Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Vízilabdásként lett ismert, de ma már a kézilabdáért él-hal

A Pick Szeged kézilabdacsapatánál két évvel ezelőtt egyik napról a másikra tűnt fel egy sportos, barna bőrű, kedves modorú ember. A mai napig sokan azt hiszik, hogy ő a három román játékos tolmácsa, pedig Lukács János ennél sokkal többet tesz a csapat felkészítése érdekében. Vele beszélgettünk.
– Nem akarok nyomozószerepben feltűnni, de kíváncsi lennék: honnan tud románul?
– Nem volt nehéz megtanulnom, hiszen marosvásárhelyi vagyok. Ott végeztem az iskoláimat, egészen az egyetem tanári szakáig bezárólag. Egyébként testnevelői diplomám van. Mellette pedig edzői oklevelet is szereztem.

– Jól hallottam, hogy valamikor ismert romániai csapatban volt első osztályú vízilabdás?
– Büszke vagyok arra, hogy a mai napig is tartom a rekordot azzal, hogy már 15 éves koromban tagja voltam az első ligás marosvásárhelyi pólócsapatnak. Egyébként onnan lettem válogatott. Mivel egy tornán nem raktak be a magyarok elleni mérkőzésen, megsértődtem, és hazautaztam. Ettől kezdve már nem hívtak többet.

– A diploma megszerzése után hol és mivel foglalkozott?
– Edző lettem. Az anyaegyesületemet irányítottam az első osztályban. Annak ellenére megálltuk a helyünket, hogy nem volt fedett uszodánk. 1983 és 1985 között a román ifjúsági pólóválogatott vezető edzője voltam. Én sem kerülhettem el a sorsom, s felkértek, hogy legyek a 17 szakosztállyal működő Marosvásárhelyi Maros Sportegyesület módszertani vezetője. Mivel női kézilabdacsapatunk többszörös bajnok volt, ezért arra fordítottam a legtöbb figyelmet. Így kerültem egyre közelebb a kézilabdához.

Lukács János teljes szívvel a Picknek segít és drukkol. Fotó:Segesvári Csaba
Lukács János teljes szívvel a Picknek segít és drukkol.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nem értem, ha ennyire megbecsült ember volt Maros megye székhelyén, akkor miért jött át Magyarországra?
– Annak, hogy én 1990-ben elhagytam Romániát, a március 19–20-i marosvásárhelyi események voltak a kiváltó okai. Elegendő, ha Sütő András író esetét említem, biztos vagyok benne, sokan tudják, hogy mi történt. Négy órát kaptam, hogy elhagyjam az országot.

– Hol talált lakóhelyet?
– A határhoz legközelebbi nagyvárost, Békéscsabát választottam. Szerencsém volt, mert éppen akkor adták át a városban az uszodát, s a Belvárosi Általános Iskolában felkerestem az igazgatót, bemutattam a végzettségemről szóló dokumentumokat, és másnap már alkalmaztak is. A szerencsém továbbra sem hagyott el, hiszen az ottani hűtőház vezérigazgatójának, a Szegeden is ismert kézilabdásnak, Kolarovszki Mihálynak öt nap alatt megtanítottam úszni a fiát, s felkért, hogy legyek az NB II-es férfi kézilabdacsapat edzője. Feljutottunk a második osztályba, de a vezért leváltották, és nekem is gyorsan útilaput kötöttek a talpamra.

– A következő állomás Veszprém volt. Hogyan került a bajnokcsapathoz?
– Véletlenül. Egy kis segítséget kértek és kaptak tőlem, ezután két évig alkalmazásukban voltam. Ott a vizes rehabilitációs foglalkozásaimnak többen – Lazarov, Putics, Iváncsik G., Gulyás, Perez, Lapcsevics – rendszeres résztvevői voltak.

– A Szeged csábította, vagy fordítva történt?
– Kölcsönös volt. A békéscsabai Karácsony-kupán a Pick vezetői megkerestek, segítettem nekik a játékosok leigazolásában. Az is motivált, hogy Csaba közelebb van Szegedhez, így hamarabb hazautazom a feleségemhez és 15 éves Viktória lányomhoz.

Olvasóink írták

 • 8. veszprémi 2008. március 25. 16:16
  „JAJA , két éve még Veszprémben ivott meg osztotta az észt folyamatosan a bajnoki döntő után is! Ekkora köpönyegforgató faszit baszki ritkán látni!”
 • 7. Handy 2008. március 25. 16:00
  „Ejnye Lukács! Teljes szívvel a Picknek segítesz és drukkolsz. Hogy is volt az a bajnoki arany ünneplés két éve Veszprémben, amin te vitted a prímet?! Vagy hogy akkor még teljes szívvel a Veszprémnek segítettél és szurkoltál?! Akkor neked több szived volt az életedben,mint Szloboda Kristófnak!”
 • 6. 4 óra ( 8 óra fele) 2008. március 25. 15:24
  „Veszprémben is 4 órát kaptál , hogy elhúzd a beled? Megérte!”
 • 5. 4 óra 2008. március 25. 15:21
  „"Négy órát kaptam, hogy elhagyjam az országot." ÉS EZT ÍGY HOGY? KITŐL KAPTÁL 4 ÓRÁT? ÉS MIÉRT?”
 • 4. pénzesluki 2008. március 25. 15:04
  „Úgy lehet, hogy adsz neki egy zsák pénzt. ettől a szíved is kinyílik és az eszeddel cselekszel:)”
 • 3. pipics 2008. március 25. 14:31
  „Hogy lehet teljes szívvel segíteni egy csapatot??”
 • 2. szeol 2008. március 25. 13:22
  „eladná az anyját is két marék rizsért, ezt csinálta a Veszprém-Szeged ügyben is.”
 • 1. minek olga 2008. március 23. 20:05
  „a szeme sem áll jól veszprémből kicsapták, de nekünk jó lesz, kár volt idejönnie egébként emberileg is nagyon gyenge”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton játszik a Floratom

A mecsekaljaiak kérésére ma játsszák le a Floratom Szeged AC–Pécsi EAC-PTE extraligás férfi… Tovább olvasom