Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Kajak-kenu vb: 17 magyar érem, köztük 6 arany!

Kárász Anna, az EDF DÉMÁSZ-Szeged fiatal kajakosa négyesben és párosban is aranyérmet nyert. Vajda bronzérmes C-1 1000 méteren, és ezüstérmes C-1 5000 méteren.
A magyar válogatott 17 érmet - 6 aranyat, 5 ezüstöt és 6 bronzot - szerzett a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon. Az olimpiai számokban három elsőség, egy második és két harmadik hely volt a mérleg.

Az első döntős napon, szombaton egy arany-, két ezüst- és négy bronzérmet gyűjtöttek a küldöttség tagjai. Az első helyet - címét megvédve - a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű egység szerezte 500 méter négyesben, míg Csipes Tamara második lett 1000 méter egyesben. A kenus Vajda Attila ugyancsak címvédőként - egy kizárás után - harmadikként zárt egy kilométeren, s ezen a távon ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó, illetve a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid és Sarudi Pál alkotta kenunégyes. Vajda később egy második helyet is begyűjtött 5000 méteren, a kajakos Csay Renáta pedig harmadik lett a leghosszabb távon.

Vasárnap délelőtt aztán éremeső következett. Fél kilométeren győzött - címét megvédve - Kozák, valamint a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenus és a Szabó, Csipes kajakos duó, míg a kajakos Dombvári Bence és a Dombi Rudolf, Boros Gergely kajakpáros ezüstérmes lett. Ezer méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettes címvédőként kikapott a román egységtől, másodikként zárt, az olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes pedig harmadikként ért célba. A legrövidebb távon, 200 méteren egy arany jutott a magyaroknak a Kárász, Vad kajak kettes révén.

A váltókban a férfi kajakosok, illetve a kenusok révén egy-egy arany- és bronzérmet gyűjtöttek a magyarok.

Bronzérmes a kenuváltó

Bronzérmet nyert a Nagy Péter, Lantos Ádám, Hajdu Jonatán, Korisánszky Dávid összeállítású kenus váltó a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Aranyérmes a férfi kajakváltó

Aranyérmet nyert a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Hérics Dávid, Nádas Bence összeállítású kajakváltó a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Aranyérmes a Kárász, Vad női kajakpáros 200 méteren

Aranyérmet nyert a Kárász Anna, Vad Ninetta kajakpáros 200 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

A magyar Kárász Anna (b) és Vad Ninetta az eredményhirdetésen, miután aranyérmet nyertek a moszkvai kajak-kenu világbajnokság női kajak kettes 200 méteres számában 2014. augusztus 10-én. (MTI/EPA/Juri
A magyar Kárász Anna (b) és Vad Ninetta az eredményhirdetésen, miután aranyérmet nyertek a moszkvai kajak-kenu világbajnokság női kajak kettes 200 méteres számában augusztus 10-én.
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Újabb három magyar arany

A magyar csapat tagjai nagyszerű teljesítményt nyújtva három-három arany- és ezüst-, valamint egy bronzérmet gyűjtöttek a moszkvai kajak-kenu világbajnokság vasárnapi 500 és 1000 méteres döntői során.

Fél kilométeren győzött - címét megvédve - a kajakos Kozák Danuta, valamint a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenus és a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos duó, míg a kajakos Dombvári Bence és a Dombi Rudolf, Boros Gergely kajakpáros ezüstérmes lett.

Ezer méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettes címvédőként kikapott a román egységtől, második lett, a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes pedig harmadikként ért célba.

A később sorra kerülő hét 200 méteres döntő közül ötben lesz magyar hajó, majd délután a váltók versenyeivel zárul a vb. Itt is mindhárom számban próbálkoznak majd a magyar staféták.

