Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Azonosították a magyar zászlót égető focidrukkert

A Román Labdarúgó Szövetség a honlapján közölt közleményben kért bocsánatot a zászlóégetés miatt.
Azonosították azt a szurkolót, aki a kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid hétfői bajnoki labdarúgó mérkőzésen felgyújtott egy magyar zászlót - közölte szerdán a román csendőrség.

"Cornel P., 25 éves bukaresti lakos, a bukaresti Rapid szurkolótáborának tagja ellen büntetőeljárás indult diszkriminációra való felbujtás gyanújával, amit a Btk. 317-es paragrafusa alapján hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy bírsággal és a sporteseményekről való, egytől négy évig terjedő eltiltással büntetnek" - olvasható a román csendőrség közleményében.

Szerdán Victor Ponta román miniszterelnök is elítélte a bukaresti Rapid szurkolóinak tettét, és reményét fejezte ki, hogy a sportág illetékes szervei által kiszabott büntetés mellett a csendőrség azonosítja az elkövetőket és "maximális szigorral" alkalmazzák esetükben a törvényt.

A zászlóégetés miatt a romániai első osztályú labdarúgó-bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal és a következő otthoni bajnoki mérkőzés zárt kapuk mögötti megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot.

Korábban írtuk:

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a honlapján közölt közleményben kért bocsánatot amiatt, hogy egy hétfői kolozsvári bajnoki mérkőzésen a bukaresti Rapid szurkolói felgyújtották a magyar zászlót.

"A Román Labdarúgó Szövetség és Románia labdarúgó-válogatottja ezúton kér bocsánatot a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért" - áll a FRF szerdai közleményében.

Örömmel vette az MLSZ a bocsánatkérést

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a válogatott egyaránt örömmel vette tudomásul a román szövetség (FRF) intézkedését és bocsánatkérését, amiért hétfőn a kolozsvári bajnoki mérkőzésen a bukaresti Rapid szurkolói felgyújtották a magyar zászlót.

Az MLSZ honlapján olvasható szerdai közlemény szerint "az MLSZ és a válogatott játékosai továbbra sem tartják elfogadhatónak a kolozsvárihoz hasonló szélsőséges cselekedeteket, hiszen a sport egyik alapértéke a felek kölcsönös tisztelete".

A román szövetség leszögezte, a két ország sportági fórumai kiváló kapcsolatokat ápolnak egymással. Az FRF közleménye kitér arra, hogy a Liga 1-et (a román első osztályú bajnokságot) a romániai Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) szervezi, ezért a Magyar Labdarúgó Szövetség keddi levelét a ligának továbbította a román szövetség.

A kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid hétfő esti kolozsvári bajnoki mérkőzésén a Rapid szurkolói meggyújtottak egy magyar zászlót. A megnyilvánulás miatt a Hivatásos Labdarúgó Liga 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal és a következő otthoni bajnoki mérkőzése zártkapus megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot.

Az incidens miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kedden hivatalos levélben kért tájékoztatást a román szövetségtől, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre kisebbségi jogvédő szolgálata pedig feljelentést tett az ügyészségen és a rendőrségen.

Victor Ponta román miniszterelnök szerdán közleményben ítélte el a történteket, és reményét fejezte ki, hogy a csendőrség azonosítja az elkövetőket, és "maximális szigorral" alkalmazzák esetükben a törvényt.

A magyar és a román válogatott pénteken világbajnoki selejtezőt vív a Puskás Stadionban, a FIFA büntetése miatt zárt kapuk mögött.

