Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Sportlegendák: Lőrincz Márton, akit fiának fogadott Szentes

Szentesen egy hatalmas tölgyfa őrzi Lőrincz Márton az 1936-os berlini olimpia birkózóbajnokának emlékét. A fát éppen a sportoló ajándékozta a városnak, amelyben felkészült az ötkarikás játékokra, és amely „a fiának fogadta".
A legendás magyar birkózó, Lőrincz Márton a romániai Korondon született, később Budapesten élt és sportolt, a második világháború után pedig Argentínában telepedett le – mégis Szenteshez húzta a szíve.

Lőrincz 1911. október 23-án született Erdélyben, és bár itt ismerkedett meg a birkózással, később a gazdasági nehézségek és az egyre erősödő elnyomás elől Magyarországra menekült. A MAC-ban birkózott, és mindkét fogásnemben tehetséges volt, egyaránt a válogatottságig vitte. 1934-ben robbant be igazán az elitbe, amikor Stockholmban, a szabadfogásúak légsúlyában Európa-bajnoki címet nyert.

Ezután került kapcsolatba Szentessel, ahová a szintén legendás sporttársa, dr. Papp László hívta meg. Itt készült fel az 1936-os berlini ötkarikás játékokra, ahol kötöttfogásban, légsúlyban aranyérmet szerzett, a döntőben a svéd Svenssont győzte le bravúros teljesítménnyel.

Lőrincz Márton. Fotó: DM/DV
Lőrincz Márton. Fotó: DM/DV

Az olimpia után pár héttel visszatért Szentesre, ahol bemutatót tartott. Berlin hősét nagy tömeg fogadta a bíróság épülete előtt. Lőrincz a szintén olimpikon Zsombory Ödönnel később a sportcsarnokban bemutatót is tartott. Mivel szülővárosába nem térhetett vissza, látogatása során kijelentette, „annyira megtetszett neki Szentes és a szentesi nép, hogy örömmel vallja magát ezentúl szentesinek, Szentes fogadott fiának, és viszonzásképpen a berlini olimpián kapott tölgyfacsemetét fölajánlja új szülőföldjének, Szentes városának".

A facsemetét 1939. március 29-én ültették el ünnepélyes keretek között a volt polgári leányiskola, a mai Zsoldos- szakközépiskola előtti parkban – az azóta kiterebélyesedett tölgy és a mellette álló emléktábla, valamint a róla elnevezett tér a mai napig őrzi Lőrincz Márton nevét.

A legendás sportoló 1938-ban hagyott fel a versenysporttal, majd a második világháború után, 1948-ban Argentínában telepedett le. 1969. augusztus 1-jén, Buenos Airesben hunyt el tüdőrákban, itt helyezték örök nyugalomra. 

A Lőrincz Márton életéről szóló videót itt tekintheti meg!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton már bajnokin a Pick Szeged

Szombaton 18 órakor első bajnoki mérkőzését játssza a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata az NB… Tovább olvasom