Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Risztov nem bánta meg, hogy abbahagyta

Bár Risztov Éva, az egykori úszóklasszis már a motokrosszal kacérkodik, az olimpia eseményeit is figyelemmel kíséri majd, és természetesen szorít a magyaroknak.
A vásárhelyi-mártélyi kötődésű Risztov Éva augusztus 30-án ünnepli 23. születésnapját – és már mögötte van egy teljes élet. Úszóként a normálmedencés (50 méteres) Európa-bajnokságokon öt ezüstöt, egy bronzot, a világbajnokságokon három ezüst- és egy bronzérmet szerzett, míg a rövid pályás kontinensviadalokon hat arany mellett egy bronzot tempózott. A felnőtt országos bajnokságokon ötvenszer állhatott a dobogó legfelső fokára, a többi korosztályos és egyéb érmet kilókban, „zsákszámra" lehetne mérni. De ne feledkezzünk meg, bár számára csalódást jelentett, az athéni olimpián 400 vegyesen elért 4. helyezésről. Pár nap múlva kezdődik az újabb ötkarikás esemény, ezúttal Pekingben. Nélküle.

– Az olimpiákat nem lehet, nem is szabad összehasonlítani – mondta Éva –, mindegyik más, igaz ez esetemben Sydney-re és Athénra is. Elég gyakran eszembe jutnak úszópályafutásom mozzanatai, tizenöt évet nem lehet egyik pillanatról a másikra kitörölni az életünkből. Ez természetes. Olyan, mint egy házasság, vagy párkapcsolat, sok jóval és rosszal. Jól tudom, az olimpiai szereplésig hosszú út, rengeteg munka vezet. Nem fáj a szívem, hogy nem lehetek megint ott, nem bántam meg 2005 év végi döntésemet, mikor úgy határoztam: abbahagyom a versenyszerű úszást. Egyébként zavarna, ha most utaznom kellene, Peking nagyon messze van... – ütötte el a témát egy tréfával.

Risztov Éva gyakran gondol pályafutására. Fotó: Tésik Attila
Risztov Éva gyakran gondol pályafutására. Fotó: Tésik Attila

Napjait nem a pekingi műsorhoz igazítja majd, de mindent megnéz, amit csak tud. A dél-amerikai szappanoperákkal szemben a sportközvetítések egyértelműen előnyt élveznek. Nincs olyan sportág, melynek eseményeit semmi pénzért sem mulasztaná el, kedvencet sem nevezett meg, viszont minden magyarnak szurkol.

– Hogy kik az aranyesélyeseink? Lehet, hogy furcsán hangzik, de fogalmam sincs. Nem veszem meg mindennap a sportnapilapot, nem latolgatom az esélyeket – lehet, hogy ez hiba? –, és nem is szeretnék senki vállára terhet rakni. Tudom, milyen az... Michael Phelps kiemelkedik, óriási klasszis, de ott van még vegyesen Ryan Lochte és Cseh Laci. Nem tudhatom, Lacinak miként sikerült a felkészülése, minden ott, a helyszínen dől el, hogy éppen ki lesz a topon, jobb formában. Bármelyikük nyerhet, és még azzal is számolni kell, hogy előbukkan – nemcsak úszásban – a semmiből érkezve, majd oda távozva egy kínai, és megver mindenkit. Ha úszóink a legjobb idejüket teljesítik, emelt fővel jöhetnek haza.

Megnyugodott, kiegyensúlyozott, boldog lett. Eddigi életének nagyobbik részét tette ki az úszás, bár az is igaz, a szakítást követően a sportággal, annak emblematikus figuráival még mostanra sem normalizálódott teljesen a kapcsolata. De az idő, vallja, ezt is megoldja, erre is gyógyírt hoz. És biztos, ha Cseh László 400 vegyesen megveri a két amerikait, ő lesz az egyik legboldogabb, és nem az jut az eszébe: a fene egye meg, nekem nem sikerült...

Olvasóink írták

 • 5. triatlonos 2008. július 30. 15:40
  „Minden tiszteletem Éváé, de mielőtt félre siklana a vita, azt gondolom, a legnagyobb gondja a versenysúly tartása volt, és ebből származtak a konfliktusai az edzőivel. Pedig csak meg kellett volna nézni az ellenfeleket. Nem tudom, hogy a motorsportban ez hogy van, de abban biztos vagyok, hogy ez a motor csak pótcselekvés. Az is furcsa, hogy csak Cseh Lacit emliti, pedig még nála is eredményesebb lehetett volna.”
 • 4. Helyére! 2008. július 30. 13:50
  „Minden pszichiátriai esetről írnia kell az újságnak? De ha már igen, akkor azt is írják meg, hogy ma miből él? Az lenne az igazi információ és helyére lehetne tenni a csajt.”
 • 3. Magyarország fan 2008. július 28. 22:14
  „Egyetértek.Pszichésen ő nagyon gyenge most jött volna igazából a felnőtt karrier. 2005-ben még csak 20 éves volt nagyon fiatal.És még mindig csak 23 éves.A jobb úszók a nőknél általában 30-33 éves koruk között szokták befejezni a pályafutásukat nem ilyen nagyon fiatalon nagy kár érte na mindegy.Hajrá magyarok!”
 • 2. orbit 2008. július 28. 17:29
  „Egyetértve triatlonos kedves hozzászólóval én is azt emelném ki, hogy Éva pályafutása során (ami minden tiszteletet megérdemel! ) nagyon sok emberrel került konfliktusba. Talán nem véletlenül...
  Jártasnak tartom magam a sportban, de magam nem emlékszem olyan sportolóra, aki sikereinek még csak nem is a csúcsán, hanem az elején, sikeresen, semmilyen sérüléstől nem hátráltatva így befejezi a pályafutását. Ismerem a családot, tudom mennyi áldozatot hoztak érte és milyen konfliktuson mentek át. Tanárom volt Bán Sándor az edzője, akit kiváló szakembernek, szigorú de követekezetes pedagógusnak ismerek. Csak neki lett igaza ... Teher alatt nő a pálma a mondás szerint. Risztov Éva gyenge pálmának bizonyult az általa elképzelt célokhoz.”
 • 1. triatlonos 2008. július 28. 17:04
  „Az idő begyógyitja a sebeket, de azon Éva biztosan már többször elgondolkodott, hogy ha abban az egy dologban, -ami közte és az edzői között a problémát jelentette-hallgatott volna rájuk, és megfelelő akaraterővel legyőzte volna, akkor mennyivel sikeresebb életpályát tudhatna maga mögött!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törököt fogtak Rátgéberék

A magyar női kosárlabda-válogatott megnyerte az Eb-selejtező előtti törökországi felkészülési… Tovább olvasom