Az MLSZ az 56-osok terére szervezett a szurkolók számára ingyenes rendezvényt, amely 18 órakor a Magna Cum Laude zenekar koncertjével kezdődik, majd a drukkerek óriáskivetítőn követhetik a magyar-román mérkőzést.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. myckie 2013. március 21. 14:11
  „20. scott1
  Így már nem olyan jó, de tisztáztad mondandódat!”
 • 20. scott1 2013. március 21. 12:54
  „A vége félreérthető lett, helyesen:
  ... és igen Ő is hozzád hasonlóan másként látta a világot és akart párhuzamokat vonni le a világról!”
 • 19. scott1 2013. március 21. 11:49
  „Nem csavarom sehova! A valóság amiről írtam az az, amit nap, mint nap olvasok, amivel nap, mint nap szembesülök.
  Neked erről az égvilágon semmi fogalmad sincsen... és miután továbbra sincs halvány lila gőzöd sem arról amit írtam, azzal próbáltad áthidalni ezt a "problémát", hogy ez azért van mert te másként gondolkodsz? :DDD
  Mivel kapcsolatban is Drága Barátom? Gondolom fogalmad sincs róla! Legalábbis azt, hiszem miután Te konkrétan semmiféle információval nem rendelkezel arról, amit írtam! De az is érdekelne, miben gondolkozom is másképpen!?
  Ugyanis én csak tényekről írtam, te ezt nem tetted... te általánosítottál, párhuzamot vontál én nem tettem... mi is te valóságod, az általánosítás, egy olyan témával kapcsolatban, amelyről konkrét információval sem rendelkezel? :)
  Abban viszont igazad van, hogy nagyjából Te is annyira vagy képbe mint az a szerencsétlen norvég tömeggyilkos... és igen Ő is valóban másként látta a világot mint én, és hozzád hasonlóan akart párhuzamokat vonni le a világról! A példád kitűnő)!”
 • 18. deszkás 2013. március 21. 11:47
  „Van még egy megoldás: módosítani kell az alapizét. (ötödszörre!)”
 • 17. macs 2013. március 21. 11:32
  „Mikor értjük meg, hogy ami nekünk fáj, az másnak is fáj? Mikor értjük meg, hogy csak akkor követelhetünk tiszteletet országunk jelképei iránt, ha azt megadjuk más országok jelképeinek?”
 • 16. deszkás 2013. március 21. 11:30
  „KONTRAPISTA ( 12 hsz ) No még1X: Azt kérdeztem:"melyik magyar zászlót"? Erre utaltam:Magyar Közlöny 2011. évi 43 szám (10 658 oldal) Lehet a szavakat keverem de a zászlót NEM. (ellenben veletek!!!!!!!!!!) Mert az csak egy van,nem nézőpont kérdése ez tetszik vagy az tetszik! Egy ország kétféle zászlóval csoda e ha kétfelé húz?”
 • 15. myckie 2013. március 21. 11:26
  „14. scott1
  Mindegy, hogy csavarod: A valóság számodra is az, amit valóságként akarsz látni és láttatni! Nehéz feldolgoznod, hogy vannak másként gondolkodók rajtad kívül is és ez szerintem frusztrációt okoz!! A norvég tömeggyilkos képben volt? A maga részéről igen! Érdekelte ill. érdekli más? Nem! Erről ennyit!”
 • 14. scott1 2013. március 21. 10:59
  „Én a valóságról írtam, az "igazságot" még csak nem is próbáltam keresni!
  Te a témával (valósággal) kapcsolatban abszolút nem vagy képbe, nem is érdekel, ugyanakkor az becsülendő, hogy ezt nem is tagadod! Az viszont sajnálatos, hogy így akarod osztani a már említett egyetlen "igazságod"! Ami azért mindezek tükrében valljuk be nem semmi... na, persze ismerve téged, ez már senkit nem lep meg!”
 • 13. myckie 2013. március 21. 10:03
  „11. scott1
  Sajnos te is csak egy igazságot ismersz! A sajátodat!”
 • 12. kontrapista 2013. március 21. 08:36
  „7.deszkás
  " Mert halvány lila gőzöd sincs miről beszélek. "
