Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Máté Taekwondo&Hapkido: képzés, koreai módszerrel

Vásárhelyen 30 éves múltra tekint vissza a tékvandó, ebből a Máté Taekwondo & Hapkido Közhasznú Sportegyesület 10 évet „szakít ki". A WTF irányzatot oktatják, a legújabb koreai szisztéma alapján, edzőik az ázsiai országban szereztek diplomát, és közel 120 fiatallal, felnőttel foglalkoznak.
Vásárhelyen nagy hagyományai vannak a tékvandónak, 30 éve tanítják ezt a távol-keleti küzdősportot a városban és meghonosítása a Máté családhoz köthető. Jelenleg is több egyesület oktatja az ITF vagy a WTF irányzatot, utóbbival foglalkozik a 10 éve alakult Máté Taekwondo & Hapkido Közhasznú Sportegyesület. Az elnök Máté József, a szakmai munkáért – rajta kívül – két fia, Gergő és Zsolt felel, őket Asztalos Krisztina és Szabó András segíti.

– Évtizede szinte a nulláról indult egyesületünk, azóta jelentős fejlődésen mentünk keresztül – mondta Máté Gergő vezetőedző –, pillanatnyilag 120-an járnak az edzéseinkre. Nagy hangsúlyt fektetünk a
fiatalok képzésére, a létszám négyötöde ebbe a korosztályba tartozik, már 4 éves kortól oktatunk, és az is sokat elárul, hogy az óvodás, kisiskolás csoportunk 50 fős.

Egy évtized nagy idő: sokat fejlődött a tékvandócsapat. Fotó: DM/DV
Egy évtized nagy idő: sokat fejlődött a tékvandócsapat.
Fotó: DM/DV

A tréningeket a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában tartják, kora délutántól késő estig. Tömegsport keretében olyan fiatalokkal, felnőttekkel is megismertetik a tékvandót, akik nem akarnak versenyszerűen sportolni, csak fittebbek, egészségesebbek kívánnak lenni. Szegedről, Szentesről is hoznak hozzájuk gyerekeket, van, aki havonta egyszer Nagykanizsáról érkezik Vásárhelyre. Nemcsak a mozgásformát, egy más kultúrát, életszemléletet is megismertetnek tanítványaikkal, szakembereik Koreában sajátították el tudást, a sportág őshazájának módszereit alkalmazzák.

– Édesapámnak rengeteget köszönhet a magyarországi tékvandó – közölte Gergő –, így Zsolt és én is. Büszkék vagyunk az eredményekre, amelyeket ő alapozott meg: számos bajnoki címet szereztek tanítványaink, legutóbb mi lehettünk a házigazdái az ob-nek, valamint a Vásárhelyen tanult Hegyi Dénes az általunk kiadott referenciával a közeljövőben Amerikában oktathat. Keményen dolgozunk azért, hogy a jövőben még inkább Vásárhely legyen a WTF tékvandó magyarországi fővárosa.

– Örököltük apa maximalizmusát, az is hajt bennünket; ezért soha nem vagyunk, nem lehetünk teljesen elégedettek, mindig fejlődni akarunk – tette még hozzá az ifjabbik testvér, Máté Zsolt.

Edzői diploma Ázsiából

Máté Zsolt után a közelmúltban Máté Gergő, a klub vezetőedzője is Koreában tölthetett négy hetet. Edzői továbbképzésen vett részt, és ahogy ő fogalmazott: a szeminárium alatt szinte újjászületett mint tékvandós. Sokat fejlődött, új technikai, taktikai elemeket tanult, s azt, hogyan foglalkozzon a tanítványokkal.

Olvasóink írták

  • 1. almaszósz 2010. december 03. 22:45
    „Nem egyszer láttam a bemutatójukat, töréstechnikájukat igazán színvonalas a képzésük!
    Szívvel - lélekkel csinálják! Munkájukhoz sok sikert kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromból három! Szedeák-Nyíregyháza 103-84

Közönségét kiszolgálva nyert a Szedeák, megszerezve zsinórban harmadik győzelmét az A csoportban. Tovább olvasom