Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Mester és a szeretet: Skaliczki László Újkígyóson adott elő betlehemes játékokat

Újkígyós, Szeged - Skaliczki Lászlóval, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának vezetőedzőjével most a szeretett sportágáról nem beszélgettünk. A családról, a gyermekkoráról és leginkább a karácsonyról diskuráltunk.
– Milyen volt gyerekként Újkígyóson a karácsony?


– Nagyon szerettem, és csodás emlékek jönnek most elő. Nagymamám fontos szerepet töltött be a családban. Vele jártam a templomba, így ministráltam is, illetve karácsonykor mindig tagja voltam annak a gyerekseregnek, amely betlehemes játékokat adott elő a templomban. A 60-as években minden más volt. Kemény volt mindig a tél, amelynek minden örömét kiélveztük. Kistelepülés volt a miénk, de ha az ünnepre, a karácsonyra gondolok, akkor csak a szép és a jó jut eszembe. Mennyire más világ volt az, mint a mostani!

Együtt a Skaliczki  család. Fotó: DM/DV
Együtt a Skaliczki család. Fotó: DM/DV

– Akadt emlékezetes karácsonya?

– 1963-at írtunk, nyolcéves voltam. Ekkor vettük meg a televíziónkat. Ezt nem feledem. Előtte úgy néztünk tévét, hogy valakinél összejöttünk. A mai fiatalság el sem tudja ezt képzelni, hogy ez akkor, abban az időben mekkora dolog volt. Ez számomra felejthetetlen ünnep volt. De sokszor kaptam sportmezt is, hiszen kisgyerekként rajongtam a sportért. Féltett kincs volt ez nekem.

– Miből állt az ünnepi menü?

– Mivel falun télen a disznóvágás nagy divat, általában ez került az asztalra. Nagymamám kiválóan készített el mindent, szerencsére a feleségem is örökölte ezt a tudást, így most igazi kulinális élmény egy-egy karácsonyi menü.

Skaliczki László is segédkezik?

– Az étkek elfogyasztásában mindenképpen. Nem vagyok egy konyhatündér, Dóra lányom segít az anyukájának. Halászlé, töltött káposzta és sok-sok finomság vár bennünket. Sokszor elhatároztam, hogy majd megtanulok főzni, sütni, de ez elmaradt. Azért nem tartom lehetetlennek, hogy egyszer én is ott sündörgök majd a tűzhely mellett.

– Két gyermeke van, igazán László fiát ismerjük. Aki látja önöket, megállapíthatja, hogy erős az apa-fia kötelék önök között.

– Édesapám ebben az élen járt. Egyedüli gyermek voltam, de nagy szeretetben nőttem fel. Ezt viszem tovább, számomra nagyon fontos a család, a szeretet. A munkám miatt sokat vagyok távol, ezért minden percét kihasználom annak, hogy otthon lehetek. A karácsony szerencsére ilyen, ekkor csak a párom, a gyerekek és a rokonok érdekelnek, velük vagyok, ami csodás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze Balázs már nem Télapó

Az A-Híd Szeged VE vezetőedzője, Vincze Balázs ismét eredményes évet zárt. Sikerei hátteréről, a szövetségi kapitányi posztról és a karácsonyról is kérdeztük a szakembert. Tovább olvasom