  Néma gyereknek az anyja sem érti szavát, de a szórend összekeverőkét sem !”
 • 11. scott1 2013. március 21. 08:24
  „Nem osztom az észt, hanem a tapasztaltakat írtam le. Veled szemben, aki konkrétumok hiányában ír valamiről, von párhuzamot és állít egyenlőségjelet valamik között, majd vonja le a szerinte egyetlen igazságot... A 10 hozzászólásod nem csak arról győzött meg, hogy fogalmad sincs arról, ami most odaát van, hanem annyira nem érdekel téged a valóság, hogy figyelmesen elolvasd legalább azt, amit írtam... Remélem nem gondolod azt, hogy ezek után még komolyan veszem azt amit írsz?”
 • 10. myckie 2013. március 21. 07:59
  „9. scott1
  Innen osztod az észt oda, vagy onnan ide! Ott is nagyon szeretik, ha valaki kívülről próbálja előadni az igazságot! Meg is van az eredménye!
  A visszavágó most elnapolva, mármint szurkolói szintem! Nem tudjuk megmutatni a nagyvilág előtt, hogy mi is vagyunk legalább olyan tökös legények, mint az ők! (zárt kapus Magyar-Román) A folyamatosan gyűlölködő nacionalista újságíróknak pedig ez a buli egy újabb okot adott a mocskolódásra! Tőlük se lehetett mást várni!”
 • 9. scott1 2013. március 21. 07:31
  „8. Fogalmad sincs, hogy mi van odaát - amiről írtam - és úgy teszel egyenlőségjelet a kettő között?
  Persze, hogy fogalmad sincs róla, igaz téged ez soha nem is zavart abban, hogy véleményt formálj...”
 • 8. myckie 2013. március 21. 07:01
  „2. scott1
  Semmivel nem vagyunk különbek! Itt is felfordul a gyomrom! lásd: Fradi vs Újpest!”
 • 7. deszkás 2013. március 21. 06:58
  „KONTRAPISTA! (4 hsz ) Nem ártana tájékozódnod milyen is a magyar zászló,mielőtt agymosottozol! Mert halvány lila gőzöd sincs miről is beszélek.Lassan mondom hogy értsed: az alaptörvényizében hogy van leírva? A Magyar Közlönyt ajánlom a sötétséggel rendelkezőknek,így neked is! Elég szégyen hogy NEM ISMERITEK A MAGYAR ZÁSZLÓT!”
 • 6. strangerrr 2013. március 20. 21:42
  „De jó, hogy valaki feljogosítva érzi magát arra, hogy megmondja ki a magyar és ki nem az...”
 • 5. Kircsi 2013. március 20. 20:48
  „Megosztó mlsz. Ilyen vezetés nincs mégegy a világon. A szurkolók a stadion mellé kaptak engedélyt, hogy hallja őket a csapat, az áruló brigád rászervez, a média asszisztál.”
 • 4. kontrapista 2013. március 20. 20:45
  „3.deszkás
  A mosottagyúaknak csakis ilyen cinikusak lehetnek, igaz magyarul beszélnek , magyarországi lakosok , magyar segélyen élnek , de semmi közük a magyar nemzethez .”
 • 3. deszkás 2013. március 20. 19:47
  „Lehet cinikus a kérdés: melyik magyar-t?”
 • 2. scott1 2013. március 20. 17:45
  „Megtörtént a bocsánatkérés nagyon helyesen anno magyar részről is!
  Itt a szurkolók egy szerencsétlen kis szeletéhez volt köthet az eset, kb. ennyien lehettek azok is, akik még a Finn Himnuszt is kifütyülték ugyanott szintén egy barátságos meccsen!
  Romániában viszont a közvélemény többsége, hőstettként emlékezik meg a történtekről, a Rapid leggyűlöltebb ellenségének számító csapatok szurkolói is mély tisztelettel adóznak az események miatt. Amennyiben otthon lennél a latin nyelvekben ajánlanám azt, hogy egyes román országos napilapok oldalainak online kiadásába olvass bele! Felfordulna a gyomrod!!!”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vb-szintes lett Madarász Viktória gyalogló

A gyalogló Madarász Viktória teljesítette a világbajnoki induláshoz szükséges szintet a Luganóban… Tovább olvasom