Bronzérmes a férfi kajaknégyes 1000 méteren

Bronzérmet nyert a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes 1000 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Ezüstérmes a Vasbányai, Mike kenupáros 1000 méteren

Ezüstérmes lett 1000 méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Aranyérmes a Szabó, Csipes női kajakpáros 500 méteren

Aranyérmet szerzett a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakpáros 500 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Ezüstérmes a Dombi, Boros kajakpáros 500 méteren

Ezüstérmet nyert a Dombi Rudolf, Boros Gergely kajakpáros 500 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Ezüstérmes Dombvári Bence 500 méteren

Ezüstérmet szerzett a kajakos Dombvári Bence 500 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Aranyérmes Kozák Danuta 500 méteren

Aranyérmet nyert a kajakos Kozák Danuta 500 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Aranyérmes a női kenupáros 500 méteren

Aranyérmet nyert 500 méteren a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenupáros a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

SZOMBAT

Vajda ezüst-, Csay bronzérmes 5000 méteren

Az első döntős nap után egy arannyal, két ezüsttel és négy bronzéremmel állnak a magyarok a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon, mivel szombat délután a kenus Vajda Attila második, a kajakos Csay Renáta pedig harmadik lett 5000 méteren.

Vajda és nagy riválisa, a német Sebastian Brendel már az első néhány száz méter után kivált a mezőnyből, s csakúgy, mint egy hónapja a németországi Eb-n, innentől kezdve különversenyt vívtak az elsőségért. Többnyire a szegediek olimpiai és világbajnoka vezetett, az utolsó kör felénél azonban Brendel állt az élre. Vajda ugyan megpróbált tapadni az ellenfélre, s a hajrában mindent elkövetett, hogy befogja, végül azonban - hasonlóan az Eb-hez és a tavalyi vb-hez - ezúttal is másodikként ért célba, s megint a németé lett az arany. A magyar kenust a kontinensviadalon utólag kizárták, most azonban nem volt szabálytalanság, s az 1000 méteren szerzett délelőtti bronz után átvehette a hosszú távú döntő ezüstérmét.

"Nagyon elégedett vagyok a vb-szereplésemmel. Nem lehet mindig nyerni, s az, hogy két éremmel térhetek haza, boldogsággal tölt el" - nyilatkozott Vajda Attila.

A tavaly ugyancsak vb-ezüstérmes Csay Renáta végig az élbolyban haladt, jól helyezkedett, s az utolsó körben megpróbált az élre törni, de ez nem sikerült neki. A brit Louisa Sawers közben megelőzte az addig vezető, Eb-ezüstérmes fehérorosz Marina Litvincsukot, Csay pedig elment a német Melanie Gebhardt mellett, s ez is maradt a befutási sorrend: Sawers győzött Litvincsuk és Csay előtt.

"Ha tudtam volna, hogy a brit lány ilyen gyors, máshogy taktikázom az utolsó körben. Ennek ellenére határtalanul elégedett vagyok a bronzéremmel. Még nincs vége a szezonomnak, szeptemberben jön számomra a maratoni vb" - mondta Csay Renáta.

A férfiak hasonló számában a 21 éves, vb-újonc Csontos Csaba nyolcadikként zárt.

A vasárnapi zárónap délelőttjén 15 döntőt rendeznek a vb-n, ezek közül 13-ban lesz magyar hajó. Délután a váltók versenyeivel zárul a viadal.

Csay Renáta bronzérmes K-1 5000 méteren

Csay Renáta bronzérmet szerzett K-1 5000 méteren szombaton a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Vajda Attila ezüstérmes C-1 5000 méteren

Vajda Attila ezüstérmet szerzett szombaton a kenu egyesek 5000 méteres versenyében a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Öt éremmel, köztük egy arannyal nyitottak a magyarok

A magyar versenyzők egy-egy arany- és ezüst-, valamint három bronzérmet gyűjtöttek a moszkvai kajak-kenu világbajnokság szombat délelőtti döntőiben.

Az első helyet - címét megvédve - a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű kajak négyes szerezte 500 méteren, míg a szintén kajakos Csipes Tamara második lett 1000 méteren.

A kenus Vajda Attila ugyancsak címvédőként - egy kizárás után - harmadikként zárt egy kilométeren, ezen a távon ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó, valamint a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid és Sarudi Pál alkotta kenu négyes.

