Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kanyó Dénes: a munkámat elvégeztem

Még mindig beleborsódzik az ember háta, ha visszagondol, Kanyó Dénes milyen körülmények között nyerte meg a 400 méteres búvárúszást a vásárhelyi világbajnokságon.

– Mikor fogta fel először, hogy nyert?
– Már fél távnál éreztem, nem érhet utol senki. A kínai riválisom elképesztő tempóban kezdett, nyilvánvaló volt, hogy nem bírja majd végig. Amikor célba érkeztem, és láttam, hogy világcsúccsal nyertem, természetesen az események hatása alá kerültem, őszintén örültem az aranynak – ennek volt köszönhető az a furcsa közjáték.

– Nyugodt embernek ismerjük, ám amikor kiírták, hogy diszkvalifikálják, biztosan forrott önben az indulat.
– Nem igazán. Inkább meglepődtem, mert pontosan ismerem a szabályokat, azok között pedig nincs olyan, amely a medence végén való kiszállást tiltaná. Van egy hasonló, de az a váltókra vonatkozik, és az a lényege, hogy a futam ideje alatt ne zavarják a többi, még versenyben lévő úszót. Nálunk ilyenről szó sem volt.

– Mit érzett, amikor a magyar szurkolók percekig tapsolták az uszoda aulájában?
– Az egész verseny és az utána következő ünneplés életem legnagyobb élménye volt. Akkor, ott az aulában egy pillanatig az sem érdekelt, kapok-e érmet vagy sem. Az az én pillanatom volt. Persze azért örülök, hogy végül csak megkaptam az aranyat.

Kanyó Dénes örülhetett, mert a jó rajt után elsőként ért célba, és törött uszonya, valamint kizárása ellenére is megkaphatta a 400 méter aranyát. Fotók: Karnok Csaba
Kanyó Dénes örülhetett, mert a jó rajt után elsőként ért célba, és törött uszonya, valamint kizárása ellenére is megkaphatta a 400 méter aranyát. Fotó: Karnok Csaba


– Nagy ünneplést csapott?
– Annyira nem, de azért kinyitottam egy üveg jófajta bort. Talán majd a szerdai záró banketten jobban is megünneplem.

– A verseny közben eltört az uszonya, majd azt is nyilatkozta, hogy nem indul több számban a vb-n, pedig 200 méteres felszíni úszásban címvédőként állna rajthoz.
– Végül mégiscsak indulok, mert a szabályok szerint nem tehetem meg, hogy komoly indok nélkül visszalépjek, ezzel veszélyeztetném a 4×3000 méteres váltóban való indulási jogomat. Még nem biztos, hogy ebben részt veszünk, de ha igen, akkor tanítványaimmal, Dimák Dáviddal és Kosara Gézával egy váltóban rajtolnék, azt nem akarnám emiatt kihagyni. Az uszonyról annyit, hogy igen nagy szerepe volt a világcsúcsban, mert bár nem búvárúszásra találták ki, számomra éppen tökéletes volt – tulajdonképpen az uszonyhoz választottam a versenyszámot. A 200 méter mai előfutamának egy régebbi, ütött-kopott uszonnyal vágok neki, aztán meglátjuk, mire lesz elég. Nem túlzottan izgulok: én a munkámat már elvégeztem Vásárhelyen.

A szerdai program

A XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokság programja, szerda, előfutamok, 9.15– 12.00: 50 m felszíni úszás, nők (Székely Lilla, Károlyi Csilla), 50 m uszonyos gyorsúszás, nők (Senánszky Petra, Stier Lilla), 800 m búvárúszás, nők, döntő (!) (Lábodi Laura, Kovács Zsófia), 200 m felszíni úszás, férfiak (Kanyó Dénes, Dimák Dávid), 200 m uszonyos gyorsúszás, férfiak (Balog Gábor, Szenes Mátyás), 4×100 m felszíni úszás, nők (Székely Lilla, Debreczeni Hajnalka, Károlyi Csilla, Kovács Zsófia), 4×100 m felszíni úszás, férfiak (Danyi Gábor, Kövy Bence, Dimák Dávid, Németh Dávid). Döntők, 18 óra: 50 m felszíni úszás, nők, 18.20: 50 m uszonyos gyorsúszás, nők, 18.40: 1500 m felszíni úszás, nők, 19.10: 200 m felszíni úszás, férfiak, 19.30: 200 m uszonyos gyorsúszás, férfiak, 19.50: 4×100 m felszíni úszás, nők, 20.10: 4×100 m felszíni úszás, férfiak.

Olvasóink írták

  • 1. PJulcsi 2011. augusztus 04. 21:34
    „Gratulálok Dénesnek! Ezen kívül valamennyi magyar versenyzőnek, aki egy kicsit is sikeres volt ezen a versenyen.
    Sajnálom, hogy egyik televízió híradásában sem szerepelt ez a világbajnokság. Ezt is meg kellett volna szervezni. Pedig este szívesen megnéztem volna, hiszen nap közben dolgozom. Amennyiben mégis mutatták valamelyik TV csatornán, akkor elnézést kérek. Én egyik esti műsorban sem láttam. Hódmezővásárhelyi létemre a Délvilág újságban értesültem róla, egyébként előtte nem hallottam róla sehol. A városban zajló ennél kevésbé rangos sporteseménynek is nagyobb reklámja szokott lenni. Ez szervezés kérdése szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportlegendák: Rébeli-Szabó József, a szentesi vízilabda újraalapítója

Sportlegendákat felelevenítő sorozatunkban ezúttal az idén február 6-án 79 évesen elhunyt Rébeli-Szabó Józsefre emlékezünk. Tovább olvasom