Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Kézilabdásnak indult, vízilabdás lett Berki András

Mi lett vele? sorozatunkban a szentesiek egykori kiváló pólósával, majd edzőjével, a 42 esztendős Berki Andrással beszélgettünk.
Ki tudja, ha nem sérül meg 14 évesen, milyen kézilabdás vált volna Berki Andrásból. Mert a később príma pólóssá fejlődött center sportpályafutása kézisként indult. Szülővárosában, Makón az úszással együtt űzte ezt a sportágat, a szakemberek szép jövőt jósoltak neki. Térdsérülése azonban közbeszólt, muszáj volt váltani, az általános után középiskolás tanulmányait már Szentesen kezdte, és mivel a Kurca-parti városban a póló vitte a prímet, nem lehetett kérdés, hogy a nagydarab, erős gyerek pólósnak áll.

– Az OB I-ben 16 évesen, 1985-ben mutatkoztam be, a Szentesben 1996-ig játszottam – mesélte Berki. – Ezt követően légiósnak álltam, előbb az olasz Anzióban, aztán a szlovák Slovnaft Bratislavában, utána a szintén olasz Taguros Cataniában, végül pedig a török Galatasarayban húztam le egy-egy évadot. Ezzel azonban még nem fejeződött be külföldi munkavállalásom, 2000-től négy idényen át a svájci Aegeri Frosch együttesét erősítettem. Nyolc év hosszú idő, szép volt, jó volt, de elég volt. Hazajöttem Szentesre.

Berki András nem tud élni póló nélkül.  Fotó: Vidovics Ferenc
Berki András nem tud élni póló nélkül.
Fotó: Vidovics Ferenc

A center két évet pólózott még szeretett csapatában, majd 37 esztendősen a visszavonulás mellett döntött.

– Mindössze három napot maradtam vízilabda nélkül, Beleon Zsolt klubelnök felkért, legyek a felnőtt férficsapat vezetőedzője. Belevágtam. Három idényen át irányítottam Horváth Tomiék szakmai munkáját, majd egy évadig az ificsapatot palléroztam.

Egy éve kicsit eltávolodott a sportágtól, de azt azért nem lehet mondani, hogy végleg szakított a pólóval: kizárólag a régi sportbarátságra való tekintettel hetente egy-egy alkalommal a felnőtt férfi- és női gárda centereivel és bekkjeivel foglalkozik.

– Természetes, hogy segítek, jó szívvel teszem, na meg egy kicsit önös érdekből is. Ha nem vesz körül a jól megszokott klórszag, esküszöm, rosszul vagyok.

A Berki családban a vízilabda a sportok sportja. András mindkét gyermeke, a 15 éves Blanka és a 12 esztendős Artúr számára is kizárólag a póló létezik.

– Téved, aki azt hiszi, azért vízilabdáznak, mert megparancsoltam nekik. Soha nem szóltam bele, ők választottak. Nem az apai elfogultság mondatja velem, de szerintem tehetségesek, ha kitartók, szorgalmasak maradnak, vihetik valamire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila Budapesten versenyez

Egy héttel a nagy sikerű szegedi világbajnokság után és néhány nappal a londoni olimpiai… Tovább olvasom