Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Sikerek fellegvára az újszegedi sportuszoda

Meglátogattuk az újszegedi sportuszodában a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub, valamint a Toyota T-Max Szegedi Úszó Egylet sportolóit. A két egyesület veterán, felnőtt és utánpótlás-versenyzői remek sikereket értek el a nyáron.
Irány az újszegedi sportuszoda! A szegedi úszósport nagyot robbantott a nyáron, Kanyó Dénes világcsúccsal megnyerte a hódmezővásárhelyi búvárúszó-vb 400 méteres számát, a klub veterán úszói sikerrel szerepeltek a jaltai korosztályos Európa-bajnokságon, míg a Toyota T-Max Szegedi Úszó Egylet versenyzői is kitettek magukért: Olasz Anna előbb az ifi hosszútávúszó Eb-n szerzett bronzérmet Spanyolországban, majd Izraelben az elmúlt héten a felnőtt kontinensviadalon hatodik lett. Gellért Gábor tanítványának hatalmas esélye van arra, hogy ott legyen a jövő évi londoni olimpián.

180 búvárúszó

 Kanyó Dénes szigorú. „Hol voltál tegnap, fiam?" – a kemény kérdésre Dimák Dávid csak hebegve-habogva tudott felelni. „Szilencium volt a kollégiumban, nem tudtam eljönni!" – jött a válasz a felnőtt válogatott versenyzőtől, aki ezután inkább gyorsan a vízbe vetette magát. Kanyó mester egy hónap pihenőt adott a fiataloknak, szeptemberben azonban kemény alapozó munkához láttak. A csapat tagja ismét a vb-ezüstérmes Lengyel Lilla is. „Egész jó!" – jött az újabb megállapítás a trénertől, amikor részidőket mért a fiataloknak. Azért a kemény szavak mellett a dicséret is fontos eszköze a kétszeres világbajnok szegedi búvárúszónak.

A sikeres szenior csapat: Kanyó Dénes (edző), Kanyó Ádám, Balassa Judit (edző), Bánki Horváth Béla, Bakacsi Gyula és Gyenes András. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Délután nem edzek, csak délelőtt. Nincs még vége az idénynek, október harmadik hétvégéjén Egerben rendezik meg a Dobó-kupát, amely már válogató a következő Eb-re. Hatalmas lökést kapott a sportágunk a vásárhelyi sikeres világbajnokságnak köszönhetően. Jelenleg 180 sportolója van a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklubnak. Hetente 5–6 új gyerek jelentkezik nálunk, ez nagyon jó. Eddig bírjuk a gyűrődést. Gyémánt Imre bácsi biztosan büszke lenne arra, hogy ilyen népes tábora van a szegedi búvárúszóklubnak – mesélt az egyesület életéről Kanyó Dénes, aki elnök, edző és versenyző is egyben.

Jaltán a veterán úszók. Miközben Kanyó Dénessel beszélgettünk, négy Csongrád megyei veterán úszó, Bánki Horváth Béla, Kanyó Ádám, Bakacsi Gyula és Gyenes András izgalommal készült a közös fotózásra. Az elmúlt hétvégén Ukrajnában, Jaltán befejeződött a XIII. szenior úszó Európa-bajnokság. Az eseményen 37 ország közel 2000 sportolója vett részt. Kanyó Dénes édesapja, Kanyó Ádám viszi a prímet: mesél, csak mesél, közben fotókat, prospektusokat mutat, megismertet a helyszínnel, a szállodával, a gyönyörű uszodával. Közben Csongrád megye legeredményesebb veterán úszója, a 90 éves Bánki Horváth Béla szerényen mutatja az érmeit, amelyeket az Eb-n nyert. Balassa Judit, a Muréna búvárklub edzője gratulál neki. Béla bácsi négyszer (50 hát, 100 hát, 200 hát, 800 mell) állhatott fel a dobogó legfelső fokára, így jelenleg 29 Eb-aranynál jár. Jaltán még begyűjtött egy ezüstérmet is.

Gellért Gábor büszke Olasz Anna eredményeire.
Gellért Gábor büszke Olasz Anna eredményeire.
Fotó: Karnok Csaba

„Ha beolvasztanád azt a sok-sok aranyérmet, amelyet eddig nyertél, akkor nagyon gazdag lehetnél!" – ugratták az elkészült fotó után a többiek Béla bácsit.