Kozák Danuta, Vad Ninetta, Kárász Anna, Szabó Gabriella (b-j) a dobogón a K-4 500 méteres versenyszám eredményhirdetése után, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 9-én. MTI Fotó: Kov
Kozák Danuta, Vad Ninetta, Kárász Anna, Szabó Gabriella (b-j) a dobogón a K-4 500 méteres versenyszám eredményhirdetése után, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon augusztus 9-én.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A moszkvai kajak-kenu világbajnokság szombati magyar dobogósainak nyilatkozatai:

Kárász Anna
, aki a kajak négyes tagjaként pályafutása első aranyérmét nyerte felnőtt világbajnokságon:

"Mindenki várja tőlünk a győzelmet, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült hoznunk a kötelezőt. Sokkal keményebb futamra számítottam, szinte már a rajt után érzetük, hogy meglesz az aranyérem".

Csipes Tamara:

"Gondoltam, hogy az új-zélandi lány jól fog menni, különösen ebben a brutális hátszélben. Nem azért vagyok csalódott, mert második lettem, hanem mert így lettem második, ahogy. Ezer méteres versenyben az utolsó tíz méteren előztek meg, ez eléggé fájó. Éreztem, hogy nagyon rajtam van, de nem gondoltam, hogy megelőz. Fáj a vereség, bár nagyon jó pályát mentem".

Vajda Attila:

"Azt hittem, ötödik lettem, utána szóltak, hogy menjek mérlegelni, mert harmadik vagyok. Hogy hogyan lettem ötödikből harmadik, azzal nem foglalkozom. Fenomenális, nagyon örülök ennek a bronzéremnek, ahogy minden éremnek! Egy elvesztett versenyből dobogó lett".

Vajda Attila mutatja bronzérmét a C-1 1000 méteres versenyszám eredményhirdetése után, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vajda Attila mutatja bronzérmét a C-1 1000 méteres versenyszám eredményhirdetése után, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vass András:

"Úgy mentünk, hogy a végére maradjon tartalék, ez sikerült is. A második 250 méterünk nem olyan lett, amilyennek akartuk, de 500-tól nagyon jöttünk, összeállt a mozgásunk és végig bírtuk a tempót. Sajnáljuk, hogy minimális különbséggel lemaradtunk az ezüstről, de nem vagyunk csalódottak. Sarudi Pali csak a verseny után árulta el, hogy az utóbbi két napban kicsit betegeskedett, úgyhogy neki és edzőnknek, Ludasi Róbertnek köszönjük ezt a bronzot. Palinak egyébként holnap lesz a 31. születésnapja, más ajándékot nem is vettünk neki".

Medveczky Erika:

"Örültünk volna, ha sikerül megszereznünk a második helyet, de természetesen elégedettek vagyunk a bronzéremmel is. Elég küzdelmes hét áll mögöttünk, úgy érzem, kihoztuk magunkból a maximumot".

Korábban írtuk:

Aranyérmes a női kajak négyes 500 méteren

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállítású magyar női kajak négyes szombaton aranyérmet szerzett 500 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Bronzérmes a Medveczky, Sarudi női kajak kettes 1000 méteren

Bronzérmet szerzett szombaton a Medveczky Erika, Sarudi Alíz összeállítású női kajak kettes 1000 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Vajda Attila bronzérmes C-1 1000 méteren

Bár negyedikként ért célba, Vajda Attila bronzérmet szerzett szombaton C-1 1000 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon, mivel kizárták az eredetileg második brazil riválisát.

Bronzérmes a férfi kenu négyes 1000 méteren

A Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású férfi kenu négyes szombaton bronzérmesként zárt 1000 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Csipes Tamara ezüstérmes K-1 1000 méteren

Csipes Tamara ezüstérmet szerzett K-1 1000 méteren szombaton a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kupa: háromból három

A labdarúgó magyar kupa országos főtáblájának első fordulójában mindhárom Csongrád megyei csapat kivívta a továbbjutást. Tovább olvasom