Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Vajda Attila együtt edz Kozák Danutával

A jövő héttől a két magyar olimpiai bajnok, a kajakos Kozák Danuta és a szegedi kenus, Vajda Attila együtt készül a Nelo hajógyártó portugáliai edzőközpontjában.
Abból csak jó dolog jöhet össze, ha egy sportág két kiválósága együtt készül. Márpedig a következő két hétben a két olimpiai bajnok, a kajakos Kozák Danuta és a kenus Vajda Attila közösen dolgozik majd a Nelo hajógyártó portugáliai központjában.

– Szerencsénk van, mert a megérkezésünk után megkezdődött a felmelegedés, így több mint egy hete minden edzésünket 20-22 Celsius-fokban és szélcsendben végezzük – kezdte élménybeszámolóját az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai és világbajnoka, Vajda Attila. – Dana már február közepe óta itt van Portugáliában, én március elején csatlakoztam hozzá. Ő már előrébb tart, mint én, így ezen a héten még nem teszteltük egymást, de szerintem a jövő héten már igazi partnerei lehetünk egymásnak. Az biztos, hogy az utolsó két hetet együtt töltjük a vízen, hiszen az edzőm, Vécsi Viktor és a szegedi csapat hazatér. Nem véletlen, hogy rendszeresen idejárok, hiszen Európa egyik legjobb edzőtáborhelyszíne a portugáliai. Nagy a vízfelület, sokat lehet evezni, és többnyire jó vízen.

Ideális helyszínen. Vajda Attila jól halad a felkészülésben. Fotó: Karnok Csaba
Ideális helyszínen. Vajda Attila jól halad a felkészülésben. Fotó: Karnok Csaba

Ingyen nézhető a világkupa

Még a tavalyinál is nagyobb szabású kajak-kenu-világkupát rendezhet a szervezőbizottság május 23. és 25. között Szegeden. Messze van még a nevezési időszak vége, ennek ellenére már több mint 800 résztvevő jelentkezett a versenyre.

– A cél, hogy idén is megteljenek a lelátók, ezért úgy döntöttünk, hogy a versenyt a hagyományoknak megfelelően 2014-ben is ingyen tekinthetik meg azok, akik a helyszínre kilátogatnak. Ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akkor biztos vagyok benne, hogy telt ház lesz a fő lelátón és a célban – nyilatkozta Ábrahám Attila, a szervezőbizottság vezetője. Akik pedig nem tudnak kilátogatni, azok sem maradnak le semmiről: az MTVA és az Eurosport is műsorára tűzi a szegedi eseményeket.


A szegedi kiválóság ezúttal újít: az 1000 és az 5000 méteres egyes mellett 500 méteren is szeretne elindulni.

– Tudom, hogy nagy vállalás, de sok múlik ezen a táboron, no és azon, hogy odahaza majd milyen állapotban tudom folytatni a munkát. Nem ragaszkodom mindenáron az ötszáz méterhez, de nem tagadom, hogy itt motoszkál bennem a triplázási vágy – vélte Vajda.

A hosszú edzőtábor monotonitását sokan sokféleképpen igyekeznek feloldani.

– A szállás kiváló, majdnem luxus. Talán annyi eltérés van, hogy valamiért az internet mostanában nagyon nem működik, így az e-maileket alig tudom megnyitni. Az edzéseken kívül nem nagyon lehet mit csinálni, a legközelebbi település is 10-15 kilométerre van, tehát amivel el lehet ütni az időt, az az olvasás, a tanulás, az alvás, vagy ha úgy jön ki a lépés, akkor akár a napozás. Mindennap négy kilométer séta vár ránk, csak azért, hogy a vízparthoz sétáljunk. Ugyanez vissza, mindez napi kétszer, plusz az étkezésekhez való utak, szóval kilométerben nem szenvedünk hiányt sem a vízen, sem a szárazföldön. Emellett heti kétszer van futás a kétszeri kondiedzések után. Az étel többnyire jó és változatos, bár vannak napok, amikor lehetne jobb is, és ez nem panaszkodás. Egyedül a reggeli, ami mindig ugyanaz: egy tál müzli és gyümölcs. A héten háromszor eszem húst, a többi napokon változó, hogy éppen mi esik jól – mesélt végül Vajda a kintlétről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszapakk: hajtós jégkorongtorna volt

Két ország négy csapatának részvételével nemzetközi U12-es korosztályú jégkorongtornát rendezett a Tisza Volán a szegedi műjégpályán. Tovább olvasom