Bakacsi Gyula (Szentes) egy bronzérmet (50 hát) és egy ötödik helyet (200 mell) szerzett, Kanyó Ádám 8. (100 hát) és 11. (50 hát) lett, míg Gyenes András 6. (200 vegyes), 12. (50 mell) és 13. (100 mell) helyen végzett.

„2013-ban Eindhovenben lesz a világbajnokság. Ott leszünk!" – búcsúztak a veteránok, akiknek a lelkesedése példaértékű.

Olimpiai álmok

 Olasz Anna nagyot robbantott a nyáron. Már az elmúlt évben nagy dolgot vitt véghez, negyedik lett az első ifjúsági olimpián. A Toyota T-Max Szegedi Úszó Egylet versenyzője is befutott az edzés alatt az újszegedi sportuszodába. Mindig csak néhány lépést tudott megtenni, az uszoda közönsége megölelte, hátba veregette, megpuszilta. Nem véletlenül volt a sok-sok gratuláció: Gellért Gábor tanítványa a múlt héten hatodik lett az izraeli hosszútávúszó felnőtt Európa-bajnokságon 10 kilométeren. Miközben a Ságvári-gimnázium negyedikes tanulója fogadta a gratulációkat, trénerével beszélgettünk.

Kanyó edző nem kíméli a búvárúszókat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Ha egy éve valaki azt mondja, hogy Anna hosszútávúszásban ér el sikereket 2011-ben, akkor lehet, hogy furcsán néztem volna rá. Nagyon büszkék vagyunk a teljesítményére, az eredményére, a felnőtt Eb-n elért hatodik helye több mint bravúr. Olimpia? Bízom benne, hogy összejöhet, jövőre Portugáliában lesz egy verseny, amelyen kvalifikációt lehet szerezni. Anna most pihenőt kapott, számára egy hónap múlva kezdődik a felkészülés. Már tavaly azt mondtam, hogy csúcs volt a 2010-es év, 2011-ben azonban minden várakozást felülmúlt a csapatunk. Itthon és a nemzetközi porondon is szállítottuk a sikereket.

Olasz Anna régen tette meg ilyen hosszú idő alatt az 50 méteres távolságot az újszegedi sportuszodában. A szegedi úszó csodás idényt tudhat maga mögött. Beszélgetésünk elején megemlítettük neki, hogy a szerb világelső teniszező, Novak Djokovics megnyerte a US Opent – sokak szerint azért, mert hihetetlen magasságokban van az önbizalma.

– Nekem is jót tett a Spanyolországban szerzett Európa-bajnoki bronzérem megszerzése. Éreztem magamon az izraeli felnőtt Eb-n is, hogy jó erőben vagyok, mentálisan nagyon jó állapotba kerültem. Álmomban sem gondoltam volna viszont, hogy sikerül ilyen produkcióval előrukkolnom, rengeteg gratulációt kaptam már kint a versenyen. Nagy lehetőség kapujában állok, nem egyszerű kiharcolni a jövő évi londoni olimpiai részvételt, de képesnek tartom magam rá. Idén érettségizem, utána pedig az Amerikai Egyesült Államokban szeretném folytatni a tanulmányaimat és az úszást. Több lehetőség közül is választhatok, így egyelőre nem tudom, hogy melyik suli mellett döntök. Büszke voltam arra, hogy augusztusban a Délmagyarország és Délvilág top 10-es listáján a negyedik lehettem, csak a két világbajnok, a kenus Vajda Attila és a búvárúszó Kanyó Dénes, valamint az Universiadén ezüstérmes súlyemelő, Nagy Péter előzött meg. Ilyen illusztris társaságba kerülni csodás dolog.

Olasz Anna nagy álma a londoni olimpiai szereplés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Anna Karnok Csaba fotós kollégám kérésére fürdődresszt ölt magára, a vízbe ugrik, pedig trénere eltiltotta a medencétől. „Jó, ez még belefér, de az uszoda környékére ne gyere néhány hétig!" – szólt Gellért Gábor tanítványához.

„Nyomjuk, nyomjuk!" – biztatja a tanítványokat a két edző, Kanyó és Gellért. Nincs megállás, a Muréna búvárúszói és a Toyota T-Max úszói a szeptemberi nyárban is keményen edzenek. Az eredmények, a sikerek azt mutatják, hogy amit csinálnak, azt magas szinten teszik: a vidék egyik fellegvára a szegedi. És ami még igazán fontos, és jó érzés látni: a két klub a legnagyobb barátságban dolgozik egymás mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tabellák

Tovább olvasom