osztályban vitézkedő csapat már… Tovább olvasom