Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Medencés vb-re pályázik Risztov Éva

A vásárhelyi-mártélyi kötődésű, debreceni színekben versenyző úszó, Risztov Éva idén egy nyílt vizű világkupán indult, a mexikói Cancúnban 10 kilométeren 2. lett. A sanghaji világbajnokságon pályázik a medencés részvételre is, június végéig kell megúsznia 1500 méter gyorson a szintidőt. Erre először a jövő hét végén Szlovákiában nyílik lehetősége.
A Debreceni Sportközpont- Sportiskola színeiben versenyző Risztov Éva (25) idén eddig egy nyílt vizű világkupán tempózott: a mexikói Cancúnban az olimpiai távon, 10 kilométeren nagy hajrával, 2 óra 2 perces idővel szerzett ezüstérmet.

– Nagyon örültem az eredménynek, és az is kiderült, edzőmmel, Vajda Tamással jó úton járunk, remek erőben vagyok – mesélte Éva –, amit bizonyít, hogy az 5–6. helyről úsztam fel a dobogóra. Ennek a versenynek is volt tanulsága: az utolsó 500 méteren elveszítettem az úszósapkámat, és kibomlott a hajam, vagyis nem elég „alágyűrni", előtte nem árt összetűzni.

Mexikóban rajthoz állt a világelit, a németeknek például vb-válogató volt, vagyis az eredmény biztató a júliusi sanghaji világbajnokság – ott az első hatban akar végezni –, valamint a 2012-es londoni olimpia előtt. Risztov Éva a szövetségtől óriási lehetőséget kapott: amennyiben június végéig teljesíti az 1500 méteres szintidőt, vagyis jobbat tempózik 16 perc 40 másodpercnél, a vébé medencés „szakágában" is rajtkőre állhat. (Megjegyzés: tavaly nyártól 9 hónapig nem indulhatott medencés megmérettetésen.)

Risztov Éva visszatérhet a medencék világába.  Fotó: Tésik Attila
Risztov Éva visszatérhet a medencék világába.
Fotó: Tésik Attila

– Tréningen már megúsztam a szintidőt, de ezt nem lehet figyelembe venni, egyébként úgy gondolom: nem szabad, hogy problémát okozzon a 16:40 teljesítése. Jövő héten a szlovákiai nemzetközi versenyen remélem, sikerül, ha ott nem, akkor hazai pályán, a Debrecenben rendezendő országos bajnokságon, ahol 1500 méteren kívül 400 és 800 méter gyorson indulok, és szeretnék minél jobban szerepelni.

Az ötkarikás játékokon a nők leghosszabb távja a 800 méter, de Éva nem tartja lehetetlennek – bár ez speciális felkészülést igényel –, hogy ebben a számban is kvótát szerezzen. Időben beleférne: a nyílt vizű 10 kilométert jóval korábban rendezik meg. Éva szárazon is „küzd": a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán az igazgatás-szervezés szak hallgatója, a januári vizsgaidőszak akadályait sikerrel vette. Most elsősorban a sportra, az úszásra koncentrál, és halasztást kér, az alma mater eddig is mindenben partner volt és segítette egyik leghíresebb diákját.

– A tanulás és a sport mellett, ha akad egy kis szabadidőm, azt a barátaimmal töltöm, illetve meglátogatom Budapesten élő édesanyámat. Karácsony óta is többször jártam már Vásárhelyen, legközelebb júniusban megyek, ilyenkor a családi programok kerülnek előtérbe – árulta el Éva.

Tavalyi sikerek

Risztov a hazai Európa-bajnokságon 10 kilométeren 7. lett, az izraeli Európa- és világkupán 6. (10 km), míg az olaszországi és a törökországi Európa-kupán 10 és 5 km-es távon első. Az Ek-sorozatot megnyerte, a hosszútávúszó szakágban az év sportolója lett Magyarországon. Hasonló sikereket kívánunk 2011-re!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedik lett a HISZK

A múlt hét végén Vásárhelyen rendezték meg az V. korcsoportos országos labdarúgó diákolimpia… Tovább olvasom